ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Mt. Everest prema novoj metodi mjerenja uopće nije najviši vrh na svijetu, ne ulazi ni u TOP 20

 Foto: Guillermo Granja / REUTERS
Vrh Chimboraza, neaktivnog vulkana u Andama, diže se 6250 metara iznad površine mora – značajno manje od Mt. Everesta. No Chimborazo je ipak viši.

Prema novim mjerenjima, najviša planina na svijetu je Mount Chimborazo u Ekvador, piše New York Times.

Vrh Chimboraza, neaktivnog vulkana u Andama, diže se 6.250 metara iznad površine mora – značajno manje od Mt. Everesta koji je visok 8.848. No priča je sasvim drugačija ako mjerite od središta Zemlje. U tom slučaju, vrh Chimborazo je visok 6.400 kilometara, a Mt. Everest ne ulazi niti u top 20.

To je zbog toga što Zemlja, osim što nije ravna, nije niti pravilna kugla. Planet je spljošten na polovima i blago ispupčen na ekvatoru, pa je radijus na ekvatoru oko 20 kilometara duži.

Chimborazo je blizu ekvatora, a Mt. Everest skoro trećinu puta prema Sjevernom polu.

Planina Chimborazo se prikazuje kao muškarac u burnoj vezi s jednom ženom – aktivnim vulkanom Tungurahua, koji izbacuje pepeo po snježnim padinama Chimborazoa.

Arheologinja Josefina Vásquez kaže da se Chimborazo štovao još u predkolumbovsko vrijeme a i dan danas je 'sveta planina blizu bogu'.

Posljednjim se usponom slavila 280. godišnjica misije iz 1736. kad je pustolov Charles Marie de La Condamine ustanovio da je Chimborazo oko pet metara niži nego se prije mislilo, no svejedno najviši ako se mjeri od središta Zemlje.

No čemu Mt. Everest duguje svoju slavu? Teškom usponu, naravno.

Za uspon na Everest obično je potrebno oko 10 dana hoda do baznog kampa, 6 tjedana aklimatizacije, te 7 do 9 dana uspona na sam vrh. Uspon na Chimborazo može se izvesti u dva tjedna s jednim ili dva dana planinarenja nakon aklimatizacije, kaže Todd Burleson, predsjednik Alpine Ascents International.

'Nemojte me krivo shvatiti, ne podcjenjujem ovu planinu. To je sjajna vježba za više vrhove', kaže Burleson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59