Najbolje igre za pokloniti ovog Božića

Najbolje igre za pokloniti ovog Božića

Božić je vrijeme darivanja i sigurni smo kako svatko od vas ima neku dragu osobu koja voli igrati video igre. Ukoliko ste odlučili kupiti joj nešto novo, a ne znate što, mi smo tu da pomognemo.

Pošto su razne top liste poprilično česte u ovo doba godine, bez obzira o čemu se radilo, mi smo se odlučili na nešto drugačiji postupak. Navest ćemo igru ili dvije, obavezno aktualne (izdane u zadnjih par mjeseci), a razvrstane po žanrovima za lakše snalaženje. Sve će to biti poredano bez nekog posebnog redosljeda, jer su sve igre najbolje što se nudi ove godine i nisu bolje ili lošije već samo drugačije.

FPS

call-of-duty-ghosts_1
Najprodavanije igre (46. tjedan ‘13.)

Krenimo sa FPS-om. Iako svojstven za PC sve je više zastupljen na konzolama, pa su tako i obje igre multiplatformske. Naravno riječ je o novom CoD-u i Battlefieldu. Call of Duty: Ghosts je imao velike tehničke zahtjeve za PC, no oni su naknadno smanjeni, a tehničke probleme imao je i Battlefield 4, no developeri su obećali skore promjene. Oba naslova se uz kratku kampanju pretežito oslanjaju na multiplayer komponentu. Bilo koji od ova dva naslova bi trebao biti idealan poklon kako za one koji se vole napucavati, tako i za one kompetitivne koji će imati priliku “izgubiti se” u ogromnom multiplayeru.

Akcijska avantura

assassins-creed-iv-black-flag_3

Rastom tehničkih mogućnosti i popularnosti konzola postepeno je rastao kako broj tako i kvaliteta raznih akcijskih avantura. Obične arkade sa samim skakutanjima praktički više ne izlaze, jer u akcijskim avanturama jednostavno ima znatno više toga za raditi. Nama je najviše zapao za oko Assassin’s Creed IV: Black Flag . Izvrsna open-world avantura koja vas stavlja u ulogu gusara, te vam daje izazove poput pronalaženja škrinja s blagom, građenja vlastite flote brodova i borbe sa istima, te naravno ubojstava raznih moćnika karipskog otočja. Uz Black Flag moramo spomenuti i novog Batmana. Iako nije revolucionaran kao njegovi prethodnici Arkham Origins pruža sate i sate zabave u poznatom okruženju Gothama, te se čak i odvija u vrijeme Božića. Assassin’s Creed je svakako bolja igra, a samim time i bolji dar, no Batman će uvijek imati svoje fanove, a vjerujemo da i sami znate je li osoba koju darujete jedan od njih.

Sportska simulacija

fifa-14_4

Za sve one koji vole sport, ali nemaju vremena ili znanja baviti se njime, uvijek postoje razne sportske simulacije. Najbolja već duže vrijeme, bez obzira o kojem sportu se radi, je svakako NBA 2k serijal. Zadržavanje dobitničke formule, te manja, detaljnija unaprijeđenja iz godine u godinu su ono što krasi ovaj serijal, a ove godine ćemo imati prilike igrati i sa najjačim europskim klubovima, za koje između ostalih igraju skoro svi hrvatski reprezentativci. Ukoliko se košarka ne čini kao pravi poklon, uvijek postoji nogomet. Praktički svaka muška osoba u Lijepoj Našoj ima dana kada okupi društvo i cijeli dan provedu u igranju raznih turnira. Još kada se uzme u obzir nadolazeće Svjetsko prvenstvo, nogometna simulacija se čini kao idealan poklon. Pro Evolution Soccer 2014 i FIFA 14 su jedine značajne simulacije i dok razlike između njih postoje, što je bolje, a što lošije je iznimno subjektivno.

VAŽNA NAPOMENA: Prije nego poklanjate virtualni nogomet obavezno saznajte igra li osoba koja prima dar FIFA-u ili PES jer je lako moguće da darovanje “onog drugog” ima kontra učinak od onog za koji je poklon namjenjen.

Utrkivanje

need-for-speed-rivals_1

Kako bi se smanjilo jurcanje na krcatim cestama kupite za poklon utrku. Nije bitno radi li se o arkadi kao što je to Need For Speed: Rivals ili govorimo o hardcore simulaciji kao Gran Turismo 6 . Gran Turismo je ujedno i jedina igra od svih na listi koja je ekskluzivna za jednu platformu (u ovom slučaju PS 3), te joj to predstavlja hendikep, no “najbolji vozni simulator” bi svakako trebao biti pravi odabir ukoliko osoba koju darujete voli utrkvivanje i posjeduje konzolu. Rivals, iako postoji za PC, definitvno za njega nije kvalitetno napravljen, tako da ukoliko se odlučite ići “arkadnim putem” prilikom darivanja, savjetujemo inačicu za konzole, bez obzira o kojoj je riječ.

GTA V

grand-theft-auto-v_2

Ako slučajno niste pronašli ništa što vam se čini kao idealan poklon, tada imamo rješenje za vas. GTA V je igra koja obuhvaća sve gore navedeno. U njenom ogromnom svijetu ćete se moći napucavati, utrkivati, pljačkati, igrati tenis, voziti bicikl i još puno, puno toga. Jednostavno je nemoguće da u njoj netko ne nađe nešto za sebe. Nažalost igra je još uvijek dostupna samo na konzolama (PS 3 i Xbox360), tako da je bitno provjeriti imali li osoba koja prima poklon potrebnu platformu za igranje iste.

Ostalo

guild-wars-2_1

Najvažniji ili reklo bi se mainstream žanrovi su vam sada svakako pokriveni. Nažalost strategija kao žanr je u zadnje vrijeme ponešto zapostavljena tako da nemamo nešto aktualno što bismo preporučili. Također razne MMO igre su mahom danas besplatne, no uvijek možete nekom pokloniti npr. novi skin za najdražeg junaka u LoL-u ili iznenaditi nekoga najnovijom ekspanzijom za WoW ili Guild Wars. Mogućnosti za darivanje ima mnogo, a na vama je samo da odaberete.

Ukoliko vas zabrinjava cijena svih ovih igara, obradovat će vas činjenica da praktički svi online digitalni distributeri poput Steama ili Origina imaju razne akcije i popuste, a isto vrijedi i za distributere fizičkih kopija poput Amazona. Igre čak ni ne moraju biti zadnje izdane, postoje razne kompilacije nešto starijih naslova za stvarno malo novaca koje će pružiti veliku dozu zabave. Sve u svemu, bez obzira hoćete li darivati igre ili ne, darujte nešto nekome, jer će to Božić učiniti ljepšim i za vas i za nju/njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:18