ESTETSKA MEDICINA

BUJAN JE GRM ZNAK ŽENSTVENOSTI Hrvatice lude za presađivanjem vlasi kose na Venerin brijeg: 'Zahvat rade samo vješti liječnici'

Trend povratka dlačica na Venerin brijeg krenuo je iz Azije gdje je bujan ‘grm’ simbol plodnosti i ženstvenosti
Makarska, 191014.Kupaci na plazi u Makarskoj uzivaju u blagodatima babljeg ljeta koje se proteglo dobrano u jesen uz temperaturu mora tek stupanj manju od vanjskih 23C i bez guzve na zalu.Na fotografiji: Kupaci na makarskoj plazi .Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

Uskoro će se i u Hrvatskoj, uz već standardnu obnovu vlasišta, moći transplantacijom kose obnoviti obrve, područje Venerina brijega, pa i brade kod muškaraca. Za one koji se pitaju kome to treba, jednostavan odgovor ima liječnik estetske medicine dr. Nikola Milojević.

- Zainteresiranih za sve ove postupke je mnogo, a njihovi motivi su različiti.

Njegova će poliklinika, u suradnji s uglednim stranim stručnjakom, najkasnije početkom ljeta ponuditi mogućnost tih transplantacija kod nas. Na prvi pogled bizaran trend povratka dlačica na Venerin brijeg krenuo je iz Azije, gdje je bujan “grm” znak plodnosti i ženstvenosti. One koji ga prirodno nemaju, traže pomoć liječnika. No jača i na Zapadu. Poznate glumice poput Cameron Diaz i Gwyneth Paltrow javno su rekle da vole imati više pubičnih dlaka.

Previše čupanja

Iako je daleko dan kada će depilacija, čak i potpuno uklanjanje dlačica postati nepoželjno, dlakavi trend jača.

- Iako još uvijek prevladava želja za uklanjanjem dlačica, odlučili smo omogućiti i presađivanje jer imamo sve više upita - kaže dr. Milojević.

- Kod nekih žena riječ je o želji da se pokrije genitalno područje iz estetskih razloga, ili im se jednostavno više ne sviđa to što su u potpunosti ogolile Venerin brijeg. Sve je više onih koji žele iskoristiti sve što se pruža da bi izgledale mlađe. A što se obrva tiče, transplantacija ispravlja nepravilno i pretjerano čupanje, tanjenje obrva zbog godina, prikriva ožiljake i to bolje od bilo koje druge metode.

Kod transplantacije se koristi ista metoda kojom se presađuje kosa kod ćelavosti, tzv. FUE metodi izravne implantacije kose.

- Vlasi se uzimaju s bilo kojeg dijela skalpa i posebnim instrumentima, koji imaju promjer od 0,3 do 0,8 milimetara, vade se folikuli s dlakom. Nakon obrade u posebnom serumu, folikuli se transplantiraju na unaprijed određeno, iscrtano mjesto, opet uz pomoće posebnih instrumenata - objašnjava dr. Milojević.

Ne morate biti stručnjak pa da vam bude jasno da se vlasi kose i obrve te stidne dlačice prilično razlikuju.

- Obrve i stidne dlake rastu sporije, čim su predugačke same ispadnu, grublje su. No, nakon presađivanja, vlasi kose ne počnu se ponašati drugačije, i dalje rastu normalno kao kosa. To nije problem jer se vrlo lako mogu oblikovati, čak izgledaju ljepše nego obične pubične dlake - objašnjava dr. Milojević.

Koliko će vlasi trebati, dakako, ovisi o mjestu gdje se presađuje.

Tri do pet mjeseci

- Vjerojatno je za genitalno područje potrebno oko 1000 do 2000 presadaka, što se može napraviti u jednom danu, u nekoliko sati - kaže dr. Milojević. No svakako to mora raditi iznimno vješt liječnik, jer oblik obrva itekako definira lice, mora se razmišljati i o mimici, mišićima, očima.

Učinak transplantacije vidi se tek nakon nekog vremena. Naime, vlasi nakon transplantacije ispadnu, te počnu ponovo rasti tri do pet mjeseci nakon transplantacije, pa se puni učinak vidi otprilike nakon šest mjeseci.

NIKOLA MILOJEVIĆ, liječnik estetske medicine

‘Za genitalno područje potrebno je od 1000 do 2000 presadaka, što se može napraviti u jednom danu, u nekoliko sati’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:36