JEAN-LOUIS DUMAS

Da nije bilo njegove genijalnosti, Hermes bi davno pao u zaborav

Dumas nikada nije volio predznak ‘luksuzan’ koji je taj brend oduvijek nosio. Smatrao ga je arogantnim, preuzvišenim...

Njegova nezasitna radoznalost bila je najveći pokretač naše kreativnosti. Volio je iznenaditi i volio je biti iznenađen. Njegova karizma i aura su me očaravale, a njegova poslovna etika i smisao za humor oduvijek su me iznova iznenađivali... to su riječi kojima se Martin Margiela, dizajner poznat po svojoj zatvorenosti prema medijima, javno oprostio od nekadašnjeg mentora, šefa i prijatelja Jean-Louisa Dumasa koji je preminuo u Parizu u subotu u 73. godini.

Savjet: ključ u bravu

Od čega je umro čovjek koji je gotovo 30 godina upravljao poznatim modnim brendom Hermes nije poznato, no Dumas je posljednjih godina bolovao od Parkinsonove bolesti. Na čelu kompanije bio je od 1978. (počeo je raditi u tvrtki 1964. kada je glavni čovjek još uvijek bio njegov otac Robert) do 2006. godine, a Hermes je preuzeo u trenutku kada je brend prolazio kroz najgore razdoblje od 1837., otkako ga je Thierry Hermes osnovao. Čelnicima kompanije, naime, financijski su savjetnici tada redovito savjetovali da stave ključ u bravu jer jure u propast - posla je bilo sve manje, vrijeme ih je rapidno gazilo. Jer, iako je tada još uvijek bio na starom glasu luksuznog brenda, Hermesu je očajnički bila potrebna nova, čvrsta ruka koja se neće bojati riskirati s novim ljudima i novim potezima. I Dumas je odlučio “prodrmati” modnu kuću koju je naslijedio.

Čarolija brendiranja

Sve je počelo s reklamnom kampanjom koja je preko noći opkolila Pariz, a prikazivala je moderne mlade Parižane odjevene u traperice i Hermesove šalove. Odjednom je tradicionalni svileni šal u kombinaciji s jeansom postao pravi “must have”. Uslijedili su novi potezi. Angažirao je nove, mlade i uzbudljive dizajnere, proširio je broj linija brenda i poslovanje tvrtke diljem svijeta te počeo ulagati u druge modne kompanije, pa tako i u modnu kuću Jean Paul Gaultiera koja je od 2003. godine glavni dizajner u Hermesu. Taj Dumasov potez podigao je mnogo obrva, kao uostalom i kada je prije Gaultiera angažirao Margiela.

Belgijski dizajner preuzeo je kreiranje ženske odjeće 1997., što je za mnoge tada bilo šok. Nimalo tradicionalan kreator u ruke je uzeo vrlo tradicionalan brend i - stvorio čaroliju. Čaroliju koja se ponovila s Gaultierom. Tvrtka koja je 1978. godine brojila prihod od 40 milijuna, danas se vrti oko dvije milijarde eura. Njegov čvrsti stav bio je da se Hermes ne razmeće, ne koristi celebrity osobama u reklamama (iako su one same praktički bile hodajuće reklame), ne dopušta korištenje svojeg imena, ne dopušta da iz radionice izađe nesavršen proizvod (takav se, tvrde, na mjestu uništava) i nikada se ne pomamljuje za trendovima. Ono što Hermes čini - a što je Dumas nazivao “pravilom proizvoda” - jest kreiranje i izrada stvari potrebnih svakom čovjeku, ali od najljepših i najfinijih materijala od kojih svaki mora činiti malo vlastito savršenstvo koje će trajati generacijama.

Slava prezimena

Jedno od takvih je i Kelly torba nazvana po glumici i princezi Grace Kelly, koja je tijekom izlaska pokušala jednom od svoje dvije najdraže Hermes torbe skriti trudnički trbuščić od paparazza. Te fotografije ušle su u povijest, a ušla je i torba koja je 1984. godine dobila dostojnu nasljednicu - upravo zahvaljujući Dumasu.

On je, naime, u zrakoplovu iz Pariza za London pukim slučajem bio smješten pokraj britanske glumice Jane Birkin koju je ispitao sve o njezinoj golemoj pletenoj torbi, točnije cekeru koji je često nosila sa sobom. Razgovor se pretvorio u suradnju nakon što ju je pozvao da se pridruži njegovim ljudima u kompaniji u dizajniranju Hermesove najnovije torbe. Jean-Louis Robert Frédéric Dumas, koji je koristio i prezime Hermes, rođen je 2. veljače 1938. godine u Parizu. Njegov otac, Robert, oženio se jednom od četiri kćeri Emile-Mauricea Hermesa, unuka osnivača Thierryja.

Emile je glavna i odgovorna osoba kompanije postao 1951. godine. Jean-Louis je nakon studija u Parizu putovao svijetom u sklopu jazz ansambla za koji je svirao bubnjeve. Godine 1962. oženio se Renom Gregoriadčs, arhitekticom koja je kasnije projektirala niz Hermesovih butika diljem svijeta, a preminula je prošle godine. Par je iza sebe ostavio dvoje djece: kćer Sandrine, filmsku glumicu, i sina Pierre-Alexisa, kreativnog direktora kompanije. I sve je ponovno ostalo u obitelji. Naime, još jedna od odlika tog kultnog brenda jest to što je, uz Chanel, jedan od posljednjih modnih velikana koji je ostao u većinskom vlasništvu jedne obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04