BOSTON - Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, koje je pratilo prehrambene navike 16.000 amerikanaca kroz period od 16 godina, otkrilo je iznenađujuće poveznice (ili manjak istih) između namirnica koje jedemo i pretilosti.
Između ostalog, podaci su pokazali očekivanu povezanost između dobitka tjelesne težine i namirnica bogatih škrobom i šećerima, no pravo iznenađenje bilo je otkriće da neke ‘ozloglašene’ namirnice nemaju baš nikakav utjecaj na gubitak ili dobitak težine, a otkrivene su i brojne namirnice, poput piletine bez kože, koje čak doprinose gubitku tjelesne težine.
Ukupni zaključak istraživanja bio je da, ako želite gubiti kile, zamijenite ugljikohidrate u svojoj prehrani s proteinima. Masna hrana je u istraživanju znatno izgubila na svojoj lošoj reputaciji.
- Količina masnoće u mliječnim proizvodima nije uopće utjecala na težinu, rekla je autorica istraživanja dr. Jessica Smith.
- Zapravo, kada su ljudi konzumirali više nemasnih mliječnih proizvoda, zapravo su povečavali svoj unos ugljikohidrata, što je poticalo debljanje. Ovi nalazi ukazuju da ljudi kompenziraju, kroz godine, manji unos kalorija iz masnoća kroz povećanje unosa šećera i škroba, izjavila je.
Hrana koja povećava tjelesnu težinu
- meso
- piletina s kožom
- kravlji sir
Hrana koja ne utječe na tjelesnu težinu
- mlijeko
- mahunarke
- kikiriki
- jaja
Hrana koja doprinosi gubitku tjelesne težine
- jogurt
- kikiriki maslac
- orasi i koštunjavo voće
- piletina bez kože
- posni sir
- riba i plodovi mora
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....