'NEĆU SE MIJENJATI'

ISPOVIJEST SLOBODNE MIRTE ŠURJAK 'Ne padam na bogate, ako mi netko odmah nije sjeo, neće mu pomoći ni da je Abramovič'

Sportska novinarka HTV-a otvoreno progovara o prekidu veze s Giovannijem Rossom te o tome kako je nijedan Abramovič ne može impresionirati ako nema prihvatljiv personality. Otkriva koliko je navijači Hajduka vole te nogometašima preporučuje satove na baletnoj šipki
 Tom Dubravec / CROPIX

Iza Mirte Šurjak, sportske novinarke HRT-a, godina je promjena. Lani u blagdansko vrijeme je novinarka s obiteljskim pedigreom, kći HTV-ove legende Nade Šurjak, za Studio prvi put otvoreno pričala o svojoj tada dvogodišnjoj djevojčici Chiari i životnom partneru, bivšem hajdukovcu Giovanniju Rossi. Godinu poslije privatni život lijepe reporterke dobio je drugačije obrise i boje. Veselije.

Grom ljubavi

- Više nisam u vezi. Sretna sam i slobodna. Ovo je moje najsretnije životno razdoblje, novo proljeće. Dovoljno sam mlada, a opet dovoljno zrela da znam u životu uživati punim plućima. Opet sam ona stara Mirta, sigurna da se više nikad u životu ni zbog koga neću mijenjati jer onaj tko me voli, voljet će me zbog onoga što jesam, a ne zbog onoga što bih eventualno trebala biti - kaže o raskidu veze s bivšim nogometašem djevojka koju bliski prijatelji opisuju kao pozitivno ludu, otkačenu, uvijek dobro raspoloženu, jednu od onih osoba koje ćete teško vidjeti loše volje, pa čak i kad je južina. O bivšem partneru ne želi u detalje.

- Ne bih o njemu više ni riječi rekla.To je zauvijek gotova priča. I iskreno sam sretna zbog toga. Idemo dalje - kratko kaže.

Ništa što se dogodilo oko bivše ljubavi nije je pokolebalo.

- Osjećam se savršeno, vjerujte mi. Nemam gorčine ni tuge u sebi. A za novu ljubav nikad nije prerano. Samo da se dogodi. Da me pogodi taj grom. Po tom pitanju sam dosta isključiva. Nema sredine. Ili mi se netko odmah svidi, ili mi se ne svidi nikako. Ne da mi se uopće trošiti vrijeme na kavu s ljudima koji mi ne sjednu na prvu, to mi je totalno glupo. Kao, otkrit ćeš mu neku novu dimenziju ili ćeš se zaljubiti nakon pet izlazaka. Nema šanse. Isto tako, ne može me nitko impresionirati bogatstvom ili skupim poklonima; ako mi je netko drag, drag mi je pa makar skupljao balune iza golmana. A s druge strane, ako mi netko nije drag, neće mu pomoći ni Abramovičevo bogatstvo - ističe Mirta.

Ustaje najčešće oko sedam. Radi dosta. I za televiziju, a odnedavno i za Hrvatski radio. Radno vrijeme traje 24 sata.

- U ovom poslu nema ‘isključit ću mobitel i odmarati se’ jer uvijek moram biti dostupna. Vikendom je udarni tempo budući da su svi sportski događaji upravo tada. Srećom, imam roditelje i gospođu Mirjanu, koji pomažu oko male Chiare, inače ne znam kako bih sve to stigla - objašnjava tjednu organizaciju života.

Ono što ne propušta u slobodno vrijeme su sati rekreativnog baleta na štangi, koje vodi njezina prijateljica i profesionalna balerina Nikol Marčić.

Među ‘mužjacima’

- Oduševljena sam time. Mišići tijela, posebno stražnjice i nogu, lijepo se vretenasto oblikuju. Vrlo je naporno, ali živim za ta dva puta tjedno prije posla. Preporučila bih to i profesionalnim sportašima, posebno nogometašima, zbog fleksibilnosti prepona i zadnje lože s kojima često imaju problema - zadovoljna je baletnim vježbama za “obične” ljude.

Mirta Šurjak je novinarka koja prati Hajduk. Kada nema prijenosa utakmica domaće lige na televiziji, radi kao reporter s terena za Hrvatski radio i Radio Split.

- Nije mi teško po kiši i buri dolje stajati uz klupu, gledati u trenera, slušati što dovikuje igračima na terenu i te dojmove prenositi gledateljima i slušateljima. Obožavam adrenalin utakmice, buku na stadionu, atmosferu. Potpuno se uživim u to kao da ja igram - strastveno kaže o nogometu.

