ZADRUŽNA PIVOVARA

'SIGURNE SMO DA ĆE FRAJERI POLUDJETI ZA NAŠOM PLAVUŠOM' Zadranke kreću u biznis, preko crowdfundinga skupile novac, proizvodit će pivo

Iza prve ženske zadružne pivovare stoje Ana i Maja, koje su upravo skupile novac za proizvodnju
 Luka Gerlanc/EPH

Fino, zdravo pivo od četiri sastojka - vode, ječma, hmelja i kvasca s prirodnim talogom uskoro će se proizvoditi u Zadru.

Dvije istinske ljubiteljice piva, Ana Teskera i Maja Šepetavec, žele otvoriti pivovaru pod nazivom Brlog koja će proizvoditi upravo takvo fino pivo kakvo se ne može proizvesti u velikim industrijskim pogonima. Ono je, tvrde, hranjivo i gusto, aromatičnije, a i okus mu je intenzivniji i puniji. Bit će to prva ženska zadružna pivovara u Hrvatskoj. A financije za svoj projekt potražile su uz pomoć crowdfunding kampanje na Indiegogo platformi i za svega tri dana prikupile osam tisuća dolara, što im je potrebno za kupnju dva fermentora od 1000 litara, boca, gajbi i etiketa.

Same će dostavljati

Zato posljednjih dana svi pričaju i pišu o njima - o ženama koje žele proizvoditi pivo. Sljedeći je cilj prikupiti 13 tisuća dolara kako bi nabavile i veće kuhalo. Ne kriju zadovoljstvo što im prikupljanje novca za njihov mali projekt tako dobro ide.

Crowdfunding je financiranje na način da građani uplaćuju novac kojim će se financirati zanimljivi projekti. Svi mogu prijaviti projekt i svatko ga može financirati.

Prvo pivo iz Brloga pod nazivom Plavuša, bude li sve išlo prema planu, moći će se naručiti u kafićima već u lipnju. Naručivat će se izravno od djevojaka, a upravo će vam one osobno vjerojatno i dostaviti pivo.

Prijateljice Ana i Maja na ideju o vlastitom pivu su došle još prije dvije godine. - Htjele smo kuhati svoje pivo jer znamo da ono može biti bolje od ovoga što nam nude na tržištu. Očekujemo da će ga piti mlađa populacija, vjerojatno više muškarci, koji su i inače veće pivopije - priča nam Ana, inače prehrambeni biotehnolog koja je iskustvo stjecala u obiteljskoj vinariji u Vrlici.

Puno su prolile i popile

U Zadar su obje došle iz kontinentalnih krajeva jedna iz Lipika, druga iz Velike Gorice, a njihova je misija doprinijeti razvoju pivske kulture u Dalmaciji.

Prvu količinu su skuhale na balkonu svog prijatelja u loncu za ajvar, a trenutni pogon njihove pivovare je u garaži, kod roditelja... Bilo je i kušanja i prolijevanja dok nisu stigle do savršene recepture za blond ale pivo. A stručnim ih, kažu, čini teorijsko znanje, iskustvo i puno popijenog piva. - Mi u zadruzi brinut ćemo o svim detaljima, od proizvodnje, prodaje i distribucije. Najprije će se piti samo u Zadru, a s vremenom i u ostalim hrvatskim gradovima. Nemamo kapitala, ali imamo recept, ljude, veliku energiju - kažu cure koje planiraju proizvoditi oko tri tisuće litara mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:20