TAJNE EDUKACIJE

KAKO ODGOJITI USPJEŠNO DIJETE Jedan od najuglednijih pedijatara tvrdi da bi si roditelji svaki dan trebali postaviti ovih 7 pitanja

 S.SONNET

Svi želimo da naša djeca budu uspješna i neovisna, zar ne?

Kad dobijete djecu, sve vaše želje i težnje iznenada postanu usmjerene prema njima: kako će proći u životu, hoće li biti sretna i uspješna?

Doktor Leonard Sax, progresivni i kontroverzni pedijatar, u svojoj knjizi 'Propast roditeljstva' ističe nekoliko stvari koje bi roditelji svaki dan morali raditi kako bi im djeca doista postala uspješna, prenosi portal Inc.com.

Ova pitanja trebali biste si postaviti svaki dan:

1. Znaju li moja djeca da ih volim?

Od ovoga sve kreće i to je razlog zašto do sreće svoje djece držite više nego do vlastite. No nije dovoljno samo im svaki dan reći da ih volite (iako je i to dobra ideja), niti biste im zbog toga trebali baš u svemu popuštati.

Radi se zapravo o iskrenosti i zrelosti. Možete li iskreno reći da će oni kad im bude 20, 30 ili 40 godina prepoznati da ste sve što ste radili, radili za njihovo dobro?

2. Ponašam li se kao roditelj?

Ako želite da se vaša djeca ponašaju kao odrasli, vi se prema njima ponašate kao da su odrasli. No oni nisu odrasli. Oni su – djeca. Mnogi roditelji, u najboljoj namjeri, postavljaju pred djecu zahtjeve i očekuju da će djeca donijeti odrasle odluke. No to nije uvijek moguće.

Doktor Sax upozorava da djeca mogu donijeti odluke o tome što će jesti ili obući, ali ne mogu donijeti odluke o svom obrazovanju.

'Znam za slučajeve kad su roditelji djeci prepustili neke važne odluke i onda ostali u šoku onim što su djeca odabrala, no nisu više imali snage tu odluku promijeniti', kaže dr. Sax. 'Na koncu je dijete onaj koji će snositi posljedice toge.'

3. Imam li kontrolu nad njihovom tehnologijom?

Sigurno želite da vaša djeca nauče probleme pretvarati u prilike. No dok su još nezrela, prije će priliku pretvoriti u problem. U 21. Stoljeću najprije će se sapleti o tehnologiju. Pri tome ne govorimo samo o opasnosti da će u bespućima interneta naletjeti na neprimjeren sadržaj, već o ovisnosti o raznim ekranima koja pogađa sve veći broj djece, ali i odraslih.

'Djeca od 10, 12, 14, 16 godina koja nose svoje mobitele sa sobom u krevet i bulje u njih do 2 ujutro. No to im nikako ne bi trebali dopuštati i to nije samo moje mišljenje', kaže doktor Sax. 'To je ujedno i preporuka brojnih drugih pedijatara, no začudili biste se kolikom broju roditelja to predstavlja nepremostivu prepreku i jednostavno ne mogu oduzeti djeci mobitele.'

4. Obraćam li doista pažnju na svoje dijete?

Svi smo jako zaposleni i mnogo nam je toga na pameti. No naša djeca nas trebaju i zato bismo sve te brige i planove trebali ostaviti po strani i posvetiti se u potpunosti njima, provoditi vrijeme s njima.

Zato je pravilo brij jedan koje postavlja dr. Sax: 'Svake večeri zajedno večerajte.'

Tijekom zajedničke večere razgovarajte o tome kakav vam je bio dan, što ste novo doživjeli, vidjeli, napravili. Neka se zna da vam je obitelj na prvom mjestu. Djeca su također pretrpana obavezama: jure s jedne aktivnosti na drugu a često uopće nemaju pojma zašto to rade. Izgore i prije nego navrše 15 godina. Vrijeme za razgovor, druženje i zajedničko opuštanje je neprocjenjivo.

5. Odajem li im dovoljno priznanja kad učine nešto dobro?

Osjećaj nevjerojatnog ponosa obuzme nas kad naša beba po prvi puta uspije sama pronaći dudu koja joj je ispala i vratiti je natrag u usta. No hvaliti ovakvo postignuće znači da ste naprosto ljestvicu postavili prenisko.

'Djecu moramo naučiti skromnosti i poniznosti', kaže dr. Sax. Naime, mnogi roditelji unedogled hvale svoju djecu te su ona preplavljena osjećajem vlastite iznimnosti i ne razumiju da ta čitava kultura prenapuhane samouvjerenosti na kraju vodi do razočaranja.

6. Pokazujem li im kako da se odnose prema novcu?

Novac je važan. Posjedovanje novca otvara mnoga vrata, neposjedovanje ih zatvara. No je li novac važniji od svega ostalog? Neki od najuspješnijih i najbogatijih ljudi na svijetu ne bi se s time složili.

'Naučite djecu smislu života. Naime, život se ne sastoji u pronalasku dobrog posla. Ne radi se samo o postignuću, nego i o tome kakvi smo ljudi', kaže dr. Sax.

7. Dopuštam li im da budu djeca?

Djeca su ipak djeca i trebaju se igrati, rasti i razvijati se kao djeca. Ona ne moraju čitavo vrijeme biti usredotočena na uspjeh. Ona ne razmišljaju čitavo vrijeme, poput mnogih odraslih ljudi, o tome koliko su sretna.

Kao što je rekao Thomas Jefferson: 'Mi smo vojnici kako bi naši sinovi mogli bili poljoprivrednici, a njihovi sinovu umjetnici.'

Ne želite da se vaša djeca suočavaju s istim izazovima kao i vi, a pogotovo ne želite da se suoče s takvim problemima dok su još mali. Stoga se zapitajte dopuštate li svojoj djeci da sama odluče što im je važno. I još nešto: jeste li spremni vi učiti od svoje djece?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:25