Lijepa žena među “mužjacima” sportskog novinarstva, pa k tome i nogometnog, nije baš najzahvalnija pozicija.

- Većina ih se već naviknula na mene. U početku nije bilo baš lako. Bace te u vatru i moraš se snalaziti kako znaš i umiješ. Kao žena, uvijek sam zbog toga pod povećalom javnosti pa se moram trostruko više truditi. Na utakmicama nema mjesta ženstvenosti, moraš brzo reagirati i snalaziti se u nepredviđenim situacijama, inače ništa od posla. Na kraju utakmice igrače doslovno moram privoditi pred mikrofon: uđem na teren i vučem ih za ruke i noge da požure s davanjem izjava jer nam istječu minutaže prijenosa. Pritom često moram biti i psiholog jer ima tu jako puno mladih momaka koji se boje pričati pa ih moram ohrabrivati i poticati - prenosi iskustvo rada s nogometašima.

Dok jer radila u zagrebačkoj redakciji, Mirta Šurjak, Mila Horvat, Mirna Zidarić i Lana Banely bile su prava ženska klapa, uvijek spremne na savjet i podršku jedna drugoj.

Sportske prognoze

- Sada se telefonski podržavamo i savjetujemo. Ali, zato sada u Splitu imam mušku ekipu sportskih radijskih novinara Srđana Fabijanca i Marka Miličića, s kojima se super slažem, koji mi puno pomažu i stvarno na utakmicama paze na mene ko na oči u glavi. Jedva čekam naše prvo zajedničko gostovanje u Zagrebu 5. prosinca, na vječnom derbiju Hajduka i Dinama.

Od međunarodnih nogometnih profesionalaca koje je susrela u karijeri, kao osobnosti koje su je dojmile izdvojila bi talijanskog izbornika Antonija Contea i golmana Gigija Buffona.

- U lipnju se igrala kvalifikacijska utakmica Hrvatska-Italija u Splitu i ja sam bila novinarski zadužena za talijansku reprezentaciju jer govorim talijanski jezik. Dovelo mi je izbornika i golmana, a ja sam iz glave morala deset stručnih pitanja o nogometu prevesti na talijanski jezik i simultano prevoditi. To nije lako ni prevoditeljima, treba poznavati nogometnu terminologiju. Zamolila sam ih da ne kompliciraju, shvatili su i super je ispalo. Te razgovore je emitirao i Rai Sport. Golman i izbornik oduševili su me spontanošću i jednostavnošću. Poslije smo se još malo i zezali. Kad je prošla sva ta strka oko razgovora uživo, udijelili su mi i neke komplimente koje ću ipak zadržati samo za sebe - smije se.

Koje su Mirtine prognoze uspjeha Hajduka na domaćoj ljestvici i hrvatske reprezentacije na Euru?

- Hajduk bi mogao biti prvak ove godine ako momčad ostane na okupu do kraja sezone. Nadam se da hoće. Mnogi ih, kad im dobro ne ide, jedva čekaju kritizirati, a nitko ne uzima u obzir činjenicu da ta momčad igra zajedno tek četiri mjeseca, da su se prvi put vidjeli tek ovog ljeta na pripremama u Austriji i Sloveniji, da je prosjek njihovih godina 22 i mjesec dana, što Hajduk čini jednom od najmlađih momčadi u Europi. Kada bi ostali na okupu još koju sezonu, bili bi čudo, bez problema bi zaigrali u Ligi prvaka. Nerviram se zbog Hajduka kao i njegov trener. Stojim cijelo vrijeme u njegovoj blizini tijekom utakmice pa se njegovo raspoloženje često prenosi na mene. Najteža je bila ta utakmica u play-off fazi kvalifikacija za Euroligu kad su izgubili 1-0 protiv Libereca. Strašno mi je bilo gledati ih onako nemoćne. Trener Burić u jednom je trenutku čak prestao komunicirati sa svojim pomoćnikom i počeo se obraćati meni. Kad je riječ reprezentaciji, ona je, ne prenosim ovdje svoje osobno mišljenje već činjenicu, nažalost izgubila kredibilitet u Dalmaciji i Splitu. Nadam se da bi na Euru mogla stići do četvrtfinala - prognozira.

Kraljica Torcide

U Splitu postoji uzrečica “za Hajduk se ne navija, za Hajduk se živi”.

