PRAZNIK RADOSTI

Božić od A do Z: Pročitajte sve što trebate znati o najvećem blagdanu: Koliko su stare jaslice, koja je bila prva božićnica na svijetu

Advent (došašće) je vrijeme priprema za dolazak i rođenje Isusa Krista. To su četiri tjedna koja prethode Božiću, a simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.

Božićnica je nekad imala drugačije značenje nego danas. Naime, tako se nazivao tradicionalni dar koji su mladići poklanjali djevojkama - ukrašenu jabuku ili božićnicu. Darivanje, dakako, postoji i danas, no zasigurno je malo onih na čijoj se listi želja nalazi - jabuka. S božićnicom je sasvim druga stvar.

Cythara octochorda’ naziv je prve zbirke božićnih pjesama koju su 1731. godine objavili hrvatski pavlini obuhvativši u njoj i mnoge nama poznate i rado izvođene pjesme poput ‘Narodi nam se kralj nebeski’ i ‘U sve vrime godišća’. Hrvatska se može pohvaliti velikim brojem izuzetno lijepih božićnih pjesama.

OVDJE SAZNAJTE kako i vi možete nekome ispuniti božićnu želju: Kupite darove djeci iz domova

Čarape koje vise na kaminu prizor su koji mnogi povezuju s blagdanima. Ako ništa drugo, kao scenu iz filmova. A sve je počelo s darežljivim svetim Nikolom koji je čuo tužnu priču i molitve triju sestara koje su zbog očeve nepažnje ostale bez miraza. Želeći ostati anoniman, sv. Nikola bacio je tri vrećice zlatnih novčića kroz dimnjak i oni su upali u čarape koje su djevojke ostavile da se suše na kaminu.

Dijamanti. Više dragog kamenja svih vrsta proda se u predbožićno vrijeme nego tijekom ostatka godine.

Đumbir, mirisan i izrazito zdrav začin, ima veliku ulogu u božićnim keksima i kolačima. U kombinaciji s cimetom, narančinim i limunovim koricama, klinčićem i vanilijom đumbir je neizostavan element mirisne slike blagdana.

E-mail adresa još je jedan način da se obratite djedici. Iako ih ima mnogo, ona službena je: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Film ‘Kako je Grinč ukrao Božić’ (2000.) još je uvijek na prvome mjestu po zaradi na listi filmova s blagdanskom tematikom. Utržio je 270 milijuna dolara.

Guinnessova knjiga rekorda bilježi i neke božićne velike brojke. Primjerice, najveća grupa koledara okupila se 2009. godine u New Yorku - njih 519 pjevalo je božićne pjesme oduševljenoj publici i srušilo prijašnji rekord od 517 pjevača.

Hodanje po trgovinama i potraga za darovima mogu biti i korisni za zdravlje. Amerikanci su izračunali da prosječna osoba prehoda gotovo deset kilometara u jednom danu božićnog šopinga. No, bez obzira na maratonsko hodanje, većina ljudi će se tijekom blagdana udebljati. Krivac za to je druga riječ koja počinje slovom H, hrana, a koje tijekom blagdana pojedemo znatno više nego inače.

Imela je prirodni lijek za regulaciju rada srca, cirkulacije, metabolizma... A običaj ljubljenja za sreću pod imelom potječe iz anglosaksonskih zemalja. Nekad se vjerovalo da se žena koja prođe ispod imele bez poljupca neće udati u godini koja dolazi.

Jaslice nas podsjećaju na to kako slavimo noć Isusova rođenja. Izrađivale su se od najrazličitijih materijala i uglavnom su se mogle vidjeti u crkvama, da bi se u 19. stoljeću počele postavljati i u privatnim kućama. Mnoge od njih prava su umjetnička djela. Prve jaslice u prirodnoj veličini, bilježe zapisi, napravio je sveti Franjo 1223. godine.

Kip slobode je najveći božićni poklon na svijetu. Francuska ga je darovala Sjedinjenim Američkim Državama 1886. godine. Dama s bakljom visoka je 46,5 metara i teška 225 tona.

Laponija, zemlja Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka, dio je skandinavskog poluotoka, većim dijelom unutar polarnog kruga, a proteže se kroz četiri države - Norvešku, Švedsku, Finsku i Rusiju. Osim po darežljivom djedici, Laponija je poznata i po polarnoj svjetlosti, a 70.000 pripadnika naroda Saami živi na području od oko milijun i sto tisuća četvornih kilometara.

LJubimci također vole darove. Ili bar tako misli više od 50 posto onih koji imaju kućne ljubimce. Primjerice, istraživanja pokazuju da 7 od 10 pasa od svojih vlasnika dobije božićni poklon.

