DOSSIER KERUM, 3. DIO

Ankica Kerum: Bila je uz njega 24 godine. Posvetila se djeci i tolerirala afere. Ali, znala je da će otići

Bivša Kerumova supruga Ankica (47) sada je vrlo imućna žena, koja želi ostati anonimna splitska kućanica
 Mario Todorić/Cropix

Bivša Kerumova supruga Ankica (47) sada je vrlo imućna žena, koja želi ostati anonimna splitska kućanica.

- Ankica je ostala živjeti u obiteljskoj kući u Ljubićevoj ulici na Trsteniku, a vozi neki neupadljivi automobil, poput Audija - govori mi bivši Kerumov prijatelj.

Željko Kerum osnovao je trgovačku tvrtku Kerum i 1. srpnja 1989. otvorio prvi dućan u očevoj kući u splitskoj četvrti Brda, a istoga se dana vjenčao s Ankicom Lalin u Vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu.

Upoznali su se na splitskoj rivi kad je Ankica, podrijetlom iz Pakoštana, imala 22 godine. Radila je na sudu kao pripravnica, a prije braka hodali su pet godina.

Kerum je u to vrijeme prodavao ribu, a odlazio je i pred velike splitske tvrtke kad bi radnici dobili plaću, te prodavao reprodukcije. Nakon što su se vjenčali i počeli posao s trgovinom, 1990. dobili su kćer Nevu, a 1992. rodio se sin Joško. Ankica Kerum posvetila se odgoju djece, dok je Željko uhodavao i širio posao, te je malo vremena provodio kod kuće. - Ankica je normalna i skromna žena posvećena djeci i uvijek je nastojala sačuvati privatnost - tvrdi naš izvor.

Žene iz obitelji Kerum

Kako je uvijek nastojala ugoditi svima u obitelji, brižna Ankica ili Ana, kako je zovu, brinula se i za styling Nevenke Bečić, Željkove sestre, koja nije imala vremena za šoping. Nevenka je, naime, oduvijek bila ključna u vođenju tvrtke Kerum - kao što je sada ključna u njegovoj političkoj karijeri kao predsjednica splitskoga Gradskog vijeća.

- Žene iz obitelji Kerum jako su povezane. Dođu kod mene s vrećicama odjeće, lijepo se smjeste i uživaju isprobavajući nove krpice, dok ja umirem - svojedobno je ispričala Nevenka Bečić.

Ankica Kerum nikada nije dala izjavu za medije.

Nije poznato je li Ankica s Nevenkom ostala prisna i nakon što ju je napustio njezin brat Željko, no zna se da Nevenki sada odjeću kupuje mlađa sestra Mara.

Roditelji Željka Keruma i Nevenke Bečić, Josip i Kata Kerum, za snahu Ankicu imali su samo riječi hvale.

Jednom su izjavili da Ana ne voli biti u središtu pozornosti, ali da je Željku u svemu velika podrška, te da im se obavezno pridruži na obiteljskim feštama, od kojih je najveća ona za Sv. Juru.

- Svim prijateljima i članovima obitelji poznato je da Željko ima jaku fobiju od sprovoda. Nikome ne ide na sprovod, nije bio ni bivšem gradonačelniku Zvonimiru Puljiću. Koliko je poznato, posljednjih je godina bio samo na jednom sprovodu, kada je u svibnju 2009. umro njegov punac, Ankičin otac Nikola - priča naš izvor.

Ankica Kerum stopostotna je vlasnica tvrtke Joker, čija je nominalna vrijednost 20 tisuća kuna, a od najamnine godišnje uprihodi 12,85 milijuna kuna. Njezina bračna stečevina navodno je procijenjena na 56 milijuna kuna.

- Ankica više od deset godina zna za Željkove ljubavnice, a od 2008. praktički nisu živjeli zajedno. On je uglavnom spavao u stanu u Jokeru, na jahti ili po hotelima.

Za ljubavnicu je znala i kći Neva, ali sin Joško nije. Kada je Kerum 19. listopada 2009. na TV Dalmaciji obznanio da se rastaje, cijela obitelj bila je šokirana.