Teško je to shvatiti nekome tko nije rođen ovdje i odrastao inficiran tom ljubavlju od rođenja. U svom novinarskom poslu moram biti i jesam nepristrana i profesionalna, ali svi znaju za koga kuca moje srce. Mislim da se oko toga ne bi trebala dizati velika buka jer je čovjek bez identiteta kao ptica bez krila. Uostalom, poznato je da su inozemne kolegice, Talijanka Simona Ventura i Španjolka Sara Carbonero, navijačice Juventusa i Atletica. Od stranih klubova ne mogu reći baš da sam navijačica nekog, ali simpatiziram Romu i Barcelonu - govori neslužbena nova kraljica Torcide koja ni u primisli ne očekuje službenu inauguraciju titule.

- Ma, toga nema u Splitu. U Splitu ne postoje veličine ni zvijezde. Najveća je inauguracija bila na stadionu u Dugopolju kad je Hajduk igrao sa Silamae-Kalevom. Masa je počela skandirati “Mirta, Mirta”! Naježila sam se i suze su mi došle na oči od ganuća. Ono, ne skandiraju Baliću i Vlašiću, glavnim zvijezdama, nego meni. Hvala im od srca, to neću zaboraviti do kraja života, to mi znači više nego da sam engleska kraljica.

Njezina majka Nada Šurjak, kao i svaka mama, uvijek ima neki, pa i profesionalni savjet za svoju kćer.

- Ne miješa se baš previše. Jednom davno je pokušala, ali onda je na vrijeme shvatila da o balunu ne razumije ama baš ništa, ha-ha-ha.

Zatucani materijalisti reći će da je ženama nogometaša sve divno i krasno u životu i da bolje partnere ne bi mogle poželjeti. Može li podcrtati teškoće s kojima se organizacijski susreće žena koja je u vezi s profesionalnim sportašem?

Žene nogometaša

- Ne bih znala jer nisam više u vezi s nogometašem. Zezam se, ne dam na nogometaše i njihove bolje polovice jer sam s nekima od njih prijateljica. Potrebno je puno odricanja, svoj život i karijeru treba podrediti njihovoj. Česte su i selidbe, neki se svake sezone sele u nove sredine. Imaju poseban režim prehrane, ne možete im bilo što skuhati. Pa onda ih treba znati utješiti nakon loših utakmica, biti im podrška i oslonac, savjetnik, psiholog. Trebaju jake žene uza se, koje će ih znati usmjeriti i voditi i biti uz njih 24 sata dnevno. Čista je i okrutna laž da žene nogometaša vrijeme provode isključivo kod frizera, kozmetičara i u šopingu. Nek’ misli svatko što hoće, ali život je pun odricanja dok traje profesionalna nogometna karijera. Ali, dogodi li mi se opet ljubav s nogometašem, spremna sam na to i bit ću mu cura za poželjeti - obećava.

Mirta Šurjak, zahvaljujući svom profesionalnom angažmanu, ima i brojne obožavatelje. Najviše ih je među navijačima i nogometnom publikom.

Obožavatelji

- Slatki su, pišu, šalju porukice. Neki mi pišu i savjete za trenera, igrače ili se žele slikati sa mnom. Meni je sve to simpatično. Neki dan sam s hajdukovcima bila na obilježavanju sjećanja na žrtve Vukovara. Došla je jedna curica sa željom da se slika sa mnom. Pokraj mene je stajao trener Hajduka i ja pitam može li se i trener slikati. A ona se na trenutak zamislila pa kaže: ‘A, ajde, može i on’. Umrli smo od smija, kažu mi poslije igrači ‘hvala šta si nam i trenera ubacila u sliku’. I upravo mi je ta krasna curica poslije poslala poruku na Instagram ‘ti si moja kraljica, plakala sam od sriće kad sam te vidila’. I ja sam se poslije rasplakala. Lijepo je kad ljudi prepoznaju da sam normalna, neposredna cura, da s ljubavlju radim ovaj posao - emotivno o susretima s navijačima Hajduka i ljubiteljima nogometa priča novinarka kojoj je silna želja da se HNL vrati na HTV pa da svaki vikend bude uz teren i u TV prijenosu.

Badnjak će provesti u društvu prijatelja, a Božić u krugu obitelji. Planova za Novu još nema, odlučit će u posljednji čas.

- A možda se dotad dogodi i kakva nova ljubav pa s njim nekamo odem, haha. Ljepota je u neizvjesnosti životnog puta - završava naš razgovor Mirta Šurjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 02:07