DOBITNICA MEDALJE

NA ŠESTOJ KLUPI OD KATEDRALE POVRĆE PRODAJE VEĆ 54 GODINE Kumica Đurđica bila je model za kip kumice Barice, od nje je kupovala i Margaret Thatcher

 Damjan Tadić/EPH

Đurđica Jančić svako jutro ustaje prije 5 sati, prikuplja povrće i odlazi na autobusnu postaju u Hrašću. Do Zagreba joj ne treba puno, pola sata, no na Dolac voli doći među prvima. Zauzima šestu klupu od katedrale, poslaguje češnjak, luk, grah i s osmijehom dočekuje prve kupce. I tako posljednje 54 godine, od ponedjeljka do subote.

Za svoj uzoran rad i brojne uspjehe sada je nagrađena Medaljom Grada Zagreba, čemu se izuzetno veseli. Potraga za njom trajala je kratko jer na Dolcu nema prodavača ili kupca koji ne zna za nju. Možda ne po imenu i prezimenu, ali kada se spomene najsrdačnija kumica, svi znaju na koga se misli.

Ne razmišlja o penziji

- Uvijek je lijepo kad se trud nagradi, no najviše bi me razveselio novac! Ma šalim se, gradonačelnik je moj prijatelj i već godinama kupuje kod mene. Drago mi je što me nije zaboravio - uz smijeh govori Đurđica.

Uskoro će proslaviti 71. rođendan, a o mirovini još ne razmišlja. Rođena je u poljodjelskoj obitelji pa je cijeli njen život obilježen teškim radovima na zemlji. Budući da je vrlo rano ostala bez oca, morala je raditi i prije nego što je završila osnovnu školu.

- Često sam izostajala s nastave jer sam znala da se u školi ne zarađuje novac. Teško mi se i sjetiti koliko sam godinama imala kad sam s majkom i sestrom odlazila na plac noseći prepune kašete povrća. Vjerojatno ne više od 12 godina. Sve to povrće imalo je više kilograma od mene, no nije mi bilo teško. Jedva sam čekala jutro da dođem na Dolac - prisjeća se Đurđica.

U vrijeme kad je tek počela prodavati, tržnicom se nije moglo prolaziti koliko je bilo kupaca. Sada je, kaže, sve pomalo otužno i pusto, a čekanje u redovima za njezin domaći turopoljski češnjak odavno je prošlost. Prisjećajući se uspomena s Dolca, teško izdvaja najdraže.

- Iako se najviše družim s onima koji dolaze svaki dan, uvijek se rado sjetim posjeta Margaret Thatcher 1998. godine. To je ipak bio poseban doživljaj. Upoznala sam i većinu ovih koji kod nas pune novine. Nakon ovoga će oni mene tražiti za fotografiju - smije se Đurđica.

Foto: Siniša Sunara

Prije deset godina ova vedra Turopoljka postala je i glumica. Naime, kipar Stjepan Gračan izabrao je upravo nju za model pri izradi poznatog kipa kumice Barice koja dočekuje posjetitelje Dolca, a i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Zagreba.

Poznata po osmijehu

- To je bila vrlo smiješna situacija, pogotovo kad su moji kolege s tržnice saznali. Stalno su me zezali, ali nije mi smetalo. Volim kad je tako dobra atmosfera - kaže.

Upravo njena vedrina, skromnost i pozitivna energija izdvajaju je od ostalih.

Pomažu joj kći i sin

Kada je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvu gradonačelniku predložio nagrađivanje Đurđice, napomenuli su kako mnogi, nakon što je upoznaju, požele bar na trenutak biti poput nje i mirno, s ljubavlju i veseljem, raditi svoj posao, bez želje za nečim nedostižnim i nevažnim, čemu danas mnogi streme.

- Ponekad zna biti teško, ali svoj život ne bih mijenjala ni za jedan drugi. Imam veliku pomoć kćeri i sina, za koje mislim da su najvrednije što imam u životu, a i sama obožavam rad na zemlji. Zahvaljujem Gradu i svima koji su prepoznali moj rad - govori Đurđica dok pakira povrće i žuri na autobus za Hrašće, gdje je čeka još jedno poslijepodne na polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:13