ISTRAŽUJEMO

MISTERIJ SREDOZEMNE MEDVJEDICE Ima li Adrijana dečka ili je sama u Jadranskom moru?

Ovo je posljednji živi primjerak, nikako je ne uznemiravajte, kaže Draško Holcer iz Plavoga svijeta. Kolege, pak, misle da nije sama
 Goran Sebelić / CROPIX

Sredozemna medvjedica u ponedjeljak 17. veljače opet je “pozirala” prolaznicima na plaži kraj Pule. Pojavljuje se sve češće. Tjedan dana prije snimljena je čak dva puta - 1. i 8. veljače. Prvi put ujutro u uvali Valsaline u Puli, a drugi put je izašla na plažu između Zlatnih stijena i Verudele, u uvali Sakorđane, gdje su je također snimili prolaznici.

Oba puta bila je vrlo mirna i nije se bojala ljudi. Samo ih je promatrala. Neko se vrijeme, kažu očevici, zadržala na istom mjestu, a onda se vratila u more i plivala uz obalu. Smatralo se da je u Jadranu izumrla 1960. godine.

Od tada do 1993. nije bilo informacija da ju je itko vidio, a kamoli snimio.

Međutim, nakon 1993. godine je krenulo: od tada do danas viđena je ili snimljena najmanje 25 puta. Mnogi su odmah zaključili da je to dovoljan dokaz da je kao vrsta ponovno naselila Jadran, došavši najvjerojatnije sa stjenovitih obala Grčke, gdje je preostalo još 300 jedinki. Neki su bili uvjereni da su vidjeli ženku, neki su navodno vidjeli i mužjaka, a javnost nestrpljivo očekuje da netko snimi i prve mladunce, nakon gotovo 50 godina. No stručnjaci, nažalost, tvrde kako od toga, s obzirom na dokaze kojima raspolažu, neće biti ništa.

- Opažanjima ‘mi smo nešto vidjeli’ ne možemo vjerovati. Mi zaključujemo isključivo na kvalitetnim fotografijama i snimkama. Na osnovi tih snimki, zaključili smo da se uvijek radi o jednoj, istoj životinji.

Prema izgledu krzna, pretpostavljamo da je riječ o starijoj ženki. Ipak, ne možemo posve isključiti ni mogućnost da ima više jedinki - tvrdi Draško Holcer, diplomirani biolog iz Instituta Plavi svijet.

No, pitanje je zašto bi se jedna životinja odvojila od svoje vrste i preplivala toliki put od Grčke?

Holcer u tome ne vidi ništa čudno: - Jednostavno je tražila svoje mjesto pod suncem. Sjeverni Jadran je plići, pa joj je lakše loviti, a ima i više špilja. U slučajevima viđenja na južnom i srednjem Jadranu smo skeptični jer iz tog područja nema snimki.

Sve su s područja Istre i okolice. Postoji još jedan dokaz da se radi o istoj životinji. To je činjenica da se ne boji ljudi, što znači da je nitko nije maltretirao - smatra Draško Holcer i pojašnjava zašto se jedinka zadržava u uvali Sakorđana.

- Ako se dulje vrijeme zadržava na kopnu, to znači da mijenja dlaku. Velik joj je stres ako joj se tada netko približi - istaknuo je. - Prema dokazima koje zasad imamo, gledamo zadnju sredozemnu medvjedicu u Jadranu. Zatomite radoznalost i ne prilazite joj blizu s fotoaparatima. U živajte gledajući je... - upozoravaju iz Instituta Plavi svijet.

Po crvenoj knjizi to je davno izumrla vrsta

Sredozemna medvjedica jedna je od najugroženijih i najmalobrojnijih vrsta sisavaca na svijetu. Ima ih samo 300. Prema IUCN-ovu Crvenom popisu iz 2008., riječ je o vrsti pred izumiranjem. Prema Crvenoj knjizi sisavaca Hrvatske iz 2006., regionalno je izumrla vrsta. Lokalni hrvatski nazivi za sredozemnu medvjedicu su morski čovik, morski medvid, morski fratar. Prvi je put znanstveno opisana 1779. na temelju lešine nađene kod Osora na Cresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:53