PRVI PUT CIJELA ISTINA

RAZOTKRIVAMO MITOVE O SEKSUALNOSTI HRVATSKIH TINEJDŽERA Je li istina da dečki žele seks, a cure ljubav?

Istražili smo koliko ima istina i zabluda u navikama mladih u Hrvatskoj kada je u pitanju njihov spolni život

Kad govorimo o seksualnosti mladih, govorimo uglavnom o negativnim posljedicama njihova ponašanja: o preranom stupanju u spolne odnose, nekorištenju kontracepcije, nedovoljnoj informiranosti o trudnoći i spolno prenosivim bolestima... Ipak, američko istraživanje među adolescentima cijelog svijeta tvrdi da možemo izdvojiti pet mitova o seksualnom ponašanju tinejdžera. To su, redom: ‘svi to rade’, ‘danas puno ranije stupaju u spolne odnose’, ‘dečki traže seks, a cure ljubav’, ‘tinejdžeri ne koriste dovoljno kontracepciju’ i ‘češće stupaju u spolne odnose unutar neobaveznih druženja nego unutar romantičnih veza’.

Psihologinja Kristina Bačkonja kaže da u Hrvatskoj ipak ne možemo sa sigurnošću pobiti sve mitove.

- Oni zaista jesu svjesniji važnosti uporabe kontracepcije, ali preranog ulaska u spolne odnose baš i ne. Kao i razloga zbog kojeg se upuštaju u spolne odnose. Treba imati na umu i da se dečki u Hrvatskoj vole pohvaliti brojem partnerica koji možda i nije istinit, a s druge strane i da će roditelji rijetko i pomisliti da njihovo dijete to radi - komentira.

Dodaje i kako u svakom slučaju ne treba generalizirati.

Svi to rade

- nije istina

- 34% seksualno aktivnih

Postotak srednjoškolaca koji su već imali seksualne odnose smanjio se sa 54 na 47 posto između 1991. i 2014. godine. Prema tim istim podacima, ‘samo’ je 34 posto srednjoškolaca u 2013. bilo seksualno aktivno. U Hrvatskoj je, pak, do 24. godine tek 6,8 posto djevojaka imalo više od 10 partnera, dok je samo jednog imalo 29,7 posto djevojaka. Više od 10 partnera imalo je 21,7 posto mladih Hrvata.

Ranije stupaju u spolne odnose

- djelomična istina

- 42% cura ulazi u odnos prije 17.

Dob prvog spolnog odnosa porasla je tijekom prošlih desetljeća. Naime, zadnjih 50 godina kod većine nije pala ispod 17. godine. U svijetu se tek 6 posto srednjoškolaca upušta u spolne odnose prije 13, a i kod nas se mladi u odnose upuštaju oko 17. godine. Prije 40 godina čak se 55,4 posto mladih Hrvata i 28,1 posto Hrvatica upuštalo u odnose prije 17. Postotak cura je 2005. porastao na 41,6 posto, dok se kod dečki smanjio za 10 posto.

Preferiraju neobavezan seks

- djelomična istina

- 59% cura u odnos ide zbog ljubavi

Više od 80 posto adolescenata svoje odnose do 18. godine definira kao romantične veze. Oni zaista danas manje ‘hodaju’ nego prije 30 godina, ali većina ih u prvi spolni odnos još uvijek stupa unutar veze. 1972. godine se 74,2 posto djevojaka upustilo u odnos zbog ljubavi, a tek njih 7,2 posto zbog seksualne želje. Danas je kod 59,1 posto razlog bila ljubav, a 24,7 posto želja i potreba. Broj odnosa iz ljubavi kod djevojaka se smanjio.

Rijetko koriste kontracepciju

- nije istina

- 86% koristilo zaštitu pri zadnjem odnosu

Tu su se popravili. Posebice zadnja dva desetljeća. No, ima još prostora za daljnji napredak. Primjerice, prije četiri desetljeća 33,1 posto mladih Hrvata je koristilo kondom, a prije 10 godina postotak je bio dvaput veći. Ranije, 1972. godine, 39,1 posto nije koristilo nikakvu zaštitu, a 2005. godine taj postotak je iznosio 19,3 posto. Čak 86 posto seksualno aktivnih tinejdžera pri zadnjem odnosu koristilo zaštitu, od čega 60 posto kondom.

Dečki žele seks, a cure ljubav

- nije istina

- Nema razlike među spolovima po ovom pitanju

Da dečki žele isključivo seks, a cure ljubav mit je utemeljen na stereotipu da bi dečki trebali biti aktivniji i dominantniji te emotivno nedodirljivi, a cure pasivnije i romantičnije.

No, stručnjaci će reći da su i dečki i cure jednako sposobni za romantičnu vezu i seksualnu privlačnost.

Takve pretpostavke na temelju tradicionalnih normi mogu biti štetne za njihove identitete i razvoj seksualne orijentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36