FASHION'S NIGHT OUT

Anna Wintour vratila je šopingholičarke u dućane

Samo u New Yorku organizirano je više od 1000 događanja u jednoj večeri gdje su se slili svi svjetski dizajneri i celebrityji

Nesvakidašnja modna armija žena u krznu i vrtoglavo visokim potpeticama okupirala je ulice i avenije New Yorka naoružana čašom šampanjca u jednoj ruci i kreditnom karticom u drugoj.

Najluksuznije robne kuće svijeta kao što su Bergdorf’s Goodman ili Macy’s zajedno s nekoliko stotina dizajnerskih dućana bili su prepuni oduševljenih kupaca kojima su adrenalin podrške dodatno podizali najveći modni kreatori današnjice.

Oduševljeni kupci

Na 24 sata svijet luksuza, mode i hedonističkog konzumerizma prestao se vrtjeti oko još uvijek problematičnih burzovnih izvješća kako bi se poklonio svom pravom suncu: Anni Wintour, urednici američkog Voguea.

“Nuklearna Wintour” prošle je godine organizirala prvi Fashion’s Night Out događaj koji za glavni cilj ima stabilnu uspostavu odnosa između potrošača i dizajnerskih dućana. Nakon što je globalna financijska kriza nonšalantno uništila čak i najveće modne titane kao što je Christian Lacroix ili Luella Bartley, Wintour je 2009. odlučila kako uz potporu Voguea i Američkog dizajnerskog vijeća mora spasiti svijet i “vratiti slatkiše odrasloj djeci”.

Druga godišnjica njenog eventa proizvela je fascinantnih 1000 događanja koja su se u jednoj večeri odvijala po cijeloj Velikoj jabuci. Dizajnerska i celebrity elita planete priskočila je u pomoć carici Wintour stoga ne treba iznenaditi što je New York prošli tjedan bio modni epicentar ovog dijela galaksije.

Oduševljeni kupci satima su čekali Toma Forda u Bergdorf’su, Jennifer Lopez je potpisivala svoj novi parfem u Macy’su, dok je Daphne Guinness to isto činila u COMME des GARCONSU, a u Balenciaginom dućanu pjevala je vatrena Karen Elson, inače supruga Jacka Whitea iz The White Stripesa... Uz potporu svog bliskog prijatelja, gradonačelnika New Yorka i osmog najbogatijeg Amerikanca, Michaela Bloomberga, Wintour i njen odani tim ljudi zamislili su i ostvarili toliko su-realan modni tjedan da graniči s vizijom svijeta Walta Disneya.

Rođendanski party

Kao uvertira u napetoj modnoj operi poslužio je Lincoln Centar u kojem se održala jedna od najvećih revija ikada: angažirano je preko 150 svjetskih top modela kao što su Naomi Campbell, Adriana Lima, Gisele i Karolina Kurkova.

Stilisti Tabitha Simmons i Edward Enninful odabrali su gotovo petsto outfita iz tekuće sezone koji su izazvali ovacije publike smještene u svega dva reda.

Osim Wintourice, njen vjerni partner i prijatelj “Kaiser” Karl Lagerfeld odlučio je obogatiti tjedan otvaranjem ekskluzivnog Chanel dućana u SoHou na kojem su se pojavili Diane Kruger, Claire Danes, “tračerice” Blake Lively, Leighton Meester, Liv Tyler i mnogi drugi. Svaki uzvanik se zabavljao uz poseban Chanelov grafiti sprej s kojim su svi mogli bezbrižno šarati po “digitalnom zidu” koji je osmislio proslavljeni arhitekt i guru Peter Marino. Situacija se dodatno zahuktala na posebnoj dodjeli nagrade FIT Couture vijeća Amerike koje je odalo počast upravo Lagerfeldu na posebnoj večeri gdje je na površinu ponovno isplivala njegova “versajska ekscentričnost”.

Iako su u 82 Merceru vodeći modni urednici i VIP gosti uživali u posebno osmišljenom jelovniku u povodu Chanelove večere, Lagerfeld je inzistirao da se samo njemu dopremi poseban sushi iz Nobua, dok je jedna od kupaonica tom prilikom posebno adaptirana kako bi zadovoljila prohtjeve moćnog dizajnera.

Također valja napomenuti kako su svi gosti Chanelovih događanja dobili neslužbeni naputak da ni pod koju cijenu ne čestitaju rođendan Lagerfeldu, koji je navodno napunio 77 godina, iako se u kuloarima nagađa kako je Karl odavno prešao osamdesetu.

Vrhunac događanja nastupio je 10. rujna kada je službeno dočekana Fashion’s Night Out - tom prilikom dizajnerski dućani nudili su koktele, masaže, ping-pong turnire, pedikure, manikure i koncerte, ali u ponudi se ni slučajno nisu mogli pronaći “popusti”. Odjeća se prodavala po punoj cijeni, ali uz neograničenu količinu zabave s imenima kao što su Mary J. Blige i Sarah Jessica Parker, sve kako bi “modni bogovi” olakšali rezanje plastičnih kreditnih kartica Amerikanaca koje će nastupiti idući mjesec.

Zaluđeni Pariz i London

Anna Wintour je uz pomoć svojih tjelohranitelja i izvrsne logistike magistrirala na mističnoj tematici bilokacije pošto se uspješno, poput fatamorgane, pojavljivala po cijelom gradu, dok su kupci svojim iPhoneima manično fotografirali shopping hekticizam usred tjedna mode u New Yorku koji je uspio pasti u drugi plan.

Iako su slične događaje organizirali Pariz i London, svi su pali u sjenu kada su na scenu nastupile ideje svemoćnog američkog Voguea.

Modni mjesec u kojem se prikazuju kolekcije za proljeće-ljeto 2011. započeo je više nego uspješno stoga financijski direktori modnih kuća zadovoljno trljaju ruke dok u slatkoj nadi sami sebi ponavljaju u bradu: “Žene su se vratile u dućane!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:36