ALKOHOLNA BIĆA

POSTOJE ČETIRI VRSTE PIJANACA. ZNATE LI KOJOJ SKUPINI VI PRIPADATE? Bliži se doba blagdana, pa je to dosta korisno znati

Koliko puta ste se našli u situaciji da ste izašli s prijateljima vani i svi ste popili istu količinu alkohola, no jedan od vas se neprestano smije, drugi razgovara s potpunim strancima, drugi izaziva tučnjavu sa zaštitarom, a četvrti razgovara s konobarom kao da nije 'eksao' četiri čašice 'kratkog'.

Znanstvenici sa sveučilišta Missouri u Kolumbiji objavili su studiju pod nazivom 'Addiction Research & Theory' prema kojoj zbilja postoji nekoliko vrsta pijanstava.

Njihova studija obuhvatila je 374 studenta književnosti i popularne kulture.

Konačan je zaključak da postoje četiri vrste ljudi koji konzumiraju alkoholna pića, a razvrstani su u četiri kategorije: Mary Poppins, Ernest Hemingway, Luckasti profesor i gospodin Hyde.

Prvoj i najvećoj kategoriji, onoj nazvanoj prema američkom piscu Ernestu Hemingwayu, pripada čak 40 posto testiranih studenata.

Ernest je bio poznat po tome kako se hvalio da može popiti ogromnu količinu viskija bez da pokazuje bilokakvu promjenu osobnosti.

Za razliku od od prve kategorije, oni u drugoj pretvaraju se u Marry Poppins, to jest, postaju pristupačniji, veseli i dražesni. Marry Poppins inače je lik idealne dadilje s čarobnim moćima iz knjige koju je napisala spisateljica P.L. Travers, a koja je pretvorena u filmsku priču.

Treća kategorija nazvana je prema liku znastvenika iz filma 'Luckasti profesor'. To su osobe koje inače nisu pretjerano društvene, no uz pomoć koje čašice pokazuju i tu svoju drugu stranu.

I zadnji su oni koji se pretvaraju u gospodina Hydea. Riječ je o liku iz američkog crno - bijelog horora 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde'. Naime, doktor Jekyll nakon posljedica opasnog eksperimenta pretvara se u krvoločnog gospodina Hydea.

Prema ovoj studiji, osobe u ovoj kategoriji poslije nekoliko pića postaju manje odgovorne i nasilnije.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26