Mobitel i laptop... ...na vrhu su liste želja većine tinejdžera u svijetu

Narodi nam se Kralj nebeski, jedna je od najomiljenijih božićnih pjesama u Hrvatskoj. Evo i riječi:

Narodi nam se Kralj nebeski

Od Marije, čiste Djevice.

Na tom mladom ljetu veselimo se,

Mladoga Kralja mi molimo.

Po njemu slijedi sveti Stjepan

Prvi mučenik Gospoda Boga.

Na tom mladom ljetu veselimo se,

Mladoga Kralja mi molimo.

Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje

Na tom mladom ljetu svega obilja

Na tom mladom ljetu veselimo se,

Mladoga Kralja mi molimo.

Orašar je najpoznatiji balet s božićnom temom. Nema baletne kuće na svijetu koja drži do sebe a da ne omogući svojoj publici priliku da pogleda izvedbu ovog djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. I mladi i stari uživaju u putovanju djevojčice Klare i Orašara u čarobni svijet Šećerne vile.

Purica je jedno od natipičnijih, tradicionalnih jela za božićni ručak i u Hrvatskoj. S mlincima, dakako. Navodno se običaj pečenja purice za Božić proširio iz Francuske preko jezuita. Puricu jedu u cijelom svijetu za Božić, a samo jedan lanac trgovina u Velikoj Britaniji u nekoliko dana proda 2,25 milijuna tih ptica.

Rođeni na Božić 25. prosinca... ... 1642. godine Isaac Newton, jedan od najvećih znanstvenika svih vremena

... 1954. godine Annie Lennox, pjevačica

... 1899. godine Humphrey Bogart, glumac

... 1976. godine Marija Miholjek, voditeljica dnevnika Nove TV

... 1967. godine Boris Novković, pjevač

Robert Louis Stevenson, autor ‘Otoka s blagom’, u svojoj je oporuci ‘ostavio’ u nasljedstvo svoj rođendan ili datum rođenja, 13. studenoga, prijateljici koja je oduvijek bila tužna jer je rođena na Božić, pa je uvijek dobivala manje poklona nego drugi.

Slama ima veliku ulogu u hrvatskim božićnim običajima.

Unosila se u kuću, a taj trenutak unošenja slame u kuću označavao je službeni početak proslave Božića. Slama bi se rasprostrla po podu pod stolom, a manji dio se stavljao na stol i pokrivao stolnjakom. Slama razasuta po tlu bila je znak Isusova rođenja u štalici.

Šuma božićnih drvaca golema je. Trenutačno je na Zemljinoj površini posađeno 60 milijuna božićnih drvaca. Najviše je tu običnih smreka, običnih američkih duglazija, srebrnih smreka ili silbera te nordijskih ili kavkaskih jela.

Tihu noć, neslužbenu božićnu himnu, napisao je austrijski svećenik Joseph Mohr 1818. godine.

UNICEF-ove čestitke prve su božićne čestitke s humanitarnom svrhom, a postoje od 1949. godine. Za tu prvu čestitku odabran je crtež sedmogodišnje djevočice Jitke Samkove iz mjesta Rudolfo (tada Čehoslovačka). Nakon II. svjetskog rata grad je primao pomoć UNICEF-a, što je inspiriralo malenu Jitku da naslika djecu koja veselo plešu.

Vjenčići kakve stavljamo na vrata kuće porijeklo vuku još iz starog Rima. Rimljani su, slaveći dolazak nove godine, razmjenjujući grančice zimzelenog drveća, jedni drugima poželjeli zdravlje. Grančice su kasnije savijene u vijence, dodani su im ukrasi...

White Christmas, pjesma koju je 1942. godine napisao Bing Crosby, najprodavanija je božićna pjesma svih vremena.

Xmas, sveprisutna skraćenica koja dolazi s engleskoga govornog područja (Christmas, Xmas), a kraćenje potječe iz grčkog alfabeta - X je ksi, prvo slovo Kristova imena.

YouTube je mjesto na kojem možete pronaći gotovo pola milijuna clipova upišete li u pretragu riječi ‘božićne pjesme’ (christmas songs) na engleskom jeziku. Upišete li samo Christmas (Božić), dobit ćete gotovo dva milijuna clipova - smiješnih, tužnih, dirljivih, ozbiljnih...

Zvončiće (Jingle Bells) napisao je James Pierront 1857. Bila je namijenjena obilježavanju američkog nacionalnog praznika, Dana zahvalnosti, i u originalu se zvala ‘One Horse Open Sleigh’.

Žaruljice na božićnom drvcu prvi su put zasjale 1895. godine kada ih je za svoju obitelj kao iznenađenje napravio Edward Johnson, suradnik Thomasa Edisona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:29