ZDRAV ŽIVOT

Joga za potpuni doživljaj sebe

Škorpion, Lav, Ribe... ne, ovog puta se ne radi o astrologiji, već o jogi. I joga duguje životinjama nazive brojnih položaja tijela – asana, no kao i kod zodijaka, nisu sva imena životinjska
Zagreb, 030710.Almira Osmanovic i Lada Kraljevic- power yoga 5 vjezbi.HRT, Prisavlje.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Joga se posljednjih godina udomaćila na Zapadu, pa i kod nas. Premda jogu ne čine samo vježbe za tijelo, već i meditacija, prehrana te određena moralna načela, pod tim pojmom danas najčešće podrazumijevamo upravo poseban oblik tjelovježbe. Ljepota joge leži u činjenici da je dostupna svima, ne poznaje dobna ograničenja. Naravno da gipkost tijela s godinama opada, ali sve vježbe možemo prilagoditi svojim mogućnostima. Za jogu nisu potrebne nikakve sprave, pomagala, potrebno je tek toliko prostora koliko zauzima tijelo u ležećem položaju. Možemo vježbati u domu, u joga studiju, a najljepše je na otvorenom, na nekoj livadi, u parku ili uz more. Premda je tržište preplavljeno vrlo lijepim i kvalitetnim knjigama koje opisuju pojedine asane i tehnike disanja, za početak je dobro savladati osnove joge uz iskusnog učitelja. Praksa, osobno iskustvo i stručnost učitelja za početnike su dragocjeni jer daju potrebnu sigurnost u ispravnom izvođenju vježbi i postizanju željenih učinaka.

Zagrljaj Sunca i Mjeseca

Joga vježbe izvode se lagano, postavljanjem tijela u određeni položaj – asanu, koji zadržavamo neko vrijeme, a svaka asana je usmjerena na točno određenu skupinu mišića i organa. Premda neki položaji izgledaju jednostavno, potrebno je mnogo snage i izdržljivosti kako bi tijelo ostalo potpuno mirno. Pritom je važno pratiti svoj dah, čime jačamo koncentraciju, volju i stvaramo osjećaj unutrašnjeg mira. Joga se zato radi u mirnom okružju, što nam omogućuje da sami doživljavamo i osjećamo svoje tijelo iznutra.

Joga je vještina koja usklađuje duh i tijelo, a najvažnija poveznica u tom stvaranju sklada je dah, stoga se velika pozornost pridaje učenju različitih tehnika disanja. Nakon nekoliko mjeseci vježbanja i sami ćemo primijetiti da dišemo dublje i da imamo više energije. Joga razvija svijest o vlastitom tijelu, o držanju, o disanju; mišići postaju snažni, a opet gipki i izduženi. Tijelo poprima određenu eleganciju, a sklad duha i tijela očituje se i u mirnoći i nekoj neopipljivoj privlačnosti pozitivne energije kojom vježbači zrače. U jogi nema natjecanja s protivnikom - ona služi preispitivanju vlastitih granica. Kad se jednom zaljubimo u jogu, ona postaje životna navika koja nam pomaže otkloniti brojne tegobe. Otklanja bolove u leđima, prenapete mišiće, povoljno utječe na lošu probavu, dok astmatičarima koriste tehnike disanja, a kralješnica koja se smatra stupom tijela i temeljem zdravlja ostaje gipka i mlada; ublažava nesanicu, stres, kronični umor...

Tradicionalni i možemo reći izvorni oblik joge koji obuhvaća disanje i vježbanje asana zove se hatha joga. Ha, što znači Sunce i Tha - Mjesec, slikovit su simbol glavne zadaće joge, a to je stvaranje ravnoteže duha i tijela. Tu nalazimo još jednu poveznicu s astrologijom. Razumijevanjem dva glavna astrološka simbola, dva "Svjetla" – Sunca i Mjeseca, prepoznajemo vlastite mogućnosti, snage i slabosti. Razvijamo se u objedinjenju tih energija, a uz pomoć astrologije lakše upravljamo svojim razvojem.

