MARIANNE FAITHFULL

Njezine traume i radosti Jagger je pretočio u pjesme s vrhova top-lista

U Lisinskom 17. lipnja nastupa žena koja je burnim životom i kreativnošću obilježila londonske 60-e, a uspješna je i u sedmom desetljeću života. Za Micka Jaggera se, govorila je, nije željela udati jer uopće nije htjela biti udana

Marianne Faithfull, pjevačica, kantautorica, glumica i spisateljica čija plodna karijera traje već pet desetljeća, nastupit će 17. lipnja u Lisinskom. Iako je radila punom parom, ta 64-godišnja folk, jazz i rock glazbenica godinama je pozornost plijenila prije svega svojim burnim životom, drogom, alkoholom, seks skandalima i, dakako, Mickom Jaggerom.

Faithfull ima puno pravo na dekadentnu reputaciju. Njezina je majka bila barunica habsburškoga podrijetla, a otac britanski špijun čiji je, pak, otac (Mariannin djed) izumio spravu za poboljšanje seksualnog života “frigidni stroj”. Poslije će u svojoj autobiografiji Faithfull ispričati da “njezina majka nije voljela seks, ni svog muža za kojeg se udala samo da izbjegne poslijeratni Beč. Ipak je prionula bračnim dužnostima, pa sam se 29. prosinca 1946. rodila ja”.

Otac ih je napustio kad je mala Marianne imala šest godina. Majka je djevojčicu nastavila odgajati kao “jednu od svojih mačaka”. Poslala ju je u samostan. Djevojčica je razvila ljubav prema teatru. Sa 13 godina nastupala je u Shakespeareovim predstavama lokalnih kazališta. Sa 17 godina zaljubila se u umjetnika Johna Dunbara, kojega će poslije ostaviti zbog problema s heroinom, a u čiju su londonsku galeriju navraćali Paul McCartney i Stonesi. Ondje ju je njihov menadžer Andrew Oldham i zapazio. Plava, blijeda, povučena, čedna, neporočna. “Anđeo s velikim sisama”, kako je Oldham poslije sažeo. Kako bi joj samo život drugačije izgledao, analiziraju britanski mediji, da je bila ravna k’o daska. Jagger nikada po njima ne bi prolijevao šampanjac samo da osvoji njezinu pažnju. New York Times ne bi nikada na sva usta hvalio kako igra Ofeliju, diveći se njezinu “čarobnom dekolteu”. A Oldham je nikad ne bi pretvorio u pop-pjevačicu.

Probudila viteza u Jaggeru

U proljeće 1965. udala se za Dunbara, iako ju je Bob Dylan odgovarao od toga i iako je zaradila njegov prijezir. Snimila je treću “singlicu”, rodila sina Nicholasa kojega je ubrzo dala majci i postala punokrvna sudionica Swinging Londona. Njezina je karijera pop-pjevačice malo zapela, počela je uzimati LSD s Brianom Jonesom, gitaristom Rolling Stonesa. Iako je bila intimna i s gitaristom Keithom Richardsom, konačno je u prosincu 1966. postala službena djevojka Micka Jaggera. U njemu je probudila viteza Lancelota, postala je njegova Guinevere.

A onda se dogodio “incident s čokoladicom Mars”.

Partyjali su kod Richardsa kad je upala policija i napravila raciju. Marianne je, priča kaže, bila zaogrnuta krznenim ćilimom ispod kojega je bila gola dok je Jagger lizao čokoladicu s njezina međunožja. Skočila je, ćilim je spao i djevojka je pred policajcima stajala naga.

Pune 33 godine poslije Faithfull nije prestala objašnjavati da je riječ o bezobraznom, neistinitom traču. Tvrdi da nije bilo nikakvog oralnog seksa s čokoladicom Mars, ali je bilo droge. Policija ih je uhitila, ali to više nije bila viktorijanska Engleska Oscara Wildea pa je tužba odbačena. Ona i Jagger nastavili su biti sretni.

