MALO PO MALO

NEKOLIKO MALIH KORAKA STVORIT ĆE NAVIKE KOJE ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT Puno je jednostavnije nego se čini

 AzmanJaka/iStock

'Prošle sam se godine počela buditi ranije, naučila sam novi strani jezik i pročitala pet puta više knjiga nego inače. Zvuči kao da sam puno napravila, zar ne?', započinje svoj blog Belle Beth Cooper, prenosi LifeHacker. Nadalje, Cooper objašnjava da ništa od toga nije bilo naporno, već da je sve to proizašlo iz rađenja malih stvari svaki dan tijekom dužeg perioda vremena.

'Velika sam ljubiteljice pametnijeg, a ne napornijeg rada i volim pronalaziti male načine kako bi moj rad bio učinkovitiji', nastavlja Cooper te kaže da je male svakidašnje navike pretvorila u dugoročne ishode.

Njezina četiri principa prilikom formiranja nove navike su sljedeći:

1) Započnite skromno: Ponavljajte malu naviku svaki dan

'Kada sam prvi put usredotočila na formiranje zdravijih navika prije nekoliko godina, jedna od najvećih grešaka koju sam napravila je da sam tražila previše prerano', kaže Cooper. Cooper je tako od ne čitanja uopće pokušala pročitati jednu knjigu na tjedan, te se umjesto u 9, počela naglo buditi u 6 ujutro. Te su razlike u početnoj i ciljnoj poziciji prevelike, a kada nije uspijevala, teže joj je bilo uspjeti sljedeći dan.

U svojoj srži, kako James Clear objašnjava, rutine su stvar navika. 'Ono što je meni trebalo su male pobjede i vidljiv napredak i to je to. Tako sam počela skromno, a usredotočila sam se na ponavljanje te nisam brinula koliko je navika učinkovita', objašnjava Cooper. 'Kvantiteta prvo, a kvaliteta kasnije.'

'Odličan primjer je čišćenje zubiju zubnim koncem', kaže Cooper. 'Ovako biste započeli skromno s upotrebom zubnog konca: prilikom čišćenja očistite samo jedan zub.'

Počevši skromno s jednim zubom naviku formirate bez prevelikog napora, jer je jedan zub najmanji dio navike. Nakon što više od tjedan dana raditi samo jedan zub, možete povećati to na dva, potom na tri i tako nadalje. 'Napor koji morate uložiti za čišćenje jednog zuba je minimalan, a kada vam čiščenje jednog zuba postane automatika, pređite na dva', kaže Cooper.

Cooper je tako čitajući najmanje jednu stranicu knjige svaku večer povećala broj pročitanih knjiga od 2013. i sedam povećala na 33 u 2015. godine.

2) Usredotočite se na jednu naviku

'Jedna od najtežih stvari prilikom formiranja novih navika bila je ne poduzimanje više njih odjednom', kaže Cooper. 'Često sam znala započinjati puno stvari odjednom jer sam bila ambiciozna, možda čak i preambiciozna te bi jednu ili dvije zadržala, a nekad niti jednu.'

Multitaksing je ovdje štetan, budući da se ne možete usredotočiti na više stvari od jednom. Cooper je tako uvela novo pravilo, a to je da radi jednu po jednu stvar. Tek kada ta navika postane dio njezine rutine te ju počne raditi automatski počinje s novom.

'Čitala sam svaku večer prije nego što sam se počela učiti francuski, a prije nego što sam se počela buditi ranije svako sam jutro vježbala sam francuski', objašnjava Cooper. 'No, nekada formiranje navike može trajati dugo, a buđenje rano je nešto s čime sam se najviše mučila.'

Stručnjaci kažu da je za stvaranje navike potrebno 66 dana, odnosno dva mjeseca, no Cooper kaže da treba poštivati zahtjeve svake navike individualno.

3) Uklonite prepreke: Imajte sve što vam treba pri ruci

'Puno mi je lakše stvoriti naviku kada svu opremu koja mi treba imam uza sebe. Na primjer, držala sam mobitel u ruci dok sam pila kavu jer mi je tako bilo lakše vježbati i učiti francuski. Čitanje jedne stranice knjige svaku večer bilo mi je puno lakše kada sam počela držati knjigu pored kreveta', kaže Cooper.

Malcolm Gladwell zove 'prijelomnom točkom'. To je mala promjena koja vas odvede od stvaranja izgovora do poduzimanja akcije. Dobar primjer za ovo je studija o edukaciji o tetanusu na jednom sveučilištu. U studiji su pokušali studente motivirati podizanjem stupnja straha, no to nije uspjelo, međutim kada su studentima priložili kartu sveučilišta i radno vrijeme, stopa cjepljenih studenata porastao je s tri posto na 28 posto.

'Jedna navika koju želim izgraditi u 2016. je češće sviranje klavira. Trenutno sviram kada sam raspoložena, no trenutno nisam dovoljno raspoložena da bi napredovala. Međutim, primjetila sam da sviram više kada mi je klavir na dohvat ruke', objašnjava Cooper.

4) Slažite navike jednu na drugu: Ugrađujte nove rutine u postojeće

'Jedan od mojih najdražih način za stvaranje novih navika je ugrađivanje novih u stare. Tako nekoliko navika oblikuju rutinu, a svaka navika služi kao okidač za sljedeću. Zanimljivo je da već vjerojatno imate nekoliko navika, a da toga niste ni svjesni', kaže Cooper.

Ako novu naviku započinjete nakon što završite postojeću, možete se osloniti na snagu i ustaljenost postojeće da vas motivira da održite novu. Cooper tako prvo kada se probudi skuha kavu. Dok se kava kuha vježba francuski. Kada legne u krevet navečer, otvori knjigu koja joj se nalazi pored kreveta. Lijeganje u krevet služi kao okidač za čitanje.

Istraživanje pokazuje da upravo takav način oblikovanja i sticanja navika najučinkovitiji. S vremenom će slaganje navika jednu na drugu oblikovati vašu rutinu te ćete raditi stvari koje želite bez razmišljanja i sumnjanja u vlastiti uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:29