OSIGURATI IM MIR

POČINJE SEZONA PETARDI, ŠTO S LJUBIMCIMA? Kako im pomoći?

U prosincu su često naši ljubimci izloženi recimo to tako pojačanom uznemiravanju zbog raznih svečanosti, vatrometa, uglavnom glasnih zvukova popraćenih često i svjetlosnim efektima. Istina je da psi i mačke reagiraju različito na navedene podražaje, neki se uopće ne uznemiruju previše, ali neki imaju i ozbiljnih problema.

Često su vlasnici na sto muka razmišljajući kako pomoći svojem ljubimcu koji ima ozbiljan problem sa glasnim zvukovima i vatrometom, ovakve situacije mogu imati i ozbiljne posljedice budući da se uplašeni pas može čak i oteti kontroli i pobjeći vlasniku.

Jasno je da psa koji ima naglašeni strah od glasnih zvukova ne treba izlagati rizičnim situacijama na širem životnom prostoru, naravno, nama smisla niti zaključati psa u kupaonicu i tako ga pokušati zaštiti. Pitanje je kako čim više smanjiti negativne posljedice pucanja i vatrometa, a u isto vrijeme koliko je to god moguće sačuvati kvalitetu života ljubimca, ali i samog vlasnika.

Naravno, univerzalno rješenje ne postoji, ali postoje određena sredstva koja se mogu koristiti kako bi se umanjila razina doživljaja straha uzrokovanog vatrometom i glasnim zvukovima. Ovdje je bitno napomenuti važnost preciznog doziranja kako bi pas bio manje podložan uznemirujućim podražajima, ali još uvijek dovoljno budan.

Osvrnut ćemo se na par prirodnih djelatnih tvari koje mogu pomoći, radi se o nešto novijim pristupima ovoj problematici.

Bjelančevina imena alfa-casosepin nalazi se u mlijeku sisavaca, kako ljudi tako i pasa, utvrđeno je da dotičan spoj aminokiselina ima učinak smirivanja nakon dojenja. Spoj djeluje na nervni sustav preko gama aminomaslačne kiseline (GABA) u smislu smirujućeg učinka. Znamo da alfa-casosepin smanjuje razinu kortizola (hormona koji se luči u slučaju stresa i koji je odgovoran za posljedice stresa) te djeluje smirujuće i na odrasle pse i mačke. Ovaj potpuno prirodan spoj možemo izdvojiti iz mlijeka sisavaca i koristiti u smislu kontrole stresa i anksioznosti u pasa i mačaka.

Već duže vrijeme znamo da je esencijalna aminokiselina triptofan korisna u smislu kontrole stresa, naime, u mozgu iz ove aminokiseline nastaje hormon serotonin za kojeg smatramo da je hormon ugode, dobrog raspoloženja i smirenosti. Studije ukazuju da veći unos triptofana prehranom ima pozitivne učinke u smislu kontrole straha i anksioznosti u pasa i mačaka.

Kombinacija alfa-casosepina i aminokiseline triptofana koristi se u formuliranju posebne hrane koja u određenoj mjeri pomaže u kontroli straha i anksioznosti u psa i mačaka . Triptofan se koristi i kao djelatna tvar u nekim dodacima prehrani sa namjenom smirivanja.

Za spomenuti je i biljka kava kava (Piper methysticum) koja sadrži djelatne kavalaktone. Ovu biljku već tisućama godina sa svrhom smirivanja koriste narodi Filipina, Havaja, Mikronezije i drugdje na pacifičkim otocima. Kavalaktoni kao i alfa-casosepin djeluju preko gama aminomaslačne kiseline te imaju anksiolitički - smirujući učinak.

Postoje dodaci prehrani koji sadrže navedene kavalaktone, aminokislelinu triptofan i aminokisleinu theanin iz zelenog čaja koja također ima smirujući učinak te između ostalog smanjuje razinu noradrenalina koji djeluje razdražujuće.

U svakom slučaju najbolje je posavjetovati se sa svojim veterinarom o tome koji preparat koristiti, bez obzira radilo se o posve prirodnom proizvodu ili bilo kakvom drugom. Bitno je pronaći proizvod koji najbolje odgovara vašem ljubimcu i vaš veterinar može vam u tome pomoći, posebnu pažnju obratite na doziranje, previše niska doza neće pomoći u smislu kontrole straha, a previše visoka doza određenih preparata može dosta uspavati psa.

Pored samog doziranja imajte na umu i potrebu da se neki proizvodi trebaju početi koristiti neko vrijeme prije očekivanog vatrometa, djelatnu tvar kao što je alfa-casosepin treba početi unositi u organizam i nekoliko dana prije događaja, s druge strane spomenuti kavalaktoni djeluju smirujuće unutar sat vremena.

Željko Brkić, dr.med.vet., DDL ZAGREB - Royal Canin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:31