POGREŠNI IDEAL

AUTOR FILMA KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET 'Plastična kirurgija žene pretvara u zombije'

Plastični kirurg u stvarnom vremenu kreira novu božicu ljepote. Kratki službeni sinopsis kratkometražnog bisera “Supervenus“ daje samo obrise onoga što publiku čeka u ostvarenju francuskog eksperimentalnog filmaša i animatora Frederica Doazana, s uspjehom prikazanom na raznim festivalima diljem svijeta, pa i neki dan u konkurenciji STFF-a, piše Slobodna Dalmacija .

U nešto više od dvije i pol minute Doazan je uporabom animacije i realnih slika sveo evoluciju (zapadnjačkog) koncepta ženske ljepote, prikazavši transformaciju žene kakva je naslikana u udžbeniku anatomije do njezine “idealne“inačice dobivene plastičnom kirurgijom u potrazi za vječnom mladosti.

- Dosta sam istraživao knjige o modernoj ljepoti žene i ekscesima plastične kirurgije u svijetu. Želio sam to pokazati na način da film ostvari snažan dojam na publiku, stoga sam odabrao spoj pravih slika i animacije u jednom kadru, bez reza, da izgleda kao da se pred očima gledatelja vrti operacija plastične kirurgije u realnom vremenu – rekao je Doazan za Slobodnu .

Teško tijelu, teško psihi

Kirurški skalpeli, injekcije botoksa i silikonske grudi mijenjaju fizički izgled žene, ali postupno i njezinu psihu, čime “Supervenus“ odašilje opominjuću poruku o ugrozi fizičkog, pa i psihičkog zdravlja u suvremenom društvu.

- Mislim da tijelo i psiha pate podjednako. Plastična kirurgija je vrlo bolna. Mnoge žene koje se podvrgnu estetskoj kirurgiji na grudima dobiju rak, a film pokazuje i elongaciju nogu, za što trebaju mjeseci da se napravi. Na psihološkom planu do izražaja dolazi fokus modernog društva na vanjskoj pojavi žene.

Svugdje u konzumerističkom društvu vidimo slike lijepih žena, a nitko se ne zanima za njezinu unutarnju ljepotu – ističe francuski redatelj.

Skalpeli pune dvije minute sjeckaju ženu sve dok se ne pretvori u zombija i film postaje sve više uznemirujuć kako se bliži kraju.

Da, film započinje sa slikom žene iz knjige anatomije, nakon čega slijedi proces šišanja kose i sitnih modifikacija na tijelu. No, naše društvo želi ići dalje i dalje, pa ne traži samo standardnu ženu s lijepim tijelom. To nije dovoljno, želimo bujnije grudi, tanji struk, duže noge, veće usne....

Pitao sam se što bi se moglo dogoditi ako nastavimo proces opet i iznova, izguglao greške plastične kirurgije i dobio punu stranicu horor slika, sa ženama gotovo poput zombija – govori Doazan.

Zombificirano društvo

S obzirom na to da se kirurg u filmu dodiruje i ženskog mozga, “Supervenus“ jamačno nišani i na zombificirano društvo. Može li se evolucija koncepta ženske ljepote zaustaviti?

- Točno, danas vlada pranje mozga. Društvo želi da žene budu savršene izgledom i dosta je novca u igri da tako i ostane.

Trebat će revolucija da se zaustavi evolucija koncepta ženske ljepote. Jer, konzumerističko društvo je pohlepno i želi prodati više proizvoda koji ženu čine savršenijom. Efekt toga mogao bi biti sve gori, osim ako se društvo ne promijeni i pokaže svijest da je bolje biti prirodan – tvrdi gost STFF-a.

Misli li Doazan da će pripadnice ljepšeg spola koje su mislile otići pod nož promijeniti mišljenje u vezi s podvrgavanjem plastičnoj kirurgiji nakon filma?

- Feedback publike je dobar i vjerujem da hoće. Film bi mogao nagnati da se predomisle i promijene mišljenje. Bilo bi mi zanimljivo čuti što o filmu misle žene koje su već napravile plastičnu operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:54