SIMPATIČNI PRASAC

OTKUD SVINJA U AZILU ZA NAPUŠTENE PSE? Archibald ne laje i ne glođe kosti. Njemu su puno draži roktanje i trava

Dobili smo ga prošle godine. Donirala nam ga je jedna obitelj iz osječkog prigradskog naselja Tenja da imamo čime hraniti pse. No, kakva bismo mi bili Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja da smo ga pretvorili u hranu za pse. Archi je bio bolestan, imao je upalu hrskavice i nije mogao hodati, pa su druge svinje gazile po njemu i stalno ga ozljeđivale. Vlasnicima je to bilo teško gledati i odlučili su nam ga donirati, a mi smo ga izliječili i evo ga i dalje s nama - ispričala nam je volonterka udruge
 Vlado Kos/CROPIX

Archibald je već nekoliko mjeseci štićenik Azila za napuštene pse Udruge Pobjede u Osijeku. No, u masi od nekoliko stotina mješanaca i rasnih pasa, koji u Azil na periferiji Osijeka pristižu gotovo svakodnevno, ovaj četveronožac ipak se izdvaja od ostalih. Archibaldu je preko 200 kg. On ne laje i ne glođe kosti. Njemu su puno draži roktanje i zelena trava te rovanje i valjanje u blatu. Archibald je naime svinja. Kao takav ujedno je i jedna od maskota. Otkud svinja u Azilu za napuštene pse?

- Dobili smo ga prošle godine kada je bio star oko osam mjeseci. Donirala nam ga je jedna obitelj iz osječkog prigradskog naselja Tenja da imamo čime hraniti pse. No, kakva bismo mi bili Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja da smo ga pretvorili u hranu za pse. Archi je bio bolestan, imao je upalu hrskavice i nije mogao hodati, pa su druge svinje gazile po njemu i stalno ga ozljeđivale. Vlasnicima je to bilo teško gledati i odlučili su nam ga donirati, a mi smo ga izliječili i evo ga i dalje s nama - ispričala nam je volonterka udruge Pobjede Stela Rakas.

Archi je u Azil stigao s otprilike 80-tak kilograma, a danas već premašuje i 200 kg. Smjestili su ga u odvojeni boks, no tijekom dana ga puštaju van, pa se druži i sa ostalim štićenicima - psima. Doduše, Archi prema psima ne pokazuje neki poseban interes i uglavnom ih ignorira.

- Pase travu, ruje zemlju, kopa i vrti neki svoj film. Većina pasa ga prihvaća i do sada nismo imali ozbiljnijih incidenata. Možemo reći da žive u ugodnom suživotu, a mi se trudimo da mu ovdje bude što ljepše i nadamo se da ćemo kroz njega ljude senzibilizirati za drugačiji odnos i prema životinjama kao što su svinje - kazala je Rakas, dodavši da se nadaju kako će i za Archija pronaći nekog udomitelja, kao što to već godinama uspješno čine za brojne napuštene pse. No, pravo je pitanje može li se u Slavoniji naći osoba koja bi udomila svinju, a da je pri tome ne pretvori u šunke, čvarke i kobasicu? Čini se da je ipak realnije za očekivati da će Archi u Azilu dočekati starost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:51