ČIM DALJE TIM BOLJE

FOTO: VODIČ PO JADRANU ZA PUSTOLOVE Provedite odmor u robinzonskom stilu na dalekim svjetionicima

 CROPIX
Odmor bez telefona, kompjutora i stresa najbolje je provesti na izoliranim otocima, koji su totalni hit među stranim turistima. Za sve pustolove novog doba donosimo pregled najboljih osamljenih otočnih destinacija na Jadranu.

Struga, otok Lastovo

Marko Miscevic / CROPIX
Lastovo, 190509. Svjetionik Struga na otoku Lastovu. Na svjetioniku zivi obitelj Struga koji su vec treca generacija svjetionicara.Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Prekrasni vidikovci i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika čine ovo turističko odredište vrlo atraktivnim.

Svjetioničarska obitelj Kvinta već treću generaciju živi na svjetioniku. Nekad su svjetioničar i njegova obitelj brinuli samo o svjetioniku, a danas brinu i o njegovim gostima. Do Lastova možete doći iz Splita trajektom ili katamaranom. Brodovi stižu u luku Ubli koja je udaljena dvadesetak kilometara od svjetionika.

Cijena: od 11 do 20 eura po osobi

Sv. Ivan, Rovinj

Sv. Ivan nalazi se na najudaljenijem otočiću malog otočnog arhipelaga ispred Rovinja. A radi se o goloj hridi veličine 70 x 50 metara.

Svjetionik je sagrađen 1853. godine, a na istočnoj i zapadnoj strani otočića nalaze se plaže s plitkim morem, dok je kamena obala savršena za sunčanje. Kula s koje se pruža predivan pogled visoka je 23 metra.

Cijena: 20 eura po osobi

Veli Rat, Dugi otok

Zvonimir Barisin / CROPIX
Dugi otok, 260609.Dugi otok je jedva 1,5 sat udaljen od Zadra, jedan je od skrivenih Jadransih bisera. Sa raznolikom prirodom i plazama, cistim morem, on je namjenjen gostima koji vise cijene prirodu od zabave.Na slici: Svjetionik Veli rat na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, sa visinom od 42 metra najvisi je svjetionik na Jadranu.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Okružen borovom šumom, prekrasnim uvalama i šljunčanim plažama, Veli Rat se smatra jednim od najljepših svjetionika na Jadranu.

Poseban je i zbog nezaboravnog vidika koji se pruža sa 40 m visoke svjetioničarske kule. Do svjetionika se može doći osobnim vozilom, a zahvaljujući cestovnoj povezanosti s naseljima, moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama. Dugi otok je s kopnom povezan trajektnom vezom Zadar - Brbinj.

Cijena: od 24 do 27 eura po osobi

Savudrija, Umag

Goran Sebelic / CROPIX
Savudrija, 040309.Zivot uz granicu. Savudrijski svjetionik. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Najbliže turističko središte i poznati grad tenisa - Umag, udaljen je od Savudrije svega 9 km.

Sagrađen je 1818. godine, a visok je 36 metara.

Uz gradnju svjetionika veže se legenda o ljubavi Metternicha, austrijskog državnika, i domaće djevojke. Legenda kaže kako je pokraj svjetionika Metternich dao sagraditi kuću zaštićenu zidovima za svoju dragu. No, uoči otvaranja svjetionika djevojka je umrla, pa iz te nove kuće nikad nije ugledala njegova svjetla…

Cijena: 22 eura po osobi

Sv. Petar, Makarska

Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX
Makarska, 120613.Jaka bura koja na makarskom podrucju puse brzinom do 85 km/h nije izazvala vecih problema osim sto je onemogucila uplovljavanje trajekta Peljescanka koji se zbog jakog vjetra jutros morao vratiti u Sumartin na Bracu.Na slici: Jaka bura u Brackom kanalu pred Makarskom.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Svjetionik Sv. Petar sagrađen je 1884. na istoimenom poluotoku koji se nalazi na ulazu u Makarsku, u blizini jedne od najljepših plaža na Jadranu. Svjetionik je od centra Makarske udaljen 20 minuta hoda, a 85 km od zračne luke Split. Do svjetionika se stiže asfaltiranom cestom.

