SOLO PER DUE

Upoznajte najmanji restoran na svijetu: Prepun je romantike, na red se čeka mjesecima, ali cijena...

Ilustrativna fotografija

 Massimo Dallaglio/Alamy/Alamy/Profimedia
Solo Per Due idealan je za romantične večere, ali nema jelovnik. Hrana koja se u njemu poslužuje kroji se prema željama gostiju

Vatromet, svijeće, srebrno zvonce za dozivanje konobara i jedan elegantan stol za dvoje. Solo Per Due - "samo za dvoje" na talijanskom - nije samo još jedan restoran. On je ekstravagantno mjesto u kojem večera za dvoje košta preko 500 američkih dolara. Šampanjac, vrhunska vina i cvjetne dekoracije plaćaju se posebno, a dok budete uživali u iću i piću, uživat ćete u pogledu na drevnu vilu iz doba starih Rimljana.

Vlasnici restorana Solo Per Due tvrde da je njihov lokal najmanji fine dining restoran u Italiji i svijetu. Solo Per Due idealan je za romantične večere, otvoren je cijele godine, ali nema jelovnik. Hrana koja se u njemu poslužuje kroji se prema željama gostiju. Restoranska blagovaonica proteže se na nešto više od 46 kvadratnih metara i nalazi se u ljetnikovcu od kamena iz 20. stoljeća koje je smješten odmah do sela Vacone kod Rima. U blizini restorana nalazi se i arheološko nalazište, a gosti mogu posjetiti i njega i ljetnikovac. Nagađa se da je ljetnikovac pripadao pjesniku Horaciju.

Privatnost, diskrecija i tajnovitost postulati su na kojima je izgrađen Solo Per Due. Da se za njega ne zna u svijetu, lako biste ga zamijenili za ilegalni speakeasy. Mjesta u njemu rezerviraju se telefonom, i to u večernjim satima, a vlasnici će vas nazvati 10 dana prije vašeg termina kako bi potvrdili dolazite li ili ne. Čim potvrdite, krećete u definiranje jelovnika.

Pravila ponašanja u restoranu vrlo su stroga. Nema nenajavljenih dolazaka i provjeravanja situacije. Obrok se ne može otkazati u zadnji čas. Gosti moraju doći baš onda kada vlasnicima kažu da će doći. Kašnjenje je iznimno nepoželjno, a restoran od vas traži da osoblju javite kad ste od njega udaljeni 30 minuta. Ako uranite, u njemu neće biti nikoga. Poljubit ćete vrata.

Naravno, sva je ta strogoća i krutost u službi složenih specijaliteta koji se poslužuju u restoranu. Na mjesto u Solo Per Due čeka se i po nekoliko mjeseci, a večera za dvoje košta 537 dolara (500 ako ćete jesti sami).

Restoran vode tri lokalna poduzetnika, a Solo Per Due posluje već 33 godine. CNN-u nisu htjeli reći kako se zovu, a mušterije im imena doznaju tek kada potvrde rezervaciju. Ta je tajanstvenost dio mistike kojom je restoran obavijen.

- Ovo nije restoran. Mi nudimo unikatno, intimno iskustvo. Po tome smo poznati. Mi nismo bitni. Mi smo u sjeni. Sve se vrti oko gostiju - rekao je za CNN "Gospodin Remo".

- Ljudi koji nam dođu nisu samo klijenti. Oni su naši gosti i mi se za njih brinemo dok su kod nas. Udovoljavamo im i pobrinemo se da sve bude točno onako kako žele. Sve radimo prema njihovim željama - dodao je Gospodin Remo.

Konobar je uvijek u restoranu, međutim goste obiđe samo ako ga pozovu pomoću srebrnog zvonca.

Nakon što gost ili gosti potvrde rezervaciju, ulaz u restoran i vrt oko njega ukrase se svijećama.

- Gosti jela biraju nakon potvrde. Kažu nam žele li jesti meso ili ribu, pozadinsku glazbu, cvjetne dekoracije. Kuhamo isključivo sezonska, talijanska jela kojima pridružujemo vrhunska vina - rekao je Remo.

Kako kaže jedan od čelnih ljudi restorana, najvažnije je da rezervaciju ne otkažete u zadnji čas te da ne uranite.

- Na srcoliku tortu koju poslužujemo napisat ćemo imena gostiju i specijalnu poruku, a posebnu poruku napišemo na karticu koju stavimo u cvjetni aranžman - dodao je Remo.

Remo kaže da su restoran za dvoje pokrenuli jer su ih naljutile gužve i redovi u etabliranim restoranima. Solo Per Due možda nije idealan za poslovne sastanke, ali ga zato obožavaju parovi i zaljubljeni. Idealan je, kaže, za proslave rođendana, godišnjice brakova i veza te prosidbe.

Gostima se u tim prigodama poslužuju ravioli u obliku srceta, kamenice, škampi, carpaccio od mesa, tiramisu s malim srcetom od bijele čokolade. Sama blagovaonica odiše glamurom, a u njoj dominiraju crvena i zlatna, boje omiljene među aristokracijom. U restoranu se nalazi i klavir te golemi kamin koji se proteže od poda do stropa. On je tu za zimske večere. Nakon objeda, gosti se mogu opustiti na luksuznim foteljama i popiti piće ili dva.

Ako žele, Solo Per Due može naručiti vozača koji će goste dovesti u restoran te ih poslije odvesti kući, a mogu naručiti i vatromet. U sklopu restorana nema prenoćišta, no u okolici ih je dosta. Remo i njegovi partneri gostima će rado sugerirati koje da odaberu.

Oni koji su jeli u restoranu kažu da su se osjećali kao u filmu te da iskusili nešto što se može doživjeti samo u Europi. Ambijent u restoranu opisali su kao snen i nadrealan. Jedan je nezadovoljnik rekao da je Solo Per Due precijenjen te da se zapravo radi o mamcu za turiste s lošom hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
Linker
22. studeni 2024 17:19