NAJTEŽI TRENUCI

NAJTEŽA ŽIVOTNA DRAMA ANĐE MARIĆPjevačici stigla međunarodna prijava za otmicu djeteta!

Anđa je prije nekoliko dana primila međunarodnu prijavu za otmicu djeteta između dvije zemlje, Hrvatske i Slovenije
 Nina Đurđević/CROPIX

Agonija kroz koju posljednjih pet godina prolazi pjevačica i kantautorica Anđa Marić vezana uz skrbništvo nad svojim 10-godišnjim sinom Gašperom ne samo da nije dobila sudski epilog nego postaje sve teža i nebuloznija. Posljednje što je primila međunarodna je prijava za otmicu djeteta između dvije zemlje - Slovenije i Hrvatske.

Anđa Marić je očajna jer, kao i svakoj majci, najvažnije joj je da joj je sin sretan, a kako je dječak državljanin i Hrvatske i Slovenije, situacija se samo dodatno komplicira.

Povjerenje

Naime, ovo je već treća optužnica za otmicu koju je Anđa Marić primila na svoju zagrebačku adresu, a ovaj se put radi o onoj međunarodnog karaktera.

- Teško mi je uopće više pričati o tome jer svaki put kad to izgovorim imam osjećaj da se čitava agonija samo produbljuje, a svaki medijski istup ima teži odjek na sudu. Teško mi je uopće davati ikakve prognoze i očekivanja vezana uz svoje dijete i ovaj cijeli slučaj koji ne završava. Dala sam sve od sebe da se to riješi, ali bez nekog efekta. Sada je cijeli slučaj u rukama odvjetnice Nataše Pečarević, koja je stručnjakinja upravo za obiteljsko pravo i imam potpuno povjerenje u nju, koja se brine o svemu - objašnjava pjevačica.

Završio peti razred

Sin Gašper trenutno je s njom, a u Hrvatskoj, u Zagrebu, ide i u školu. Do nedavno pjevačica je s veseljem govorila kako sina u dogovorene termine vozi ocu Primožu Dolničaru u Sloveniju, a on joj ga redovito vraća. U međunarodnoj konvenciji o pravima djeteta stoji da proces za starateljstvo ne smije trajati dulje od šest mjeseci, no u slučaju Anđe Marić to je višestruko prekršeno, a sudski spis u Sloveniji samo se podebljava.

Ne jednom pjevačica je izjavila kako i njezin sin Gašper inzistira da živi s njom te da joj je to dodatni motiv da se žestoko bori za skrbništvo nad njim. Najvažnije joj je, kaže, da se Gašper odlično snašao u Zagrebu i u školi.

- Moje je dijete uspješno završilo 5. c razred i jako se dobro snašao u novoj školi. To je u čitavoj priči najvažnija stvar. Oboje se veselimo ljetu i moru i samo o tome želim i razmišljati - kaže Anđa Marić.

Naime, radi se o prilično kompliciranoj zakonskoj regulativi kada se prijavi međunarodna otmica djeteta. Prijava prvo ide Ministarstvu socijalne politike i mladih, koje otvara slučaj i obavještava sud, koji pak pokreće postupak.

Sud tada utvrđuje okolnosti iz prijave, provjerava krši li se sudska odluka, je li dijete ugroženo na bilo koji način, kao i bi li mu se vraćanjem ocu učinila fizička ili psihička šteta. U slučaju Anđe Marić, njezin je sin preseljenjem u Hrvatsku promijenio cjelokupni život, živi s majkom i ide u školu u Zagrebu.

Borba s bolešću

Prema svemu sudeći, nisu mu ugrožena nikakva prava, što je u ovom slučaju najvažnije. O otmici je možda ipak pretjerano govoriti jer dječak, navodno, u svakom trenutku može ostvariti kontakt s ocem, kao i njegov otac s njim, što ne ide u prilog spornoj prijavi.

Koliko Anđu Marić, unatoč pozitivnom stavu, teško pogađa sudska drama u kojoj se našla, pokazuje i činjenica da je oboljela od upale moždane ovojnice te da su prognoze bile izuzetno ozbiljne. Bilo je vrlo izgledno da će ostati vezana uz invalidska klica, no ona se odlučila hrabro boriti s opakom bolešću i ponovo hodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:33