UBOJICE VEZA

OVO SU ČETIRI GLAVNA RAZLOGA KOJA UNIŠTAVAJU BRAK Istraživanje psihologa koji je 40 godina proučavao veze

unhappy couple in a bed, having conflict problem
 Colourbox

Profesor psihologije John Gottman može saslušati bračni par samo nekoliko minuta, a potom zaključiti s točnošću od 91 posto, hoće li se razvesti. Gottman je o braku istraživao više od 40 godina, dosad su brojni parovi uspješno pohađali njegove radionice, a njegova knjiga 'The Seven Principles for Making Marriage Work' (Sedam načina da vam brak uspije), je bogat izvor dobrih informacija.

U njoj raspravlja o mnogim mitovima o braku, objašnjava zašto brak propada i što se može učiniti po tom pitanju.

Postoje mnogi indikatori koji, tvrdi Gottman, pomoću kojih naslućuje da će se nečiji brak raspasti, no ovo su četiri glavna:

Kriticizam: pritužbe na nečije ponašanje su u redu. No kriticizam je nešto drugo - to je napad na osobu, a ne na ponašanje. Primjerice, muž nije iznio smeće ne zato što je zaboravio na to, već zato što je loša osoba.

Oholost: zvati nekog posprdnim imenom, prevrtati očima, podrugivati se i ismijavati te biti neprijateljski raspoložen - to je definitivno otrov koji najviše truje vezu. Gotovo je nemoguće riješiti ovaj problem kada vaš partner prima poruku da prema njemu osjećate gađenje.

Obrambeni stav: to je jedan od načina da svalite svu krivnju na vašeg partnera. U afektu govorite: 'Problem nije u meni, već u tebi.' Zbog obrambenog stava sukob eskalira i zato je toliko poguban.

Opstrukcija: neslušanje i isključivanje partnera ne samo da uklanja osobu iz konflikta, već je uklanja emocionalno i iz veze.

Gottmanovo istraživanje otkriva kako razlike u mišljenju ne uništavaju brak, već ono kako se par nosi s tim razlikama. Oko većine stvari parovi se svađaju godinama. Iz godine u godinu pokušavaju promijeniti jedan drugom mišljenje, no ne uspijevaju već samo time štete braku.

Gottman ističe kako partneri trebaju prihvatiti razlike kao nerješivi dio veze, poput kronične bolesti od koje se ne umire. Naime, možda se problemi ne mogu riješiti, no treba se moći nositi s njima i izbjegavati situacije koje će ih pogoršati.

Jer svađe nisu loše samo za vaš brak, loše su i za vaše zdravlje.

Naime, nesretni brakovi povećavaju šansu da se razbolite za čak 35 posto i skraćuju vaš život u prosjeku za četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:47