NAJUDOBNIJA BALERINKA

Ivan i Alen Ledenko: Razvili smo tabanicu zbog koje će i balerinke postati zdrave za nošenje

 Paun Paunović/CROPIX

Vjerojatno ne postoji niti jedan odjevni predmet kojeg žene toliko obožavaju, a muškarci toliko mrze. Prema američkim istraživanjima, sveopće popularne balerinke muškarci su proglasili najmanje seksi odjevnim ženskim predmetom (da, čak su im i korksice dopadljivije!). Uz to - nisu niti zdrave, tvrde ortopedi.

- Balerinke su još jedno sredstvo za mučenje ženskih stopala. Zašto ih nositi? Ako je estetika jedini razlog - i on je vrlo upitan - vrlo je strog po pitanju nošenja balerinki ortoped Željko Markovac te nastavlja s medicinskim razlozima zašto balerinke treba izbjegavati:

Bez bolova u nogama

- Najgore je ako ste, nakon što ste dugo nosili štikle, naglo odlučili početi nositi balerinke. Skraćena muskulatura lista će vas boljeti, nepripremljeno stopalo vrlo će se brzo preopteretiti, javit će se bolovi u peti, vjerojatno će početi bolovi po tipu ‘petnog trna’ (ne radi koštanog izdanka, nego radi preopterećenja tetivne ploče stopala)... Dakle, ako stalno nosite nisku obuću, često hodate bosi - nošenje balerinki neće imati značajnijih posljedica. No, ako ste slijepi sljedbenik modnih trendova, mogli bi vas buditi grčevi u listovima, hodna pruga bi se značajno mogla skratiti radi bolova u peti, koža na peti bi mogla zadebljati ili lagano početi pucati, radi promijenjenog načina opterećenja stopala mogu se javljati bolovi u zglobovima. Što možete poduzeti?

- Ako baš nikako ne možete bez balerinki, nemojte propustiti ujutro dobro istegnuti mišiće lista, zagrijati stopalo kružnim kretnjama i masažom, navečer dobro izmasirati namučena stopala, možda ih malo ‘provaljati’ na valjcima. Kako biste se testirali na balerinke, pokušajte hodati na petama. Ako bez problema možete odići prednji dio stopala i prste od podloge, vjerojatno neće biti većih problema. I nadajte se da će se moda uskoro normalizirati - savjetuje ortoped Željko Markovac.

No, izgleda da ne moramo nužno čekati da se moda “normalizira”. U kaštelanskoj radionici cipela Ivana i Alena Ledenka upravo se stvara prva hrvatska balerinka koja će biti i lijepa i zdrava za nošenje.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:45