SAMA U ŠUMI

NEOBIČNI KUĆNI LJUBIMAC IZ ŠUME KOD KORDUNA Spasili su malu divlju svinju, doveli je kući te joj dali ime Milena

Procjenjuje se da je životinja stara mjesec dana, a novi vlasnici su se informirali o tome što sve smije jesti
 Privatni album

Kad je Samoborac Anđelko spasio život malenoj divljoj svinji, nije niti slutio da će ona dva kilometra trčati za njegovim automobilom. S druge strane, svinja sigurno nije očekivala da će dobiti ime Milena, spavati u krevetu i piti čokoladno mlijeko.

Anđelko je, naime, u jednoj šumi na Kordunu primijetio malenu svinju u potoku. Upravo je krenuo iz šume kad je shvatio da se u vodi nešto miče. Bila je to minijaturna divlja svinja kojoj je samo njuškica virila iz vode. U blizini nije bilo nijednoga drugog pripadnika njezine vrste, a kad je Anđelko primijetio da se zapravo utapa, skočio je i izvukao je van. Uvjerio se da je mala prasica sasvim dobro, a potom sjeo u automobil i krenuo u obližnje selo. No, dva kilometra dalje primijetio je kako mala prasica uporno kaska za njim.

- Nisam mogao vjerovati. Tako sićušna, a tako uporna. Ostavio sam je kraj potoka jer sam mislio da je u blizini njena majka i da će joj se vratiti, no kad sam je vidio u retrovizoru, shvatio sam da nešto ne valja.

Sama u šumi

Ne bi ona išla za mnom da ima nekoga tko će se brinuti o njoj. Kad sam izašao iz auta, stisla se uz jedan grm, ali me hrabro pogledala. Zaključio sam da tako malena nema šanse sama preživjeti i da će je neka životinja ubiti - priča Anđelko koji je odmah odlučio neodoljivo biće odvesti svojem prijatelju koji živi u blizini. On ju je prihvatio i dogovorili su se da će kod njega biti dok ne bude dovoljno odrasla da se vrati u šumu. Sada, procijenili su, ima manje od mjesec dana.

Obitelj koja je primila malu prasicu nazvala ju je Milena, po pjesmi Novih fosila, a ona se odmah uvukla u srce svim ukućanima. Najprije su se informirali o tome što tako mala svinja smije jesti pa su, između ostalog, saznali da je za nju dobro čokoladno mlijeko.

Vesela i spava na krevetu

- Sad spava na krevetu, mazi se i jako je vesela. Prijatelj mi kaže da je u kući savršena i da su oduševljeni prinovom. Naravno, znaju da je ona divlja životinja i da joj je mjesto u šumi, i pustit će je natrag kada za to dođe vrijeme.

Svinje se vežu za ljude pa nije isključeno da i ova neće htjeti otići u šumu

U udruzi za spas divljih životinja AWAP kažu kako je uobičajeno da se svinje ponašaju na ovakav način. Milena očito s ljudima nije imala negativnih iskustava pa ih se ne boji. Osim toga, čovjek je bio spasilac, pa je zbog toga krenula za njim. Riječ je o iznimno inteligentnim životinjama, kaže Ingeborg Bata iz AWAP-a.

- Nije pomislila da je spasilac njezina mama, ali ga je gledala na sličan način, zato je i krenula za njim. On je očito pokazao kako joj može pomoći, pa je zaključila da će to i dalje raditi. Svinje, posebno ženke, vežu se za ljude, tako da je moguće da možda jednoga dana neće htjeti otići iz obitelji koja ju je primila. No, njoj je mjesto u šumi i treba je pustiti natrag - ističe Ingeborg Bata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:44