ŽIVOT U VISOKIM CIPELAMA

‘Vjerujte nam da i u štiklama broj 46 možete biti super seksi’

Istraživanja pokazuju da zadnjih godina žene imaju sve veći broj noge te da je potraga za velikim brojevima cipela prava noćna mora. Ali, rješenje ima XL shoes dućan koji za članice svoga ‘kluba’ ima cipele od broja 43 do 46

Uvijek je bilo nepristojno pitati damu za godine. Ali, izgleda da neće proći još puno pa će i u bonton ući pravilo da je zabranjeno pitati damu koji broj cipela nosi. Ženama je, naime, u posljednjih deset godina, prema istraživanju modne kuće Debenhams, prosječan broj cipele narastao na 39, a potražnja za ženskim brojem 43 povećala se za 80 posto.

Cipele po mjeri

Osim toga, istraživanje je pokazalo da se polovica ispitanica srami u prodavaonici tražiti svoj broj te da se čak njih 82 posto srami svojih velikih stopala. Ali, najveći problem žena s velikim brojem noge jest kupnja cipela.

- Kada sam prije šest godina otvarala XL shoes trgovinu, napravila sam opsežno istraživanje tržišta i shvatila da nove generacije žena imaju veća stopala nego što su ih imale, na primjer, njihove bake. Nekad su žene cipele radile po mjeri, što je bilo ekstremno skupo, ili su po cipele išle u inozemstvo - kaže Mirjana Brzica, vlasnica jedine specijalizirane trgovine cipela velikih brojeve u Hrvatskoj. - Zezam se da bi ovaj dućan trebalo nazvali XL shoes klub sretnih žena jer je ovo jedino mjesto gdje žene s velikim brojem noge mogu pronaći 50-ak različitih pari cipela koje su im taman - dodaje. Razlog povećanja broja noge Mirjana Brzica objašnjava time što ženska stopala zapravo postaju šira a ne duža.

Ne muškim kalupima

Neki pak stručnjaci povezuju povećanje stopala s porastom prosječne težine žena. - U izvanserijskoj proizvodnji cipela sada već postoje i mjere za širinu stopala. Dakle, osim dužine stopala, broj noge ovisi i o širini stopala (A, B ili C) - kaže Mirjana i savjetuje ženama da nikako ne nose muške cipele. - Ako godinama nosite cipele muškog kalupa ili tenisice, stopalo će se tako i formirati. Tada više nikada nećete moći svoje stopalo umetnuti u elegantnu balerinku. U XL shoes dućanu žene koje nose broj 37 (ili, još gore, 35) nemaju ništa tražiti. Ondje se super druže i još bolje kupuju samo žene s brojem cipela od broja 42 do 46.

Jedna od članica kluba je i Mirjana Tolić, direktorica u Nikonu, koja s ponosom nosi cipele broj 44. - Do prije nekoliko godina doslovno sam mogla ‘birati’ između muških cipela, tenisica i modela koje nemaju veze s modnim trendovima. Ni najmanje se ne sramim veličine svoga stopala. Pa, kako bih izgledala s manjom cipelom na svojih 184 centimetara visine? U prvom razredu osnovne već sam imala broj 38, a i moj dvogodišnji sin već sada nosi cipele broj 26 - kaže Mirjana koja ima čak 64 para cipela, od kojih najčešće nosi štikle. A kada ih odjene, gotovo je za glavu viša od svih. I da, taman su joj.

U visokom društvu

- Otkad znam za sebe nosim premale cipele. Ponekad sam se osjećala kao Pepeljugina sestra koja pokušava ugurati veliku nogu u staklenu cipelicu - priča nam profesorica njemačkog i francuskog jezika Marija Stanić, koja s brojem noge 45 teško može pronaći pravi model za sebe.

Njezinu priču dijeli i mlada pravnica Marina Gruban koja potječe iz obitelji žena s velikim stopalom. - Moja mama nosi cipele 44, a 19-godišnja sestra 45, pa sam ja s nogom 43 mala beba u obitelji. I studentica ekonomije Ana Prkačin jedna je od onih koje ne mogu kupiti cipele u običnoj prodavaonici jer nosi broj 43.

Tehnologija proizvodnje balerinki, štikli, cipela s punom petom i seksi čizama velikih brojeva podržava ideju da i žene s velikim stopalima imaju pravo nositi lijepe i ženstvene cipele. Sve više proizvođača, Hogl, Gabor, Diechman, u ženam s velikim stopalima pronalaze novi smjer razvoja.

Tako su se i Marija, Mirjana, Marina i Ana, članice XL shoes kluba žena, našle u doslovno visokom društvu. Michelle Obama, Nicole Kidman, Kate Winslet i Paris Hilton, na primjer, imaju broj noge 43 i po crvenom se tepihu šetaju - u štiklama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34