ZOVITE MODNU POLICIJU!

Ovih šest staromodnih pravila odijevanja slobodno ignorirajte

 Josip Regovic / CROPIX

Pravila odijevanja postoje s razlogom. Ona usmjeravaju današnje generacije koristeći tehnike i stilove koji su se pokazali uspješnima u prošlosti.

Veći dio tih pravila baziran je poslovnom odijevanju i datiraju do početka i sredine 20 stoljeća kada su prvi puta objavljena u vodičima i brošurama. Oni su pokušali usmjeriti mlade poslovne ljude ka običajima dobrog stila kako se ne bi osramotili na radnom mjestu.

Premda su namjere tih vodiča dobre, piše Business Insider, stilovi i društveni prioriteti se mijenjaju. Neka stilske odluke koje su prije funkcionirale danas više ne mogu proći jer je poslovno odijevanje u prošlosti bilo puno konzervativnije nego što je danas.

Evo šest pravila odijevanja koja su dugo vrijedila, ali sada više nemaju previše smisla:

1) Uvijek uskladite cipele i remen

Kada ste u formalnim prilikama, dobro je pokušati što je preciznije uskladiti cipele i remen, no u svim drugim situacijama to jednostavno nije potrebno. Naime, takvo usklađivanje boja može se smatrati pretjerano revnim, a nitko neće s takvim interesom gledati u vaše cipele i remen.

2) Uvijek nosite čarape s hlačama

Nužnost čarapa često je pretjerana. Nošenje cipela bez čarapa s dugačkim hlačama danas je praktički standard mode i može se vidjeti u svim proljetnim izdanjima svih mogućih modnih časopisa.

Čarape više nisu obvezatni odjevni predmet, osim naravno u formalnim prigodama. S druge strane, bosi se ne biste trebali pojaviti skoro nikad.

3) Uvijek nosite remen ako na vašim hlačama za njega postoji predviđeno mjesto

Muška odjeća je, iznad svega, funkcionalna i namjenska. Džepovi i ukrasi na odjeći su ili korisni ili preostali, no njihova funkcija uvijek proizlazi iz neke poslovne ili vojne uloge. To je na primjer slučaj s epoletama ili džepovima za karte. Tom popisu sada možemo dodati i omčama za remen. Drugim riječima, ako vam vaše hlače pristaju bez remena, ne morate ga nositi pod svaku cijenu.

4) Uskladite svoje hlače i čarape

Mnogi nisu ni svjesni ovog ultrakonzervativnog pravila odijevanja. Prije nekoliko desetljeća pravilo je glasilo da se crne čarape nose s crnim hlačama, plave s plavima, sive sa sivima. Ideja je bila da će se muškarac čini višim ako se njegove čarape i hlače po boji spajaju. No, to nije uvijek funkcioniralo i muškarcima je dojadilo usklađivanje čarapa i hlača te je ovo pravilo palo u zaborav.

5) Nikada nemojte nositi hlače s faltama

Premda je ovo pravilo tijekom prošlog desetljeća bilo općeprihvaćeno, čini se da se falte vraćaju u modu. Međutim, ovdje je bitno biti oprezan, kao što je uostalom i slučaj sa svim retro trendovima.

Bitno je odabrati jednostruke falte i hlače vam moraju savršeno pristajati kako ih slučajni prolaznici ne bi zamijenili s najdražim hlačama vašeg djeda.

6) Nikada nemojte nositi crno s plavim ili smeđim

Muškarcima je rečeno da nikad ne nose crno sa smeđim ili plavim zbog staromodnih pravila odijevanja, no danas se ovog konkretnog pravila gotovo nitko ne pridržava pa ne biste ni vi trebali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:00