No, supruga Ankica i kći Neva slutile su da se takvo nešto može dogoditi. Rastava je uzdrmala Nevu, no najteže je to podnio Joško - priča nam izvor.

Povezan s djecom

Željko Kerum jako je vezan za svoju djecu, što je pokazivao i u poslu: svoj prvi hotel u Podstrani nazvao je Neva po kćeri, a prvi Trgovački centar Joker - po sinu. Sa sinom je često plovio, a prije tri godine počeo ga je uvoditi u biznis.

- Dok je kći Neva karakterno više na mamu, samozatajna i bježi od medija, Joško je na oca pa je već davao intervjue, vozi skupe i brze automobile, izlazi u kafiće i plaća runde od po nekoliko tisuća kuna - govori nam osoba bliska nekim članovima obitelji Kerum.

Budući da Željko Kerum prije nekoliko mjeseci nije uspio prodati svoj trgovački lanac ni Konzumu ni Mercatoru, objasnio je da odustaje od prodaje jer ga je sin uvjerio da će nastaviti voditi obiteljsku tvrtku.

- To što me etiketiraju nasljednikom carstva Kerum za mene nije opterećenje, nego dodatni motiv za rad i poticaj da to carstvo u budućnosti bude što uspješnije i šire. Želja mi je udvostručiti ono što je otac stvorio - lani je u svom prvom intervjuu, u očevu stilu, izjavio Joško Kerum, direktor tvrtke Kerum trgovina i brucoš Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Nasljednik Joško

- Sestra studira u Zagrebu jer je odlučila da će prvo završiti škole, a onda krenuti u biznis, dok sam ja ostao u Splitu jer nisam želio čekati, nego ću uz fakultet i raditi - rekao je Joško, koji je 2008., kada mu je bilo svega 16 godina, u Trgovačkom centru Joker otvorio Fitness centar i Klub borilačkih sportova.

Joško trenira borilačke sportove, a članovi njegova kluba su profesionalni i amaterski boksači Stipan Vugdelija, Almir Kovačević i Vjekoslav Bajić.

Joško je ispričao i kako je, uz vođenje sportskog centra, sudjelovao u izradi poslovne strategije Jokera, kako sad s ocem prati gradnju hotela Marjan, te kako će se, nakon otvorenja hotela, posvetiti širenju trgovačkog lanca. - Otac me uvukao u posao, a majka me odgojila da budem pristojan, da cijenim obitelj. Kod tete Nevenke Bečić uvijek vrijedi slogan ‘red, rad i disciplina’. Teta je u slobodno vrijeme dobra, ali kad se radi, onda nema šale - dodao je.

- Joško je, kao i otac Željko i teta Nevenka, od bake Kate naslijedio talent za biznis. Kerum je sto puta ispričao kako je njegova majka bila najbolji ekonomist kojega poznaje - priča Kerumov prijatelj i objašnjava da je od 1963. do 1969. Kerumov otac Josip, po zanimanju bravar, radio prvo u Šri Lanki, pa u Kolumbiji te u Njemačkoj. Štedio je da bi 1968. kupio kuću u splitskom radničkom naselju Brda.

No, majka se nije željela preseliti u grad, već je kuću iznajmila, a ona s petero djece - Željkom, Jurom, Nevenkom, Mandom i Marom - nastavila živjeti u selu Radunići, 30-ak kilometara od Splita, gdje je struja došla tek 1969., kad je Željko imao devet godina. Majka Kata na selu se bavila poljoprivredom, imala je i stoku, a njezin otac mlin, gdje se mljela pšenica za sve u široj okolici.

Kerum često s ponosom ističe da su iz njegova kraja, iz Ogorja, pokojni splitski karikaturist Tonči Kerum i pokojni političar Tihomil Rađa, pjevač Goran Karan, bivši košarkaš Dino Rađa, nogometaš Ivica Mornar...

Željko Kerum završio je osnovnu školu u Ogorju, a u Split se preselio 1974., sa 14 godina, gdje je završio srednju školu. Često je isticao da je iz svih predmeta, čak i iz tjelesnoga i glazbenoga, imao dvojku, a da je samo iz matematike uvijek imao peticu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:12