Premda se susrećemo s raznim "tipovima" joge, svi su oni u biti hatha joga. Ne dajte se stoga zbuniti raznolikošću jer ideja joge je uvijek ista, asane su također iste, a u raznolikostima prepoznajte baš ono što odgovara vama osobno.

Kakav ste vi vježbač joge?

Ovan

Uživa u izazovima

Ovnovi spori tempo joge smatraju dosadnim sve do zrelijih godina, kada neće odustati dok ne svladaju stoj na glavi ili pauna, jer će tek tada imati osjećaj da su pobijedili sami sebe. Kako će tražiti sve veće izazove, kojih u jogi ne manjka, postat će njeni veliki zagovornici. Joga im pomaže da razviju strpljivost i promišljenost, a najbolje im leži power joga.

Bik

Ljepota položaja

Bikove treba dugo nagovarati da započnu vježbati, nakon čega postaju predani i doživotni vježbači. Odgovara im spori tempo, nemaju problema s izdržljivošću, a kako su uporni, s vremenom će svladati i najteže položaje. Bikovi znaju uživati u ljepoti i eleganciji joga položaja. Tradicionalna hatha joga najbolji je izbor, a posebno vole položaj stoja na ramenima.

Blizanci

Vježbe disanja

Blizanci su prebrzi i prenapeti da bi se u mlađim danima posvetili jogi. No, kad brzina i stres uzmu svoj danak, u jogi pronalaze mir. Radije će naučiti puno različitih asana nego da nekoliko njih razviju do savršenstva. Sigurno je da će isprobati različite tipove joge. Za Blizance su važne vježbe disanja koje će ih najbolje smiriti, a pravi im je izazov zadržati tijelo posve mirnim.

Rak

Harmonija raspoloženja

Joga nije natjecateljska vještina pa Rakovi vježbajući jogu mogu mirno i bez straha uploviti u svoj unutrašnji svijet. Joga im pomaže da smire svoje osjećaje i da budu manje podložni promjenama raspoloženja. Odgovara im i mogućnost vježbanja u vlastitom domu. Posebno vole zahtjevnu vježbu pretklona u sjedećem položaju koji simbolički čuva osjetljivu unutrašnjost.

Lav

Svijest o sebi

Samosvjesni Lavovi u jogi vide odličan način da se na kreativan način pozabave sami sobom. Glamur koji jogi nedostaje nadoknadit će osjećajem važnosti jer prepoznaju plemenitost vježbi, a profinjena atmosfera daje im osjećaj posebnosti. Vole dramatične položaje poput kotača, a joga im jača samosvijest i smiruje sklonost dramatiziranju.

Djevica

Vještina za cijeli život

Djevice su najbrojnije među vježbačima joge. Žele naučiti sve položaje i trude se izvoditi ih precizno i učinkovito. Pouzdani redoslijed kojim se položaji nižu jedan na drugoga nikad im ne dosadi. S dubokom sviješću o čuvanju zdravlja i razvoju samosvijesti u jogi vide idealnu vještinu, a posebno će zavoljeti iyengar jogu koja naglašava pravilan položaj tijela.

Vaga

Rafinirana ravnoteža

Vage u jogi prepoznaju sklad i eleganciju koja će zadovoljiti njihove profinjene potrebe. Vježbaju precizno i lijepo pa ih je užitak gledati. S lakoćom svladati zahtjevne tehnike disanja i bolje od ostalih vježbača uskladiti svaki tjelesni pokret s dahom. S izraženim osjećajem ravnoteže čak i pomalo nezgrapnom položaju vrane mogu udahnuti ljepotu.

Škorpion

Kundalini energija

Škorpioni u jogi prepoznaju neslućene mogućnosti samorazvoja i ne odustaju na pola puta. Posebni izazovi su vrlo složeni položaji, poput istoimenog položaja Škorpiona. No, krajni cilj žestokih Škorpiona je razotkrivanje svih tajni joge i buđenje kundalini energije – onog mističnog i uspavanog izvora energije koji omogućava psihološki i duhovni razvoj na višim razinama.

