VRAĆA SE KOŽNATO I USKO

Dama 40-ih, Snjeguljica ili vojni časnik u suknji, svejedno je, samo utegnite struk

Ako je suditi prema modnim trendovima koji stižu ove jeseni, ormar vaše bake bit će na udaru! Retro mješavina cvjetnih uzoraka, pletiva, tvida i šalova kao da stiže iz nekih prošlih vremena. Pomalo izgužvane, ekscentrično slojevite i kao izmišljene za posjet britanskom parlamentu, jesenske piste su eksplozija ženstvene mode. Marc Jacobs imao je možda najzapaženiju reviju, jer je svoje modele poslao u pretjeranim oblicima, cipelama kao s dvorova 18. stoljeća i modnim dodacima kao iz crtića.

Ludi klobučar

Šeširi kao od Ludog klobučara i golemi šalovi skrivali su strukirane kapute, od kojih su mnogi bili s peplumom - nezaobilaznim detaljem ove jeseni.

Volan nadodan na suknju visokog struka ili pripijenu haljinu stoji u funkciji vizualnog preoblikovanja figure.

Oni koje zabrinjava trbuščić ili nemaju dovoljno uzak struk, s ovakvim komadom odjeće mogu izgledati poput pješčanog sata.

Broševi i rajfovi

Ovo se godine peplum vratio u velikom stilu, a jedino na što treba paziti jest da proporcijom volana, koji varira od kroja do kroja, dodatno ne skratimo figuru ili je vizualno proširimo u bokovima.

Tako po obliku razlikujemo peplum koji usko prati liniju tijela (fitted) i onaj koji je malo šireg kroja (flared). Oscar de la Renta iskombinirao je prozračne haljinice s pletivom, rajfovima i broševima, a djevojka Micka Jaggera, L'Wren Scott, manekenke obukla u vestice, hlače od tvida i krzno oko ramena - pravi granny chic. Drugi veliki trend bit će - zimski bijela boja.

Monokromatski look za jesen čistih linija, gdje se prepoznaje svaka krojačka greška, za one koji žele izgledati cool poput Njujorčanki. Lyn Devon i J. Mendel zamislili su ove jeseni žene u bijelim kašmirskim vestama i suknjama do pola lista, pomalo u stilu Snjeguljice, koja upravo trese kino blagajnama diljem svijeta u filmu “Snjeguljica i lovac”.

Veliki hit jeseni će biti i boja burgundca - koja je nova crna. I još jedan trend koji je s nama već godinama i postaje sve opakiji - vojnički. Jason Wu, jedan od omiljenih kreatora Prve dame SAD-a, predstavio je ratnicu u vojničkoj bluzi, uskim hlačama, suknjici od perjama i vrtoglavim štiklama. Prabal Gurung odao je počast vojnim časnicima iz 19. st. obukavši modele u crne plašteve, dok su u Rag & Boneu prikazali kaput vojničkog kroja u - cvjetnom printu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47