NEZAUSTAVLJIVI I U SEDAMDESETIMA

Marija Kohn: Što mi fali, drže me zdravlje i pamćenje, još imam vlastite zube i hodam

ZAGREB - Legendarni Bob Dylan jučer je proslavio 70. rođendan, no brojke, odnosno godine koje je ostavio iza sebe ni najmanje nisu utjecale na njegovu životnu energiju, poletnost, žestinu.

Dylan, naravno, nije iznimka, ni u svjetskim niti u hrvatskim okvirima. Brojni glazbenici, glumci, pisci, sportaši i druga poznata lica hrvatskog javnog života u svojim zlatnim godinama žive punim plućima, a nerijetko se i dalje bave istim poslom bez stajanja na kočnicu. Ovdje smo izdvojili samo neke od njih: glumci Špiro Guberina i Marija Kohn, pjevačica Vera Svoboda, književnik Ivo Brešan te kantautor Hrvoje Hegedušić.

Posao koji volim

- Kažu mi da sam ‘33. godište. No, uopće nisam svjestan koliko godina imam, imam osjećaj kao da još nisam otišao u penziju. I dalje radim, to je posao koji volim i osjećam se zbog njega živim. Malo mi je teže sići niz stepenice, ali i dalje vozim, i to oldtimer BMW.

Zajedno imamo skoro 150 godina - kaže ugledni hrvatski glumac Špiro Guberina, koji ni u 78. godini života ne prestaje s aktivnim glumačkim životom te će ovih dana otputovati na Zlarin, gdje se snima nova HTV-ova serija “Loza”. Teret godina, onaj psihički, Guberina osjeća tek u blagdanske dane koji mu malo teže padaju zbog svih bliskih ljudi koji više nisu s njim.

No, južnjački temperament vadi ga iz takvih raspoloženja. Aktivan je u društvenom životu, često odlazi u kazalište, a planira ići na koncert Joea Cockera, koji je također na pragu 70-ih.

- Sinu ću reći da mi nabavi karte, baš želim na taj koncert - navodi Guberina.

Jednako aktivna poput Guberine je i pjevačica Vera Svoboda, koja i dalje, u 75., nastupa. Nedavno je na Tamburaškom festivalu nagrađena priznanjem Kontesa Dora za najbolju interpretaciju, a planira i radno ljeto.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:15