HUMANOST NA DJELU

DOBITNICA NAGRADE LUKA RITZ 'Bolje se osjećam kad znam da nekom mogu pomoći. Želim poručiti djeci da pomagati drugima ne znači samo financijsku pomoć'

 Privatni arhiv

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak navečer jednoglasno su prihvatili prijedlog zaključka skupštinskog Odbora za javna priznanja da se "Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeli dvjema učenicama - Ljubici Marinčić i Dori Cesarec.

Kako se navodi u obrazloženju, Ljubica Marinčić, učenica Osnovne škole Grigora Viteza, bila je, među ostalim, aktivna i u prikupljanju pomoći za poplavljene. Zajedno s vršnjacima organizirala je prodaju prikupljenih stvari kojih su se učenici odrekli u korist afričke djece. Sredstva su uplaćena na račun UNICEF-a za edukaciju tanzanijske djece, a svesrdno se uključila u veliku humanitarnu akciju s Udrugom "Kolajna ljubavi", kojom se željelo senzibilizirati učenike za probleme njihovih vršnjaka u sirotištu.

Dora Cesarec, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, dobila je nagradu Volonterskog centra Zagreb Very Important Volunteers, predsjednica je Volonterskog kluba škole, a u brojnim humanitarnim akcijama istaknula se kao izvrsna organizatorica. U posljednje dvije godine, navodi se u obrazloženju, sudjelovala je i na dobrotvornom sajmu Udruge Korablja - sva sakupljena novčana sredstva namijenjena su članovima udruge s mentalnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, na turniru u beli Doma za starije i nemoćne Peščenica.

Predsjednik Odbora za javna priznanja i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da svake godine dodjeljuju tu nagradu, a ove godine je na prijedlog radne skupine Odbor za javna priznanja odlučio da tu nagradu dobiju dvije učenice. Kosor je istaknuo da će Gradska skupština kao i svake godine održati svečanu sjednicu i dobitnicama uručiti tu nagradu, koja se sastoji od priznanja i novčanog iznosa.

"Na mladima je budućnost Hrvatske i ovu nagradu trebamo jednako cijeniti kao i sve druge nagrade grada Zagreba", poručio je Kosor.

LJUBICA MARINČIĆ: 'Bolje se osjećam kad znam da nekom mogu pomoći'

Ljubica Marinčić, bivša učenica Osnovne škole 'Grigora Viteza' iz Zagreba, nije skrivala emocije kada je čula da je baš ona dovila ovo veliko priznanje. 'Jako sam iznenađena i nisam očekivala da ću baš ja osvojiti nagradu. U mojoj osnovnoj školi često se organiziraju razne akcije za pomoć potrebitima, te smo na taj način odmalena uključeni u humanitarni rad'.

Osim u školi, Ljubica godinama aktivno sudjeluje i u svojoj župnoj zajednici. Osim u brojnim akcijama za djecu iz svoje škole, sudjelovala je u akciji za poplavljena područja i za djecu u Tanzaniji.

'Bolje se osjećam kad znam da nekom mogu pomoći. Želim poručiti djeci da pomagati drugima ne znači samo financijsku pomoć. Pomagati se može na razne načine, primjerice u akciji za Tanzaniju djeca iz naše škole su pekla i prodavala palačinke, izrađivala kuharicu, a prikupljen novac smo proslijedili udruzi Kolajna ljubavi'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:18