OSNIVAČICA SPANXA NA FOBRESOVOJ LISTI NAJBOGATIJIH LJUDI NA PALNETU

Ona je najmlađa self-made milijarderka na svijetu: Njezino rublje obožavaju holivudske zvijezde, a nose ga i mršavice

ZAGREB - Na novoj Forbesovoj listi milijardera, u tradicionalno muškom društvu, prvi se put našla 41-godišnja Sara Blakely, osnivačica Spanxa. Trebalo je nekoliko stotina godina, izumili smo automobile, rakete i kompjutore, ali tek je Sara Blakely izumila proizvod koji je mogao izbrisati grbice sala i linije gaćica sa ženskih haljina. Na takvom je donjem rublju izgradila carstvo Spanx.

Rupa na tržištu

Na ideju je došla bezuspješno tražeći donje rublje koje se ne bi vidjelo ispod njezinih uskih bež hlača. Nije mogla vjerovati da je otkrila toliku rupu na tržištu. Izrezala je nogavice s para svojih najlonki i tako su, zapravo, nastale power-gaćice, pravi fenomen, vrhunski steznici udobni kao svileno rublje. Spanx je danas firma s godišnjim prometom od 250 milijuna dolara i 200 proizvoda među kojima su hlačice do pazuha, steznici za čitavo tijelo različite čvrstoće, medium, super i super-duper.

Zapošljavaju 125 ljudi, među njima je 16 muškaraca, a moto im je “Mijenjamo svijet guzu po guzu”. Slavni ih obožavaju, nose ga i mršave zvijezde, Gwyneth Paltrow i Eva Longoria su totalni fanovi, Spanx nose Beyonce, Kate Winslet, Jennifer Garner... Spanx je siva eminencija svakog red carpeta, koja oblikuje tijela ispod raskošnih toaleta, uvlači trbuhe, podiže stražnjice.

Kad su holivudski agenti počeli tražiti supervelike brojeve, Blakely je odlučila udvostručiti bazu, velike su brojeve, naime, tražili muškarci, tako da se Spanx sada nosi i ispod smokinga, u obliku majica koje uvlače trbuh i ispravljaju leđa.

Biznis u špajzi

Put do uspjeha Sare Blakely nije bio jednostavan kako se može učiniti. Još sa 29 godina radila je u Disney Worldu kao hostesa bez velike perspektive. Kad je u prvi prototip gaćica uložila cijelu životnu ušteđevinu od 5000 dolara, radila je kao prodavačica fotokopirki, a noću je bila stand-up komičarka. Biznis je počela u špajzi. Morala je uzimati neplaćene odmore i sama obilaziti pola Amerike da bi nagovorila proizvođače da prihvate njezinu ideju.

Danas Forbes i Wall Street Sarin biznis procjenjuju na milijardu dolara. Još je 100-postotna vlasnica kompanije. Nema ulagača, nema kredita kod velikih banaka. Spanx je uspio sam, na ulici, a Sara je najmlađa self made milijarderka na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50