MUKAMA PRI IZBORU ODJEĆE JE STIGAO KRAJ

Odsad Levi'sovi modeli traperica za sve oblike ženskih guza

Proizvođači odjeće pri izradi novih modela sve više misle i na promjene i varijacije standardnih mjera u posljednjih 50 godina

Dobra vijest za sve one žene koje čeznutljivo gledaju Levi’sove traperice, ali ih zbog svojih oblina ne mogu navući. Naime, kompanija, koja je bila jedan od prvih glasnika globalizacije, najavila je da će za ovu sezonu poboljšati asortiman ženskih traperica, uvaživši pritom činjenice o promjenama ženskog tijela tijekom posljednjih 50 godina.

Levi’s će tako i dalje imati iste veličine struka kao i dosad (raspon brojeva od 22 do 34), no za svaku veličinu bit će ponuđene tri opcije zaobljenosti: blago zaobljena, poluzaobljena i izrazito zaobljena.

Kako kaže You Nguyen, potpredsjednik u Levi’su zadužen za ženski dizajn, kompanija se na ovaj korak odlučila nakon što je među pripadnicima ljepšeg spola diljem svijeta provela opsežno istraživanje. U to su istraživanje bile uključene žene svih uzrasta koje su govorile o svojim potragama za idealnim trapericama.

Pokazalo se da čak 50 posto žena isproba barem deset pari traperica prije nego što nađe one koje odgovaraju njihovu tjelesnom obliku.

Slijedom toga istraživanja Levi’s je odlučio postojeće veličine ženskih traperica obogatiti oblinama.

Zanimljiv fenomen trbuha

- Sadašnja ponuda traperica reprenzetira zahtjeve 80 posto ženske populacije na svijetu - ustvrdio je You Nguyen.

Analitičari smatraju da je Levi’sova odluka dobar poslovni potez koji bi mogao potaknuti mnoge proizvođače ženske odjeće da odjevne predmete prilagođavaju u skladu s promjenama ženskog tijela do kojih je došlo u posljednjih 50 godina.

- Modna industrija ignorira promjene oblika ženskog tijela. Dizajneri i proizvođači odjeće i dalje inzistiraju na odjeći prilagođenoj figuri pješčanog sata, koja odgovara malom broju žena - ustvrdili su istraživači s Državnog sveučilišta Sjeverna Karolina na osnovi dvogodišnjeg istraživanja tijekom koga su analizirani oblici tijela 6000 Amerikanki. Pokazalo se da gotovo 46 posto Amerikanki ima “pravokutni” oblik tijela, a 20 posto kruškoliki oblik, dok 14 posto ima oblik obrnutog trokuta, tj. opseg njihovih grudi veći je od bokova.

Da su 90-60-90, idealne ženske mjere iz pedesetih i šezdestih godina prošlog stoljeća danas sve rjeđe, pokazalo je i istraživanje britanskih znanstvenika pod vodstvom prof. Philipa Treleavena s Univesity College u Londonu.

Britanke su više i teže nego prije 50 godina te imaju veće grudi i stopala. I britanski su muškarci viši i teži nego prije pola stoljeća.

- Zanimljiv je fenomen da danas i muškarci i žene imaju trbuh, što je posljedica načina ishrane i pretežno sjedalačkog načina života - izjavio je prof. Treleaven.

Naši se građani potpuno uklapaju u trend promjena u obliku tijela koji je uočen u razvijenom svijetu. Opsežno antropometrijsko istraživanje, koje je prije nekoliko godina provela skupina znanstvenika pod vodstvom prof. Darka Ujevića s Tekstilno-tehnološkog fakultet, pokazalo je da su Hrvati od tri do šest centimetara viši te nekoliko kilograma teži u odnosu na 1962. godinu.

Poput žena na Zapadu, Hrvatice danas imaju veće grudi i šire bokove, a i veća su im stopala nego referentne 1962. godine.

Te godine za potrebe JUS-a (Jugoslavenski standard) provedeno je istraživanje na temelju 5000 stanovnika iz Vojvodine u dobi od 7 do 55 godina, a podaci su bili reprenzentativni za cijelu bivšu Jugoslaviju.

Više kila i centimetara

U antropometrijsko istraživanje tima prof. Ujevića bilo je uključeno 30.000 hrvatskih građana iz svih županija. Pokazalo se da je prosječan Hrvat danas visok 176 centimetara, a težak 82 kilograma, što je i nekoliko kilograma i nekoliko centimetara više nego prije 50 godina.

Prosječna Hrvatica danas je visoka 163 centimetra, teška 68 kilograma, opseg grudi joj je 99 centimetara, a opseg struka 86 centimetara.

Znanstvenici smatraju da je do promjena u obliku ženskog, ali i muškog tijela na razvijenom Zapadu došlo zbog promjene u načinu života, ali i načinu ishrane. Danas živimo u toplijim stanovima, higijenski uvjeti su mnogo bolji, baš kao i medicinska skrb.

Umjesto na neke druge stvari, energija se usmjerava na rast. Nadalje, jede se masnija i slađa hrana, a u odnosu na šezdesete godine žene danas piju više alkohola.

U skladu s porastom visine i težine, rastu i stopala kako bi lakše mogla nositi teret tijela. Primjerice, dok su 1960. godine žene u prosjeku nosile broj cipela 36- 37, danas uglavnom nose 39.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:09