ODLAZAK MLADIH U POTRAGU ZA BOLJIM ŽIVOTOM

DUBROVKINJA PRONAŠLA SREĆU U EMIRATIMA 'U Hrvatskoj nisam mogla naći posao, a sad živim svoj san'

Bila je jedna od osam odabranih iz Hrvatske za posao stjuardese u aviokompaniji Emirates

Konavoka Ivana Trojanović jedna je od brojnih mladih Hrvatica i Hrvata koji su novu adresu pronašli izvan Hrvatske. Njezina je sada u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Dubaiju je već gotovo tri mjeseca i tamo radi kao stjuardesa u njihovoj aviokompaniji Emirates.

Selekcija u Zagrebu

- Otišla sam jer je teško dobiti stalni posao u Dubrovniku. A ovaj posao mi se jako sviđa. Iskreno sam ga željela i uspjela sam. Volim raditi s ljudima iz različitih krajeva svijeta i znala sam da je ovo jedinstvena prilika za to - poručuje lijepa Ivana iz dalekog Dubaija. I sretna je. Misli da se jako dobro snašla jer u Dubaiju već ima prijatelje, uklopila se i na radnom mjestu i u novu kulturu i običaje…

Ističe da je Dubai grad koji zaista svima pruža sve. A Emirates tvrtka koja omogućuje stalni posao i daljnji napredak.

- Selekcijski proces u Zagrebu bio je prilično težak, no ako jako dobro znaš engleski, sve je lakše. Kada sam ušla u zgradu gdje se odvijao selekcijski proces, začudila sam se koliko se ljudi našlo na jednome mjestu, a svi smo došli radi iste stvari. Ne znam kada sam zadnji put vidjela toliko prelijepih cura… Ali, nažalost, primaju mali broj ljudi. Tijekom selekcije kandidati prolaze više krugova ispitivanja gdje se treba pokazati osobnost i snalažljivost te, najvažnije, odnos prema gostima. To sve traje tri dana. A ja imam iskustva s odnosom prema gostima jer sam svake sezone radila u Dubrovniku sa stranim turistima - otkriva nam. Inače, Ivana je jedna od osam odabranih među tri stotine kandidata iz Hrvatske. Otkriva nam i da je obuka u Dubaiju trajala dva mjeseca. I taj je trening, priznaje, teži nego selekcijski proces. Svaki dan rano ustaju, pišu domaće zadaće, simuliraju letove i potencijalno neugodne situacije u zraku poput turbulencija, dekompresije, medicinskih slučajeva i štošta drugo.

- Stjuardese i stjuardi moraju znati aposlutno sve: od izgleda aviona do toga gdje koja oprema stoji i kako pružiti najbolju ugostiteljsku uslugu tijekom leta - objašnjava Ivana.

Kaže nam i da se u Dubaiju druži s drugim Hrvatima. To je, dodaje, najbolji dio svega.

- Okupimo se, družimo i zabavljamo. Ovdje ima mnogo cura iz Hrvatske koje rade isti posao kao i ja i u tome uživaju. I divne su. Naravno, družimo se i sa Slovencima, Srbima i Bosancima jer smo ovdje svi zajedno, a i lijepo je čuti svoj jezik u tako dalekoj zemlji - kaže.

Kad ne leti, najradije se druži s prijateljima, razgledava grad jer ga još nije do kraja upoznala, planira razne aktivnosti s društvom poput večera i izlazaka…

S kolegama iz aviokompanije Emirates koji su prošli dvomjesečnu obuku da bi mogli letjeti

U centru grada

- Nađe se vremena za sve, jer između letova imamo dosta slobodnih dana, što je super - dodaje.

Živi u centru Dubaija. Svi najbolji i najljepši dijelovi grada samo su pet minuta vožnje taksijem udaljeni od njezine zgrade.

- Prezadovoljna sam smještajem. Živim s cimericom koja je iz Velike Britanije i ona radi u istoj firmi već više od godinu dana. Ako mi bilo što treba, nju pitam i stvarno imamo super odnos. Stan je toliko velik da mogu cijelu obitelj dovesti ovdje - otkriva. Ipak, u ovo božićno vrijeme nedostaje joj dom. Tješi se što imaju mogućnost čestih odlazaka kući, a i njezini joj mogu doći u posjet.

Noćni život

- Sestre i roditelji već su jako uzbuđeni zbog dolaska u Dubai i jedva čekam da ih sve vidim. Najviše mi nedostaje zaručnik kojem se također pruža prilika da dođe živjeti i raditi u Dubai, pa držim fige da to upali. Moji prijatelji su i dalje u Dubrovniku, no potičem ih da se prijave za isti posao kad god vide natječaj u Hrvatskoj - kaže Ivana. U Dubaiju već ima i neka omiljena mjesta. Jedno od njih je Irish Village, gdje s prijateljima i kolegama odlazi uživati u dobroj hrani, glazbi i druženjima. To je, inače, omiljeno mjesto svih njenih kolega.

- Ima puno zelenila, malo jezero, osjećaš se kao da si doista u Irskoj. Predivno je - kaže. Vlasnik Ivanina omiljenog noćnog kluba Amika iz susjedne je Srbije, pa je i sve osoblje koje radi tamo iz Srbije i Bosne. - Klub je izvrstan. Opušteni su i gostoljubivi. Glazba je odlična. A imaju i noći hrvatske i srpske muzike, pa se nađe za svakoga ponešto - priča Ivana.

Otkad je u Dubaiju, nije imala niti jedno loše iskustvo.

- Naprotiv, sve je super. Toliko se lijepih stvari ovdje događa da ne mogu izdvojiti niti jednu posebno. Ali ono što pamtim su sretna i predivna lica putnika u avionu kada se fotografiraju sa mnom, ili kada razgovaramo o njihovim putovanjima... Jednostavno volim raditi ovaj posao i u njemu doista uživam - zaključuje lijepa stjardesa Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:10