SKLADATELJ U PRITVORU

EMINENTNI ZNALCI IZ STRUKE ŠALJU APEL ZA SPAS RAJKA DUJMIĆA 'Mnogi geniji su imali problema s doživljajem stvarnosti...'

 Neja Markičević/CROPIX

Posljednjih godinu dana, otkako su ga njegovi dugogodišnji prijatelji Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago izbacili iz Novih fosila, o Rajku Dujmiću mediji pišu uglavnom kao o ovisniku.

Proteklog tjedna tim napisima pridružile su se i priče o Dujmiću kao obiteljskom nasilniku. Svi ti tekstovi žaloste njegove dugogodišnje prijatelje i suradnike koji Dujmića doživljavaju kao iznimno talentiranog glazbenika i dobrog, mirnog čovjeka.

Tužan zbog svega

- Rajko i ja prijatelji smo i suradnici već četrdeset godina. On je svirao na svim mojim kantautorskim albumima, a ja sam zauzvrat napisao stihove za neke od najljepših pjesama Novih fosila. Nas dvojica imamo mnogo dodirnih točaka i tužan sam zbog svega ovog što se zbiva. Kao da zaboravljamo da je Rajko jedan od najtalentiranijih glazbenika u bivšoj državi i Hrvatskoj - kaže Zrinko Tutić, koji priznaje da je jako subjektivan kada se priča o njegovu prijatelju.

Usponi i padovi

Goran Karan, s kojim je Dujmić ostvario svoju posljednju suradnju s pjesmom “Ako to je sve”, Rajka također ističe kao rijetko kvalitetnog glazbenika. Kaže, svaki život ima i uspone i padove.

O tim usponima i padovima Rajka Dujmića svjedočila je svojedobno ekipa HTV-ova showa “Zvijezde pjevaju”.

- Nažalost, Dujmića smo na kraju morali izbaciti iz tog obiteljskog showa jer više nismo znali u kojem će stanju doći na snimanje emisije. Kada bi bio u formi, do izražaja bi dolazio sav njegov muzički dar koji graniči s genijalnošću. No, u lošim danima jedva je spajao početak i kraj rečenice. Tijekom šest sezona, koliko je on bio član žirija u našem spektaklu, sate i sate proveo sam u razgovoru s njim i njegovom suprugom Snježanom.

Imao je volju

Obećavao je kako će se odreći opijata, no ta obećanja nikad nije dugo održao pa sam jedne sezone bio prisiljen angažirati čovjeka čija je zadaća bila isključivo da pazi na Rajka - prisjeća se televizijski urednik Mario Sedmak.

- Rajko se već godinama trudi izaći iz kruga ovisnosti koja ga je obuzela. No, nikako ne uspijeva u tome. Koliko mi je poznato, on je u par navrata potražio stručnu pomoć, ali nikada nije dovoljno dugo ustrajao u tim svojim pokušajima. Nije lako donijeti odluku da kreneš na liječenje, pogotovo stoga što to liječenje ne traje ni par dana ni par tjedana. U tome treba biti ustrajan, čvrst, a važno je imati i podršku svoje okoline. Bez toga ne ide, bez toga ostaje psihička zbrkanost koja talentu ne dozvoljava da dođe do izražaja, što je u svakom, pa tako i u Rajkovu slučaju velika šteta. Rajko nema samodiscipline, zbog glazbene nadarenosti uvijek su mu svi gledali kroz prste i doživljavali ga kao klinca, premda se radi o čovjeku koji ima 61 godinu. Teško mi je nagađati je li se taj kaos u njegovoj glavi u jednom trenutku iskazao i kroz agresiju prema njegovoj supruzi, ali smatram kako bi Rajko morao napraviti veliki zaokret u životu i shvatiti da je njegovo zdravlje najvažnije te da dvije do tri godine koje bi morao provesti posvećen naporima da ozdravi nikako ne bi bile uludo bačeno vrijeme - misli Želimir Babogredac, predsjednik Uprave Croatia Recordsa.

Emotivac

S njim se slaže i dugogodišnji glazbenik i član Hrvatske glazbene unije Paolo Sfeci:

- Mnogi veliki geniji imali su problema s doživljajem stvarnosti oko njih. A Rajko je nesumnjivo glazbeni genij. No, unatoč problemima koje on evidentno ima, ne mogu ga doživjeti kao agresivca ili obiteljskog nasilnika. Za mene je Rajko osjetljiv, emotivan i introvertan čovjek i, znajući ga takvog, strahujem pri pomisli na to kako se on osjeća u zatvoru - ipričao nam je Paolo Sfeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:58