HUMANITARAC

LIJEČNIK KOJI JE BICIKLOM OBIŠAO SVIJET: 'Hrvati voze kao na amfetaminima, pa vi ste brži od Talijana'

U sklopu svog proputovanja Fabes je prije pet godina bicklirao po Jadranskoj obali
 Foto: Stephen Fabes

Mladi liječnik iz Londona, Stephen Fabes, šest je godina proveo biciklirajući po cijelom svijetu i prešao pritom više od 85.000 kilometara, zamijenio 25 guma, 12 lanaca i dva sjedala.

Francuski mediji prozvali su ga novim Forrestom Gumpom. Tijekom svoje životne avanture proveo je nekoliko dana i u Hrvatskoj, gdje je tijekom 2010. godine posjetio Zadar, Dubrovnik i Mljet, a osim ljepota prirode, najviše su ga fascinirali brzi vozači.

'Hrvatski vozači su brži od Talijana. U Italiji sam počeo sumnjati da je netko stavljao amfetamin u njihove focaccie, no nakon što sam se odvezao do Hrvatske, shvatio sam da je tu situacija još gora. Vozeći se jadranskom obalom pokraj mene su jurcali automobili i motocikli, a ja sam se trudio ne gledati spomenike sa svijećama uz magistralu za sve one koji su život ostavili na cesti', napisao je na svom blogu o našoj zemlji.

No, tijekom boravka na našoj obali Fabes je, kaže, doživio i jedno od najljepših vožnji u svom životu.

'Vožnja uz jadransku obalu bila je jedna od ljepših na mom putovanju. Sjever Jadrana izgleda spektakularno zimi, a put do Mljeta bio je inspirativan.', napisao je Fabes, koji se u London vraća krajem tjedna.

Doktor medicine usput je skupljao novac za humanitarnu organizaciju Merlin koja pomaže stradalima na Haitiju. Prelazio je od 40 do 100 km na dan te je živio na do 10 eura po danu.

Najveće mu je otkriće, kaže, bilo to da je svijet druželjubivije i gostoljubivije mjesto nego što je mislio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 01:10