PROŠAO TERMIN

MISTERIJ U ZOO-u Panda Tian Tian je već trebala dobiti mlade, no nitko ne zna zašto još nije

 AFP

Edinburški zoološki vrt priznao je da njegovi stručnjaci više nisu sigurni da će njihova panda Tian Tian dobiti mlade jer joj termin bio krajem kolovoza ili krajem prošlog tjedna, a čini se da se ne događa ništa.

Rođenje mladih pandi u zatočeništvu još je uvijek rijetka pojava, a Kraljevsko zoološko društvo Škotske nadalo se da će baš njemu uspjeti proizvesti senzaciju te da će Edinburgh biti mjesto prvog rođenja mladunca pande u nekom zoološkom vrtu u Britaniji.

No, nakon što su slavodobitno sredinom srpnja objavili da je umjetna oplodnja Tian Tian uspjela – oplodili su je spermom njezinog partnera Yang Guanga i još jednog mrtvog donora – i da će mladunci sa sigurnošću doći na svijet najkasnije početkom rujna, zoološki vrt sada najavljuje da je rođenje mladunaca sada samo "moguće".

Petnaestog srpnja Tian Tian je, naime, skočila razina progesterona, što bi značilo da je trudna, no otada je prošlo 56 dana, a trudnoća kod pandi obično ne traje duže od 40. Zoološki vrt sada priznaje da njihovi stručnjaci imaju velikih teškoća u praćenju hormona Tian Tian i da su ih možda na samom početku pogrešno protumačili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:50