BLUE MONDAY

DANAS SE OSJEĆATE POSEBNO TUŽNO, POTIŠTENO I BEZVOLJNO? Niste jedini, a ovo je razlog...

020103depresijaantidepresivi, tabletefoto dragan matic-mag-
 Dragan Matić / CROPIX

Ako se jutros osjećate neuobičajeno potišteno - niste jedini. Naime, danas je takozvani 'Blue Monday', odnosno najdepresivniji dan u godini.

Iako ste u novu godinu ušli s novom energijom, loše vrijeme i već neostvarene novogodišnje odluke kao i blagdani koji su vas bacili u trošak i ispraznili džepove uspjeli su vas prizemljiti.

Ovaj termin originalno je 'osnovao' psiholog Cliff Arnall, 2005. godine, koji je izračunao da je treći ponedjeljak u siječnju 'najtužniji' dan gledajući na različite faktore uključujući broj dana koji je prošao od kraja Božićnih blagdana kao i dugove koji su vam ostali.

Otada, mnoge druge analize pokazale su da je to ujedno i najpopularniji dan u godini za započinjanje razvoda te da se ljudi žale na vrijeme čak šest puta više nego inače.

No, postoji mnogo načina da se na ovaj tmurni dan razveselite, piše liverpoolecho, a ovo su samo neki od njih:

1. Izađite van, prošećite i udahnite svježeg zraka, to će podići razinu vitamina D u vašem organizmu i pomoći vam da se osjećate bolje.

2. Sastanite se s prijateljima, društveni život obogaćuje vaš život.

3. Jedite hranu za utjehu. Počastite se slobodno.

4. Pogledajte komediju, smijeh smanjuje razinu stresa.

5. Usudite se napraviti nešto izazovno ili nešto čega se bojite. Hormon sreće ili endorfin izlučuje se i kada napravite nešto za što ste mislili da će vam biti teško ili da nećete moći, a na kraju ipak uspijete. Samo nemojte raditi ništa opasno!

6. Vježbajte, i se luči endorfin što je okidač za pozitivno razmišljanje. Otiđite u teretanu, trčite ili navijte muziku i plešite po kući 20ak minuta. Odmah ćete se osjećati bolje.

7. Napravite dobro djelo. Pomaganje drugoj osobi dat će vam osjećaj korisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:36