PREPOZNAJE CRTE LICA

IZGUBILI STE KUĆNOG LJUBIMCA? NE OČAJAVAJTE! Odzvonilo je čipovima, pomoći će vam aplikacija

Već postoji nekoliko načina koji će identificirati vašeg psa. No ogrlice, tetovaže i mikročipovi svi imaju nedostatke. Barem tako tvrdi Philip Rooyakkers, poduzetnik iz Vancouvera. Ogrlice otpadaju. Tetovaže izblijede. Mikročipovi se mogu izbiti s mjesta, pa ih je teško pronaći da bi se skenirali.

Rooyakkers želi ponuditi alternativu. I to poprilično naprednu - softver koji će prepoznavati lice vašeg ljubimca. PiP, kako je nazvao aplikaciju, bi u budućnosti trebao sadržavati bazu najsitnijih detalja lica milijuna pasa i mačaka.

Sve što trebate napraviti je skinuti aplikaciju, snimiti ljubimca i unijeti nekoliko osnovnih podataka. Ako pas pobjegne ili ga netko otme, stisnete gumb i aplikacija sama šalje obavijest svima koji trebaju znati. Uzbunu da je nestao vaš pas primaju veterinarske klinike, azili, odgovorne gradske vlasti i svi korisnici PiP-a u krugu od 25 kilometara. Isto tako, ako netko pronađe životinju, može ju fotografirati i softver će sam pronaći vlasnika te ga obavijestiti gdje se njegov pas nalazi.

Ako mislite da nestali psi i nisu toliki problem da bi zahtjevali vlastitu aplikaciju, imajte na umu da godišnje nestane 4 milijuna kućnih ljubimaca. A samo mali broj njih ikada bude pronađen. Samo 2% mačaka i nekoliko postotaka više pasa. O pticama nećemo ni razmišljati. Što bi reklo, nestale životinje, ako imaju sreće, završavaju u azilima gdje im prijeti eutanazija.

Ova aplikacija biti će dostupna za iOS uređaje početkom studenog kao besplatni download. No, ako želite registirati svog kućnog ljubimca to će vas koštati zanemarivih 1.59 dolara mjesečno ili 19 dolara godišnje. Da, to je još uvijek skuplje od jednostavne ogrlice, no ako uzmete u obzir da će PiP raspolagati s ogromnom bazom svih kućnih ljubimaca, šanse da se vaš izgubljeni pas pojavi pred vratima su drastično veće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 23:25