EDUKATIVNI PROGRAM

Međunarodna noć šišmiša u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Posjetitelji će moći naučiti da je Hrvatska jedna od europskih zemalja s najvećim brojem vrsta šišmiša

Ove subote u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša. Kroz bogat edukativni program posjetitelji će moći naučiti da je Hrvatska jedna od europskih zemalja s najvećim brojem vrsta šišmiša, te sve o važnosti zaštite tih letećih sisavaca. U zabavnom će programu nastupiti Martina Vrbos.

Europska noć šišmiša nadrasla je granice Starog kontinenta. Ove se godine akcija prvi put organizira na svjetskoj razini.

Ova je godina proglašena i Međunarodnom godinom šišmiša, pa je Zoološki vrt grada Zagreba za nadolazeću Noć šišmiša pripremio posebno bogat program.

Posjetitelji će od 18 do 22 sata kroz mnogobrojna predavanja, radionice i igre moći upoznati čudesan svijet majušnih letećih sisavaca.

„Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom faunom šišmiša. U našoj zemlji živi čak 35 vrsta šišmiša“, ističe Daniela Hamidović, stručna suradnica u Državnom zavodu za zaštitu prirode, i naglašava da su sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zakonom strogo zaštićene zavičajne svojte.

Uz DZZP u Zoološkom će vrtu u subotu edukativne kutke imati i niz drugih ustanova i udruga koje se bave zaštitom šišmiša. Zahvaljujući njima posjetitelji će moći pogledati zanimljivu video prezentaciju o životu šišmiša, naučiti koristiti bat detektor te upoznati izumrle vrste na groblju šišmiša.

Naime, na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180.

Svoju naklonost prema šišmišima posjetitelji mogu pokazati i kostimiranjem. Zoološki ih vrt poziva ih da dođu kostimirani kao šišmiši te likovi iz filmova, priča, mitova i legendi o njima. One najbolje maskirane očekuju darovi Zoološkog vrta i Cedevite Kids.

U sklopu zabavnog programa očekuje ih i nastup mađioničara Vladimira Štimca, bubnjarska radionica te koncert Martine Vrbos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:31