'MOJE OPSJEDNUĆE'

'EGZORCIZMOM SAM IZ SEBE IZBACIO ČAK 972.000 DEMONA!' U dvorani na Kaptolu zavladao muk kad je mladić počeo opisivati svoju životnu dramu o borbi sa Sotonom

Tijekom seansi bodrio me i papa Ivan Pavao II., pričao je na Kaptolu Francesco Vaiasuso, autor knjige ‘Moje opsjednuće’
 Bruno Konjević/EPH

Potpuni muk vladao je u četvrtak navečer u punoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta kada je na pozornicu stupio Francesco Vaiasuso, mladić iz Italije koji je napisao knjigu o svojoj borbi s opsjednućima i Sotonom.

Knjiga “Moje opsjednuće” objavljena je u nas prošle godine u izdanju nakladničke kuće Verbum, a sada ju je došao predstaviti sam autor koji je svoje zastrašujuće iskustvo prepričao zainteresiranim građanima. Vaiasusa je predstavio velečasni Milan Dančuo pojasnivši da su prava opsjednuća rijetka, zbog čega Crkva egzorcizmima pristupa razborito, samo kada se nedvojbeno utvrdi da je osoba pod utjecajem demona. A u Vaiasusu ih je, kako je ispričao, bilo čitavo mnoštvo. Tijekom brojnih obreda egzorcizama svećenici su iz njega pokušavali istjerati dvadeset sedam legija demona te samog Sotonu, prisjetio se.

Krvni savez

- Mislim da su svi moji problemi počeli kada sam imao 4 godine i otišli smo u posjet rodbini u Chicago. Kad smo se vratili, počeo sam osjećati probleme s disanjem. Dijagnosticirana mi je bronhijalna astma. Imao sam sve više zdravstvenih problema koji su se širili po cijelom tijelu, a zbog zdravlja sam bio prisiljen prekinuti studij klavira. Tada sam otišao u Međugorje, gdje sam odjednom osjetio veliku radost - prisjetio se Vaiasuso početaka bitke s vragom. Tijekom molitve odreknuća od đavla pao je sa stolice sav u znoju. Počeo je malo pomalo uviđati da ima problema s demonima, a ne zdravljem. U suradnji sa svećenikom, ocem Matteom, počeli su prvi službeni egzorcizmi jer je postalo jasno da nema druge, rekao je.

- Tada sam počeo osjećati da nešto drugo ima vlast nada mnom. Tijekom tih seansi, rekli su mi, udarao sam svećenika te je iz mog grla stizao urlik ‘Francesco je moj!’ Počela su opsjednuća koja su trajala od šest, osam, pa i do dvanaest sati na dan. Bilo je to strašno teško razdoblje, žena je smatrala da sam mentalni bolesnik, a opsjednuća su bila sve češća. Psihijatri su mi prepisivali tablete koje nisu imale nikakvog učinka. Da sam u velikom problemu shvatio sam kada je otac Matteo nakon dugog inzistiranja uspio od demona dobiti odgovor da ih je u mom tijelu 27 legija, a jedna legija broji 36.000 demona - ispričao je Vaiasuso u Zagrebu. S demonima se borio punih pet godina. Tijekom tog razdoblja prošao je kroz više od četiri stotine obreda istjerivanja - egzorcizama. Tijekom posljednjeg egzorcizma kojim je konačno oslobođen Sotona je iz njegovih usta, rekao je, vikao kako ga neće prepustiti jer imaju “krvni savez od 4. godine”. To najdulje opsjednuće trajalo je četiri dana i pet noći, a Vaiasusu su se javljale i vizije pape Ivana Pavla II. koji ga je bodrio.

- Svećenik je govorio Sotoni da ispljune krvni zavjet koji ima sa mnom i ja sam počeo pljuvati krv. Bila je to borba za život, ali snaga vjere i molitve me spasila - svjedočio je Vaiasuso.

Pretijesna dvorana

Iako poveća, dvorana na Kaptolu bila je premalena da primi sve zainteresirane, pa su brojni građani predavanje pratili u drugoj prostoriji preko videozida, dok su mnogi sjedili na podu. Među publikom su bili i svećenici te časne sestre, no i velik broj mladih vjernika. Nakon gotovo jednosatnog svjedočanstva dvoranom se prolomio pljesak, a Vaiasuso je poručio kako je jedino prava, konkretna vjera način da demoni ne uđu u tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:19