STRUČNJAKINJA OTKRIVA

OVO SVI RADE, A NE BI TREBALI Nemojte i vi biti među onima koji će napraviti najveću grešku u karijeri

 Instagram

Novinarka Business Insidera , Jenna Goudreau, ukazala je na najveću grešku koju radimo u karijeri, a radimo je svi, oslanjajući se na osobno iskustvo i na neka istraživanja.

Kako piše, dan prije nego što je diplomirala, pozvali su je iz jedne tvrtke i ponudili joj posao. Obzirom da se radilo upravo o poslu kakav je željela, nije puno razmišljala o tome hoće li pristati. Plaća nije bila visoka, no bila je svjesna da je tek početnik i toliku je cifru i očekivala.

Tek je mjesecima ili čak godinama kasnije shvatila da je napravila groznu grešku - nije se ni potrudila pregovarati oko plaće. Štoviše, nije uzela ni trenutak da razmisli o tome.

Njezina početna točka potrajala je godinama, a onda je došla i recesija te plaće opet godinama nisu rasle.

No, čini se da ni blizu nije jedina koja tako reagira.

Prema istraživanju koje je proveo servis za pronalazak posla Careerbuilder gotovo polovica, točnije 49% ispitanih zaposlenika prihvate prvu ponudu kad je u pitanju plaća. Naravno, postotak je još veći kad je u pitanju prvi posao jer studija između ostalog pokazuje da će pregovaranju rjeđe pristupiti osobe mlađe od 35 godina.

Premda se to sve skupa ne čini kao velik problem jer nam se stavovi u život mijenjaju i uglavnom postajemo samosvjesniji i odlučniji što za sobom povlači i zauzimanje stava prilikom prihvaćanja posla, praksa ipak pokazuje drugačije.

Analiza tvrtke Salary kaže da profesionalci koji pregovaraju o početnoj plaći, a onda ponovno pregovaraju svakih nekoliko godina, u prosjeku zarade milijun dolara više u toku karijere od onih koji ne pregovaraju.

Obzirom da se povišice i buduće ponude uglavnom temelje na trenutnoj plaći, prva pogreška vam može još dugo zadavati probleme.

Kako sama autorica zaključuje, početnička greška lako se ispravi time što postajemo uporniji i odlučniji. Isto se dogodilo i njoj iako sad žali što se na samom početku nije pokušala zauzeti za sebe.

Na originalnom linku možete pronaći i zgodnu infografiku koja prikazuje zaradu umanjenu zbog inicijalnog prihvaćanja početne ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06