Cijena: 20 eura po oosobi

Sušac

Otok Sušac, izvan plovnih koridora, smješten je 23 NM južno od otoka Hvara i 13 NM zapadno od otoka Lastova. Oko otoka pruža se nepregledna pučina koja stvara jedinstven osjećaj odvojenosti od vanjskog svijeta. Taj osjećaj je čak i izraženiji nego na Palagruži s koje se ponekad može vidjeti talijanska obala.

Cijena: 14 eura po osobi

Porer, Pula

Pula,080706-ned-Svjetionik PorerFoto: Goran sebelic

Porer je svjetionik koji se smjestio na istoimenom otoku. U sredini svjetionika nalazi se kula koja je visoka 35 m. Na otočiću Fenoliga koji se smjestio u blizini možete pogledati stope dinosaura po kojima je otok poznat.

Cijena: 17 eura po osobi

Palagruža

Bozidar Vukicevic / CROPIX
Palagruza, 200614. Palagruza je najveci otok u Palagruskom arhipelagu ujedno i najudaljeniji hrvatski otok smjesten na 42 nauticke milje od Komize na kojem je 1875. godine izgradjen svjetionik koji i danas plijeni svojom ljepotom i monumentalnoscu. Arhipelag Palagruze sa svojim hridima i bogatim ribljim fondom generacijama je bilo glavno odrediste za ribolov ne samo Komizanima nego i ribarima sa Hvara i Lastova. Palagruza je otok iznimne bogate povijesti i ljepote na kojem su pronadjena arheoloska nalazista iz antickog doba.Na fotografiji: Pogled na svjetionik sa zapada.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Skupina pučinskog otočja Palagruža, desetak otoka i otočića nasred Jadranskog mora, 68 nautičkih milja južno od Splita. Spada pod Splitsko-dalmatinsku županiju, a nalazi se u općini Komiža. Otočje se sastoji od glavnog otoka Vela Palagruža sa svjetionikom.

Cijena: 12,50 eura

Host, Vis

svjetionik,viseph

Svjetionik Host idealan je za ljetni odmor i robinzonski turizam. Od grada Visa udaljen je 1200 metara, a do njega se može samo brodom. Luksuzno uređen svjetionik ima dvije dvokrevetne spavaće sobe s kupaonicama, kuhinjom i dnevnom sobom. Nema svjetioničara pa gost ima punu privatnost.

Cijena: 32,50 eura po osobi

Grebeni, Dubrovnik

Admir Buljubasic / CROPIX
Dubrovnik, 250510.Zakupitelj svjetionicarske zgrade na Grebenima na petogodisnje razdoblje, postao je Hotel Dubrovnik Palace u vlasnistvu grupacije Jadranski luksuzni hoteli Gorana Strokal , po cijeni od 18 tisuca eura godisnje.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Otočić Grebeni je 300 metara udaljen od dubrovačkog turističkog kompleksa Babin kuk. Svjetionik Grebeni koji je sagrađen 1872. godine nedavno je renoviran i ima 110 četvornih metara. Sastoji se od manje četverokutne kamene kule i prizemne zgrade. Turisti koji žele zaista poseban odmor, tu mogu naći osamu i luksuzni smještaj. Sa svjetionika je povučena posada.

Cijena: 20 eura po osobi

Pločica, Korčula

Svjetionik Pločica sagrađen 1887. godine nalazi se na istoimenom otoku između dvaju otoka, Korčule i Hvara, te poluotoka Pelješca.

Cijena: od 10 do 13 eura po osobi

Prišnjak, Murter

Prišnjak je svjetionik koji se smjestio na istoimenom otočiću nedaleko od Murtera. Sagrađen je 1886. godine, a otočić je bogat suhozidima s malo borova i ponekom smokvom.

Cijena: 22 eura po osobi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:30