Strijelac

Pozdrav suncu

Strijelci će se posvetiti jogi tek u zrelijim godinama, nakon što shvate da odgovori na važna pitanja leže u njima, a ne u svijetu oko njih. Joga će im dati osjećaj smisla pa će postati predani vježbači. Najviše uživaju u Pozdravu suncu, dinamičkoj vježbi za zagrijavanje tijela, a prihvatit će i izazov bikram joge koja se vježba na visokim temperaturama.

Jarac

Širenje granica

Jarci cijene disciplinu i kontrolu koju joga zahtijeva. Izdržljivost i strpljenje neophodni da bi se tijelo moglo mirno zadržati u određenom položaju njihova je jača strana. Preispitivanjem vlastitih granica Jarci učvršćuju hrabrost i jačaju osobni autoritet. Najveće koristi mogu imati od dubokog opuštanja koje smekšava njihovu krutost i ozbiljnost.

Vodenjaci

Levitacija kao krajnji cilj

Vodenjaci rijetko prakticiraju jogu, a ako se ipak odluče, istraživat će cjeloviti sustav zajedno s meditacijom, vegetarijanskom prehranom i drugim duhovnim aspektima. Kad zalutaju u joga studio, postavljat će brojna pitanja, no neće se pretrgnuti vježbajući. Ako u nečemu uživaju, to je položaj trokuta, a privlači ih i ideja levitacije – lebđenja tijela...

Ribe

Svijet mira

Ribe su pravi zaljubljenici u jogu, privlači ih tišina, usmjerenost na nevidljive energije vlastitog tijela i blaga tajanstvenost ove drevne vještine. S lakoćom osjećaju energetska strujanja, a pozitivna energija čini ih vitalnijim i veselijima. Obožavaju biti bosonoge, što je u jogi pravilo, a osobito duboko opuštanje u kojem brzo i lako zaplove u unutrašnji svijet potpunog mira.

Matthew Mcconaughey (4.11.1969.)

Jedan od najpoželjnijih muškaraca svijeta svoju eleganciju i ljepotu mišića duguje i jogi. Karizmatični glumac živi zdravim životom, a joga mu daje duhovnu stabilnost koja mu omogućuje da bez skandala živi pred očima javnosti.

Gwyneth Paltrow (28.9.1972.)

Krhka glumica i majka dvoje djece pomoću joge obnavlja svoju unutrašnju energiju. Sklad duha i tijela koji postiže jogom pomaže joj da zrači vedrinom i optimizmom, a jogu vježba zajedno sa suprugom, kreativnim Chrisom Martinom.

Shirley Maclaine (24.4.1934.)

Poznata glumica, premda u godinama, svoj mladoliki izgled i vitalnost uvelike duguje dugogodišnjem vježbanju joge. Za slavne osobe ostati mlad je imperativ, a joga je najjednostavniji i najzdraviji način da se tijelo održava mladim i zdravim.

Sting (2.10.1951.)

Sting je u jogi pronašao izvor zdravlja i vitalnosti. Unutrašnji mir koji postiže jogom temelj je njegovog stabilnog obiteljskog života i nepresušne kreativnosti. Predani vježbač isprobao je sve stilove joge i uvelike popularizirao power jogu.

Donna Karan (2.10.1948.)

Modna kreatorica bez joge ne bi izdržala stres i fizičke napore koje nosi modna industrija sa zahtjevnim pripremama kolekcija i revija. U dugogodišnjem održavanju uspješne karijere joga joj je sigurno utočište smirenosti i izvor inspiracije.

Woody Harrelson (23.7.1961.)

Američki glumac odlučio se na nesvakidašnji pothvat – na pustom otoku provest će 40 dana bez hrane, u čemu će mu zasigurno pomoći prakticiranje joge. Vegetarijanac Harrelson ima i certifikat joga instruktora, a uz to je i strastveni ekološki i mirovni aktivist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:26