ZNAJU UNIJETI EMOCIJE

BIZNIS SMRT Teško vam je napisati posmrtni govor? Ja to radim za 700 kuna!

Poduzetnica Irena Jelić govore je počela pisati prije 9 godina. Poticaj je bio vrlo loš nekrolog na pokopu jednog člana obitelji. Oproštajni govor može biti i jeftiniji. Profesor hrvatskog, latinskog jezika i književnosti Mirko Kovačević govore piše već 30 godina i naplaćuje 500 kuna

ZAGREB - Okupili smo se ovdje da odamo počast... nikako nije rečenica s kojom biste trebali započeti govor na sprovodu. Svi znaju koja je prigoda, trebali biste biti, jasni, topli, s malo humora i dozvoliti si mrvicu patetike. Tako barem tvrde stručnjaci koji se u Hrvatskoj bave pisanjem posmrtnih govora. Oni su Irena Jelić i Mirko Kovačević i znaju o čemu pričaju. Ako se ubrajate među one koji se paraliziraju pri pomisli da pred drugima drže govor ili ne znate koga pitati za savjet oni su prava adresa.

Dogovor s obitelji

- Uvijek konzultiram obitelj kada pišem posmrtni govor. Da bi on bio dobar, važno je maksimalno upoznati osobu o kojoj se piše i biti 100 posto upoznat s odnosom pokojnika i onog tko govori o njemu.

Riječ je o izrazito stresnoj i delikatnoj situaciji pa nikada ne ispitujem onoga tko je s pokojnikom bio jako blizak, primjerice bračnog druga, već se orijentiram na rodbinu - kažeI rena Jelić, vlasnica Copywritinga, prve i jedine agencije u Hrvatskoj koja se specijalizirala za copywriting, a koja je pisanje posmrtnih govora uvrstila u svoju ponudu prije nekoliko godina nakon desetak uspješno realiziranih narudžbi za prijatelje i klijente.

Agencija prima 1-2 takve narudžbe mjesečno, a kreaciju jednog posmrtnog govora naplaćuje 700 kuna. Klijente uglavnom nalaze po usmenoj preporuci ili preko klijenata za neki copywriterski posao.

Sjećanje pomaže

- Ako mi je pokojnik nepoznat, onda se prisjetim kako je bilo kad sam izubio nekog tko mi je bio drag - kaže Mirko Kovačević, profesor hrvatskog i latinskog jezika i književnosti koji radi i kao vanjski suradnik portala Spomen hr.

On se pisanjem posmrtnih govora počeo baviti prije 30 godina na molbu prijatelja. Kaže kako ih je dosada napisao 50-ak i sve ih čuva u aivi jer ih smatra jedinstvenima kao i osobe kojima su oni bili posvećeni. Njemu za pisanje nekrologa ponekad treba samo nekoliko sati, ali nekad i po nekoliko dana.

Portal Spomen.hr također nudi savjete i naputke za tu i slične situacije, a ondje je moguće naručiti uslugu oproštajnog govora koja će vas koštati 500 kuna, bez obzira na duljinu teksta.

Osim govora koji se kreiraju za obitelj postoje i govori za one koji su s pokojnikom bili poslovno povezani, te se prema tome i razlikuju, s tim da je u oba slučaja najvažnije konzultirati nekoga tko je bio blizak s pokojnikom - napominje Irena i dodaje kako potrebu za ovom vrstom usluge može imati samo ekonomski jako društvo, no ljudi su s vremenom i kod nas postali svjesni da ne mogu biti nespremni i zamuckivati kada čitaju nekrolog. Irena se počela baviti pisanjem nekrologa prije 9 godina, nakon što je jedan svećenik održao misu zadušnicu za jednog člana njezine obitelji o kojem nije ništa znao.

- Taj je govor bio zaista loš, šablonski i bez duše jer svećenik nije uspio izbalansirati emocije i činjenice. Mislim da je odavno prošlo vrijeme držanja papira i nabrajanja podataka o pokojniku.

Danas moraš maksimalno upoznati tu osobu, a osim obitelji, kolega, suboraca ili partnera u šahu, dodatni izvor informacija može biti i Google. Treba se potruditi koristiti standardni književni jezik. Najbitnije je da govor teče, da je lijepo napisan, zanimljiv i topao. I kad poslovni suradnici drže govore, mora se osjetiti bliskost s pokojnikom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:22