STAJANJE U ZRAKU

Ryanair će stajaća mjesta naplaćivati samo 4 funte

 Vladimir Ivanov/Cropix
Kontroverza: Ryanair želi zadnjih 10 redova sjedala zamijeniti s 15 redova stajaćih mjesta

Niskobudžetna aviokompanija Ryanair planira uvesti revoluciju u zrakopolovni promet tako što će prvi ponuditi stajaća mjesta, i to za svega 4 funte po mjestu.

Iako je tvrtka već ranije najavila mogućnost uvođenja stajaćih mjesta, mnogi su to smatrali samo ekstravagantnom idejom direktora Michaela O'Learyja koji putnicima, između ostalog, želi naplaćivati uporabu WC-a. Međutim, čini se da je Ryanir sve bliži realizaciji projekta „stajaćih mjesta“ u svojih 250 aviona.

Namjeravaju ukloniti zadnjih 10 redova sjedala te dva stražnja WC-a te na ta mjesta postaviti 15 redova stajaćih mjesta, a to bi se trebalo dogoditi već sljedeće godine. Time će dobiti između 40 i 50 dodatnih mjesta na svakom letu, što će Ryanairu svakako poboljšati gubitke u poslovanju.

Ryanair je razmišljao i o uvođenju “tarife za deblje putnike” kako bi pronašli nove izvore profita. U svom istraživanju među putnicima, više od 40 posto od 100.000 ispitanika se izjasnilo da posebna tarifa za pretile putnike koja bi se temeljila na izračunu tjelesne mase putnika, sasvim u redu. Ukupno 20 posto sudionika Ryanairova istraživanja predložili su da putnici za 3 eura dobiju priliku zapaliti cigaretu u “prostoru za pušenje.

Korištenje WC-a 1 euro

Irski Ryanair je u 25 godina postojanja narastao u jednu od najvećih svjetskih aviokompanija. Lani su prevezli čak 57,6 milijuna putnika, što ovu kompaniju čini najvećom u Europi i šestom na svijetu.

Sporne poslovne odluke koje je kompanija donosila proteklih godina u svrhu smanjivanja troškova ipak nisu odvukle putnike, jer je prosječna cijena karte od 39 eura nešto čemu je teško odoljeti.

Ni odluka o naplati korištenja WC-a na letovima (1 euro po korištenju) nije smanjila popularnost Ryanaira, koji putnicima naplaćuje i prtljagu, korištenje internetskog čekiranja, obroke na letu i korištenje kreditnih kartica. Iako su mnogi vjerovali da je vijest o naplaćivanju korištenja WC-a nečija šala, O'Leary je ostao sasvim ozbiljan. "Naplaćivanjem korištenja WC-a želimo promijeniti ponašanje putnika, koji će valjda WC koristiti prije i poslije letova. To će nam omogućiti da uklonimo dva od tri zahoda i ubacimo još najmanje šest sjedala", potvrdio je vijest glasnogovornik Ryanaira Stephen McNamara.

U Hrvatskoj Ryanair leti iz Zadra i Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:27