SUROVI ZAKONI

Downton Abbey u stvarnom životu: Agonija osam kćeri čiji će posjed otići dalekom rođaku jer nasljednik može biti samo muškarac!

U televizijskoj inačici Downton Abbeya priča razotkriva agoniju grofa od Granthama zbog činjenice da niti jedno od njegove troje djece ne može naslijediti titulu jer su sve djevojke.

No, poput one filmske, s istom takvom stvarnosti suočeno je osam kćeri 80-godišnjeg baruna Braybrookea.

Prema zakonu, ne mogu preuzeti niti titulu, niti obiteljski posjed, jer nasljednici mogu biti jedino muškarci, zbog čega će bogatstvo pripasti dalekom rođaku kojeg jedva poznaju.

Richard Neville (35), rođak u četvrtom koljenu, postat će vlasnikom velebnog izdanja Audley End House i 6 tisuća jutara zemlje u blizini Saffron Waldena u Essexu.

Kako je njezin otac krhkoga zdravlja, o posjedu trenutno brine barunova najstarija kći Amanda Murray. Inače dizajnerica interijera, Amanda je suočena s odlaskom, kad očeva titula, dobivena 1788., završi u rukama njenog rođaka.

- Jedna sam od osam kćeri. Zašto ne smijem, u ovo doba navodne jednakosti spolova, naslijediti očevu titulu? Zato što nisam dječak? - požalila se Amanda.

No Amandinim mukama mogao bi se nazirati kraj, nakon što je jedan od grofova, grof od Balfoura, inače otac četiri kćeri, vlastima uputio žalbu i zahtjev za promjenu zakona o isključivo muškom nasljeđivanju titula.

On zahtijeva da se omogući kćerima naslijeđivanje titule ukoliko njezin nositelj nema muškog naslijednika. Grof od Balfoura ima podršku još nekolicine plemića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:44