Okrenula se glumi, a Jagger se osjećao toliko moćan da je koketirao s političkom karijerom. Njihova je sreća vrhunac dosegnula kada je Faithfull 1968. godine doznala da je trudna. Još je bila udana za Dunbara.





Uspjeh uz život u skvotu

Za Jaggera se, govorila je, nije željela udati jer uopće nije htjela biti udana. Pobacila je u studenome iste godine (kokain i ostali narkotici učinili su svoje, navode britanski mediji), samo dan nakon što je bebu izgubila Yoko Ono, tadašnja djevojka Johna Lennona. Mariannina i Jaggerova djevojčica trebala se zvati Corinna. Bio je to početak njihova raspada u svakom pogledu: ona se zalijevala sedativima i alkoholom, a on se zatrpavao poslom.

Ostali su zajedno još godinu dana. Jagger više nije bio Lancelot; polako se pretvarao u umjetnog kicoša. Jednom su zajedno izišli na večeru. Faithfull je bila toliko drogirana da je licem tresnula u pun tanjur juhe pred sobom. Bilo je pitanje dana kada će Jagger početi izlaziti s Biancom Rosom Perez Moreno de Macias. Tu je vijest Marianne doznala mrtva pijana i takva je zateturala u restoran u četvrti Chelsea gdje su je ubrzo uhitili. Isprekidano je ponavljala: “Čak i da ja umrem ili da Mick umre, mi se ne možemo odvojiti. Mi se ne možemo rastati samo zato što smo umrli”. Naletjela je na njega nakon tjedan dana i slijedio je nezaboravan seks. Poslije je rekla: “Sve moje traume i sve moje radosti Jagger je pretočio u fantastične pjesme”.

Krajem 70-ih godina i sama je počela pisati fantastične pjesme. Njezinu burnu biografiju upotpunjuje i priča da je pronašla Jima Morrisona mrtvog u kadi. Nikad nije potvrđeno je li ta verzija istinita, ali je točno da se družila s dilerom pokojnog Morrisona. Izgubila je skrbništvo nad sinom, a majka joj je počinila samoubojstvo. U javnosti se tu i tamo pojavljivala s Davidom Bowiejem. Živjela je na ulicama Sohoa, navučena na heroin, pateći od anoreksije. Učestalo konzumiranje kokaina promijenilo je boju Mariannina glasa. Snimila je album i preselila se u skvot, bez struje, bez tople vode. Album “Broken English”, koji je snimila 1979., postigao je velik uspjeh. Udala se za Bena Brierlyja, preselila u Dublin, do sredine 80-ih nastavila je posjećivati klinike za odvikavanje. U međuvremenu se razvela i nastavila glazbenu karijeru koja je imala uspone i padove. Snimala je i filmove. Godine 1995. tražili su da napiše autobiografiju. Rekli su joj, kako objašnjava, da joj je to dobro za dušu.

- Kako ne, baš za dušu - zna se nasmijati Marianne koja danas živi u Parizu. - Napisala sam je jer su mi dali brdo novca za tu knjigu.

Pamte li njezin glas

A brdo novca davali su joj i da snimi reklamu za čokoladicu Mars. U novom je mileniju Marianne Faithfull nastavila raditi punom parom. Dobila je bitku s rakom dojke, pod kontrolom drži hepatitis C. Za njezin zlatni glas, koji je ohrapavio početkom 70-ih, kažu da spada u “ono nešto što se pamti”. Taj se glas, tvrde britanski muzikofili, čuje i “kada se svi barovi zatvore, prostitutke odu doma, a ti lunjaš bez cigareta”. Za jedne je on lijep kao izgubljena nevinost. Za druge kao stvoren da zapjeva posljednju “na pogrebu vašeg najljućeg neprijatelja”.

Marianne Faithfull kaže da više nitko ne sluša njezin glas. “Jedino čega se sjećaju jest moje ime”, često zna ponoviti. Pritom se nasmije životno i suho kao Cruella De Vil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:38