BOŽIĆNA BAJKA: KUPITE DAROVE DJECI IZ DOMOVA

JUTARNJI u AKCIJI: Ispunimo božićne želje djeci bez mame i tate! I vi ih možete usrećiti

Oni za blagdane neće biti s roditeljima, ali neće biti ni sami. Sretni su jedni s drugima. Pročitajte kako i vi možete usrećiti djecu iz domova za Božić
 Neja Markičević / CROPIX

Za svoju voditeljicu one su pahuljice. Za svoje tete, one su zečice i žabice. Za sve ostale - mali i neodoljivi anđeli.

Sedam preslatkih balerina, među kojima neke imaju tek četiri godine, u bijelim trikoima i balerinkama svojim su plesom i pokretima do suza nasmijale, oduševile, ali i ganule sve prisutne na božićnoj predstavi u Domu A. G. Matoš u Selskoj ulici, jednoj od pet podružnica Dječjeg doma Zagreb u kojima žive djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Kako usrećiti djecu iz domova za Božić

Svatko tko želi ispuniti Božićnu želju ovoj djeci ili nekom drugom mališanu u zagrebačkim domovima, može to učiniti osobno, može poslati paket ili uplatiti novac na žiro račun doma. Poklon možete donijeti konkretnom djetetu u domu, kao što možete donijeti stvari koje želite i pokloniti ih svoj djeci, poput slatkiša ili igračaka. Na iste adrese možete poslati pakete i poštom. Želite li donirati novac, učinite to na dolje navedene žiro račune. Na uplatnici svakako navedite svrhu uplate. To može, primjerice, biti konkretna želja poput “kupnja barbike za Dariju iz Dječjeg doma Nazorova” ili općenita, poput “kupnja odjeće i obuće”.





DONACIJE:

Dječji dom Zagreb, Nazorova 49

Žiroračun: 2390001-1100013767 (HPB)

- Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Žiroračun: 2340009-1110343166, (PBZ)

svrha uplate: za Kuću Emaus

- Stambena zajednica

Žiroračun: 2390001-1100013767 (HPB)

Ovo su domovi iz Zagreba, svi Vi koji znate za dječji dom u svome gradu pomozite i njima

U božićnoj bajci glumila su, pjevala i plesala djeca iz svih zagrebačkih domova. No glavne zvijezde ipak su bile one. Kada su izašle pred auditorij skromne, ali vrlo tople dvorane, većina je znala odakle dolaze mali anđeli u trikoima. One koji su znali, ples pahuljica nasmijao je do suza. Oni koji to nisu znali, u prvi tren pomislili su da su one gošće doma. Ali ne. One žive u domu, i to u onom u Nazorovoj. - Kako je to moguće? Kako je moguće da su u domu? - pitala je kolegica.

Božić je blagdan obitelji. One, ali i ostali štićenici domova i stambenih zajednica, na sreću, ove blagdane neće biti sami. Bit će jedni s drugima. Baš kako i treba biti u velikoj i sretnoj obitelji na blagdan kakav je Božić.

U Hrvatskoj je 3086 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Vrlo malo njih nema niti jednog roditelja, a većina je smještena u dječje domove i udomiteljske obitelji zbog toga jer su bila zanemarivana, zapuštena ili pak zlostavljana. Od 3086 djece, samo je njih 258 lani imalo sve pretpostavke za posvojenje.

Slučajevi u ladici

Glavni razlog zbog čega je manje od deset posto djece spremno za posvojenje je predug i premučan postupak. Prije svega, potrebno je pokrenuti postupak oduzimanja roditeljske skrbi.

Da bi se dijete moglo oduzeti, biološki roditelji ne bi smjeli brinuti se o svoj djeci najmanje tri mjeseca.

Uz to, socijalni radnici to ne čine pod izlikom “oduzeti majci dijete je najteže”, a obiteljski suci, zbog preopterećenosti, takve slučajeve odlažu u ladicu.

Upravo zbog toga lani je u Hrvatskoj posvojeno samo 93 djece, a od 258 djece koja su imale sve prepostavke za posvojenje, čak 165 njih je bilo starije od 11 godina.

Beskrajno čekanje

Lani je 9368 posvojitelja imalo pozitivno mišljenje za posvojenje djece, a njih 5210 na dijete čeka dulje od tri godine.

Samo u Domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Zagreb smješteno je 220 djece. Tamo je prosjek trajanja postupka posvojenja oko dvije godine, s time da se neka djeca posvoje za nekoliko mjeseci, a neka čekaju posvojitelja i više od deset godina.

Ti obeshrabrujući podaci za djecu u domovima, ali i moguće posvojitelje, posebno teško padaju u vrijeme božićnih blagdana. Stoga smo obišli Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Zagreb iz Nazorove i njegove podružnice, ali i Caritasovu kuću Emaus, kako bismo saznali njihove božićne želje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:59