NESREĆA NA HUMMERU

HRVATSKA VOJNIKINJA OZLIJEĐENA U AFGANISTANU Lana je operirana, ali posljedice će se znati tek kad počne oporavak

 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Lana Olšak, 30-godišnja Požežanka koja je prije dva dana nastradala u Afganistanu, trebala bi za dan-dva biti u Zagrebu.

Pripadnica OS RH, koja je u sklopu 21. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistan otišla u ožujku, ozlijedila je šaku lijeve ruke tijekom rutinskog zadatka na strelištu kampa Marmal u Mazar-e Sharifu na sjeveru Afganistana.

Prema informacijama koje smo dobili od njezina bivšeg supruga i oca njihovo troje djece Darija Darmopila, Lani su ozlijeđena tri prsta, čeka je dulja rehabilitacija, a bit će joj isplaćeno osiguranje na osnovi police osiguranja koje se sklapa sa svakim vojnikom koji odlazi u Afganistan.

- Najviše su joj ozlijeđeni palac te srednji i mali prst, no ni ona ne zna kako to izgleda jer joj je ruka u zavojima. Odmah je operirana u američkoj bazi, gdje se i sada nalazi, a kako su joj rekli američki liječnici, najviše su stradali ligamenti kao posljedica nagnječenja ruke - prepričao nam je Darmopil.

Lana je nastradala dok je pokušavala zatvoriti vrata Hummera.

No kako je bio parkiran na kosini, a vrata su jako teška, uhvatila se rukom za zupčanike da bi imala jače uporište i zatvorila vrata. No u tom je trenutku drugi vojnik, koji je nije mogao vidjeti, odlučio okrenuti kupolu, pri čemu joj je ruka prignječena.

- Tamo je operirana, a vjerojatno će i ovdje imati operaciju. Prsti su joj na broju, ali su jako prignječeni i tek kad se vrati u Hrvatsku, znat ćemo kakve će biti posljedice. Teško nam je svima zbog ovoga, ali važno je da je živa i da nije životno ugrožena.

Poručila nam je da se ne brinemo i sada je samo bitno da se što prije vrati te nastavi liječenje - rekao je Darmopil.

Nakon što je završila poljoprivredni fakultet, nije željela dijeliti sudbinu svojih vršnjaka.

Posao u struci nije mogla pronaći i u 24. godini odlučila se prijaviti u vojsku. Bio je to za nju, pričala je na vježbi u Gašincima prije odlaska u Afganistan, veliki izazov.

Budući da su se njezini najbliži već navikli da se bavi specifičnim poslom, ni odlazak u Afganistan nije ih iznenadio. Pričala je da su se za to dugo spremali, ali unatoč tome odluka je bila teška. Prije svega zbog djece. No služba je služba i Lana je odlučila pokazati da i žene mogu jednako uspješno izvršavati vojničke zadatke, pa i u najkriznijim žarištima poput Afganistana.

- Nije me strah misije. Bit će sve u redu - rekla je Lana prije dva mjeseca. Na žalost, zbog ozljede koju je pretrpjela misija je za nju završila prije nego što je bilo predviđeno. Sada je čeka borba za zdravlje i oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30