NOVA POŠAST U NJEMAČKOJ

Hipi generacija drogira se i u staračkim domovima

Hipi generacija je ostarjela, ali to ne znači da su prestali piti, pušiti i drogirati se, pišu ovih dana njemački mediji, nakon što su i istraživanja pokazala da su u Njemačkoj bake na tripu i djedovi na sudu zbog prodaje trave sve češća pojava.

Djeca cvijeća

Šezdesetih, pripadnici flower-power generacije imali su 20-ak godina, a sada, kako odlaze u mirovinu, i dalje kopiraju svoje idole iz hedonističke mladosti kada je vladala slobodna ljubav i još slobodnije konzumiranje droga, pa zemlju muči “fenomen naduvanih djedova i baka”.

U jednom je slučaju 69-godišnji diler, koji je na ulici bio poznat kao “Opijum djedica”, osuđen na dvije godine uvjetne kazne, nakon što su ga policajci, pretvarajući se da žele kupiti drogu, uspjeli navesti da im ponudi 20 grama za 250 eura. U Kölnu je 71-godišnji umirovljenik osuđen zbog prodaje marihuane tinejdžerima u jednom parku, a zabilježeno je i da je hitna služba spašavala 73-godišnjeg djeda koji je pojeo previše kolačića s hašišom.

Nedavna istraga u Solingenu razbila je lanac u kojem je 50-godišnjak, kako bi financirao vlastitu ovisnost, zajedno sa 85-godišnjom majkom sudjelovao u prodaji teških droga. U njihovoj je kući pronađeno tri kilograma heroina, nešto kokaina i dvije puške.

Prema istraživanju u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, broj umirovljenika kažnjenih zbog preprodaje ili konzumacije droge u posljednjih se deset godina udvostručio, sa 74 na 177. Drugo istraživanje pokazuje da bi situacija za deset godina mogla biti još gora - jer se broj starijih od 40 godina koji su na rehabilitaciji zbog ovisnosti o teškim drogama utrostručio i dosegao 22 posto.

Procjene govore da je u Njemačkoj i 400.000 alkoholičara starijih od 60 godina te da 14 posto štićenika umirovljeničkih domova ima problem s ovisnošću - o alkoholu, drogi ili lijekovima.

Zavedeni zbog medija

Sociolozi tvrde da su s jedne strane krivi idoli današnjih umirovljenika iz mladosti, kada su pjesme Rolling Stonesa, Beatlesa, Boba Dylana bile pune aluzija na droge. Neki heroji tog vremena sada su i sami umirovljenici - sa sličnim navikama kao prije pola stoljeća.

Keith Richards tako je 2006. nafiksan pao s palme na glavu, a 77-godišnji Willie Nelson 2010. uhićen je sa 170 grama marihuane. Istovremeno je metadonska terapija mnoge ovisnike spasila od smrti u mladosti, pa sada mogu doživjeti i starost.

No ekscesi koji su počeli u mladosti sada stvaraju goleme probleme društvu jer, kako je za Der Spiegel rekla specijalna savjetnica vlade za ovisnosti Mechthild Dyckmans, današnji domovi umirovljenika nisu osposobljeni za brigu o ostarjelim narkomanima. Specijalisti gerijatrije sada se moraju dodatno obučiti kako bi se mogli nositi s problemom ovisnosti u starijoj populaciji.

- Pokrenuli smo i nekoliko pilot-projekata života u zajednici, ali tek smo na početku - rekla je Dyckmans.

Nizozemsko rješenje

Sa sličnim se problemima Nizozemska susrela prije više od jednog desetljeća. Budući da u običnim domovima za starije osobe narkomani nisu bili posebno dobrodošli, tada je otvoren i prvi ovisnički umirovljenički dom, gdje se drogiranje stanovnicima toleriralo i nije ih se prisiljavalo da se liječe, ali ih se barem spasilo od života na ulici. U međuvremenu je takvih domova otvoreno još nekoliko, a nizozemski liječnici kao najveći problem ističu teške posljedice cjeloživotne ovisnosti o drogama.

- Sa 55 ili 60 oni imaju simptome kao ljudi koji su 20 godina stariji. Senilnost je uobičajena, zaboravljaju stvari - rekao je Harry Kuiper iz centra za pomoć ovisnicima Boumanhuis Foundation iz Rotterdama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:37