LEGO NATJEČAJ

GLASAJTE ZA ILIJIN DIZAJN I PROMOVIRAJTE SPLIT I HRVATSKI TURIZAM 'Dobijem li puno lajkova, Lego će proizvoditi Dioklecijanovu palaču'

Split, 230416.Ilija Sundov, zaposlenik Cistoce koji je za Lego natjecaj projektirao set Dioklecijanova palaca.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX / CROPIX

Deset kilograma teška i gotovo metar široka Dioklecijanova palača kako ju je zamislio i projektirao Ilija Šundov, ekonomist iz Splita, na društvenim mrežama pravi je hit. U samo tri dana njegov projekt pogledalo je sedam tisuća ljudi, a podijeljena je preko stotinu puta.

Šundov, inače veliki fan legića, dizajnirao ju je punih šest mjeseci za natječaj putem kojeg Lego, danski gigant za igračke, traži amaterske setove koje bi, budu li izabrani, uvrstio u svoju standardnu proizvodnju.

Dioklecijanova palača koja po nacrtu broji 4448 dijelova bila bi tako četvrti najveći set u povijesti Lega. Pravi dragulj.

-Lego kocke skupljam od svoje šeste godine, a kako za sve nemam mjesta u stanu, neki setovi su mi kod roditelja. S obzirom da za njihovo skupljanje i sastavljanje treba novca i prostora na internetu sam tražio softver za virtualno sastavljanje legića. Lani je Lego izbacio pobošljanu verziju svojeg LDD-a (Lego digital designer) i tako je sve počelo. Prijavio sam se na natječaj na njihovom Lego Ideas websiteu, govori Šundov.

Prvo je želio dizajnirati Vukovarski toranj, ali danski proizvođač ima stroga pravila koja ne dozvoljavaju ratnu tematiku niti takve spomenike, pa je Šundov odabrao Dioklecijanovu palaču.

Učinilo mu se zgodnim kao promocija hrvatskog turizma i grada Splita. Sada mora skupiti deset tisuća glasova pa poziva sve ljubitelje Lega ali i Splita da glasaju za njega na web stranici Lego Ideas.

-Ako skupim dovoljan broj glasova Lego komisija sastavljena od stručnjaka za proizvodnju, dizajn, marketing i prodaju odlučit će može li se palača pročeti proizvoditi i završiti na policama dućana, govori Šundov.

Lego bi u tom slučaju Dioklecijanovu palaču prodavao u svom Arhitecture katalogu u kojem se već prodaju Eiffelov toranj, Opera u Sydneyu i Taj Mahal, inače najveći set na svijetu koji broji 5922 dijela.

- Ne bi li bilo zgodno da ljudi kupe set, a onda dođu u Split vidjeti pravu stvar, kaže.

Palača zasad postoji samo kao digitalni set, Šundov vjeruje da će kroz vrijeme i dijalog sa stručnjacima iz Lega doživjeti neke promjene, a i teško da bi za nju našao mjesta na policama.

Najviša točka na palači (inače u omjeru 1:230) Dioklecijanov je mauzolej, a mnogi su ga pitali zašto na maketi nema katedrale Sv. Dujma.

-Riječ je o modelu orginalne palače iz 305. godine, a maulozej je u crkvu pretvoren tek u sedmom stoljeću. A Lego ionako ne dozvoljava vjerske građevine i obilježja na svojim proizvodima, odgovara im Ilija.

Cijenu seta procjenjuje na više od 3000 kuna, a on bi kao autor dobio ime na kutiji, pet kutija sa svojim proizvodom na poklon te jedan posto od neto zarade.

Dok skuplja glasove, Šundov (33), koji je inače kao ekonomist zaposlen u struci u gradskoj Čistoći slobodno vrijeme provodi igrajući se sa sinom Jurom (8 mjeseci) i sa suprugom uređuje vlastiti vrt.

-Jure je premali za Lego, ali ga vodim po dućanima da ih što prije zapamti. Koristim ga kao glavni izgovor kad kupujem nove kocke. Kad me supruga značajno pogleda ja joj kaže: Ali to je za našu djecu... uostalom Lego ima veći godišnji rast od zlata tako da je kupnja setova uvijek dobra investicija, kaže Jure.

Za skupljanje glasova ima rok od godinu dana, dosad su prošla samo četiri, a Ilija je skupio gotovo 500 glasova.

Glasati za Ilijin prijedlog možete ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:06